Întâlnirea Hollande - Putin de la Moscova, marcată de glume. Preşedintele rus: „Nu putem vorbi de Siria fără o sticlă de votcă”

Întâlnirea Hollande - Putin de la Moscova, marcată de glume. Preşedintele rus: „Nu putem vorbi de Siria fără o sticlă de votcă”

Întâlnire la Moscova: Francois Hollande şi Vladimir Putin FOTO Reuters

La prima sa vizită în Rusia, preşedintele Francois Hollande a avut pe agendă mai multe aspecte, precum rezolvarea crizei siriene şi îmbunătăţirea relaţiilor economice bilaterale. Departe de a soluţiona aceste probleme, Putin şi Hollande au preferat să se întreacă în glume.

În cadrul unei vizite de 24 de ore în capitala Rusiei, socialistul Hollane s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin. Aceasta este a doua întâlnire dintre liderul de la Palatul Elysee şi cel de la Kremlin, prima reuniune fiind sortită eşecului. Întâlnirea din mai anul trecut a fost marcată de divergenţe profunde între Paris şi Moscova în privinţa viziunii şi modalităţilor ce ar permite găsirea unei soluţii politice şi diplomatice la criza siriană, scrie AFP.

Hollande a venit la Moscova însoţit atât de oficiali ai guvernului de la Paris, cât şi de 10 importanţi oameni de afaceri, printre care şeful de la Airbus, Arianespace, Astrium, LVMH, Sanofi, SNCF, Thales şi Total. Minişţrii care l-au însoţit pe Hollande au fost: Laurent Fabius (ministru de externe), Manuel Valls (titularul de la Interne), Arnaud Montebourg (ministrul redresării productive) şi Aurelie Filippeti (de la Cultură). N-a „ratat” excursia la Moscova nici Valerie Trieweiler, partenera de viaţă a preşedintelui francez.

Putin, despre Siria: „Trebuie să ne gândim”

Departe de o discuţie serioasă şi tensionată, cei doi lideri au părut extrem de relaxaţi după întrevederea lor. Asta, în ciuda punctelor de vedere oarecum diferite în problema siriană. În dosarul sirian, Parisul consideră necesară demiterea liderului Bashar al-Assad pentru găsirea unei soluţii politice în timp ce Moscova estimează că sirienii trebuie ei înşişi să-şi decidă soarta.

„În ceea ce priveşte Siria, am discutat foarte serios. Trebuie să ascultăm opinia partenerilor noştri cu privire la anumite aspecte ale acestei probleme complicate”, a declarat Vladimir Putin, în cursul unei conferinţe de presă la Kremlin cu Francois Hollande.

„Mi se pare imposibil să vedem clar nu doar fără o sticlă de vin, ci fără o sticlă de votcă”, a glumit şeful de la Kremlin, despre care se ştie că nu consumă alcool.

„Cu o sticlă de (vin de) porto”, a răspuns glumind preşedintele francez.

Putin a mai spus că propunerile lansate de Hollande joi trebuie discutate cu toţi partenerii şi a insistat că Rusia îşi doreşte ca Siria să rămână „un stat democratic”, scrie Russia Today.

Întâlnirea celor doi oficiali vine la o zi după ce secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe au căzut de acord să facă „tot ce depinde de Rusia şi SUA” pentru a crea condiţiile unui dialog între guvern şi opoziţie în Siria.

Hollande a glumit despre Depardieu

Preşedintele francez a glumit, fără a-l numi totuşi, pe seama cazului actorului Gerard Depardieu, ale cărui extravaganţe alimentează de săptămâni cronica franco-rusă, scrie AFP.

Evocând procesul de acordare de vize şefilor de companii şi investitorilor ruşi pe care vrea să-l simplifice, Francois Hollande a remarcat: „În măsura în care trebuie limitată imigraţia, pe atât nu trebuie descurajat un investitor, un şef de companie rusă şi aş spune chiar şi un artist, o personalitate, de a veni în Franţa”.

„Noi le permitem tuturor personalităţilor să vină în Rusia”, a afirmat el, într-o aluzie clară la Gerard Depardieu, care a stârnit râsul celor prezenţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările