Îngrijorări şi frământări în Cehia după alegeri. Starea de sănătate a preşedintelui Milos Zeman, foarte incertă: Şeful Senatului propune transferul puterii

Îngrijorări şi frământări în Cehia după alegeri. Starea de sănătate a preşedintelui Milos Zeman, foarte incertă: Şeful Senatului propune transferul puterii

Milos Zeman FOTO EPA-EFE

Grav bolnav, Milos Zeman ar urma să fie declarat incapabil pentru exercitarea atribuţiilor de preşedinte al Cehiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Problemele de sănătate ale preşedintelui Milos Zeman împiedică formarea unui nou guvern în Cehia după alegerile parlamentare din 8 şi 9 octombrie. Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, a fost informat luni că şeful statului încă nu îşi poate relua atribuţiile, iar pronosticul în privinţa însănătoşirii sale pe termen lung este „foarte incert”.

„Spitalul Militar Universitar îşi menţine poziţia că preşedintele Milos Zeman este incapabil pentru a-şi exercita funcţia din cauza stării sale de sănătate. Ţinând cont de natura bolii, pronosticul pe termen lung în ceea ce priveşte starea sa de sănătate este foarte incert. Posibilitatea ca el să-şi reia atribuţiile în săptămânile viitoare este considerată ca fiind puţin probabilă”, a anunţat Vystrcil.

Preşedintele Senatului ceh a sugerat că este timpul pentru deschiderea discuţiei privind „declanşarea Articolului 66 al Constituţiei”, care permite Parlamentului să-l declare „inapt” pe şeful statului. În cazul declanşării Articolului 66, puterile ar fi transmise premierului în exerciţiu şi preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Milos Zeman a fost spitalizat pe 10 octombrie, a doua zi după alegeri, la scurt timp după o întâlnire cu premierul în exerciţiu Andrej Babis. Zeman ar fi intenţionat să-l nominalizeze pe Babis pentru un nou mandat de premier, deşi partidul acestuia, ANO, a pierdut la limită alegerile în faţa coaliţiei „Împreună”, formată din trei partide de centru-dreapta.

Însă Babis ar putea ajunge în postura de a desemna noul premier. Liderul ANO  a declarat în repetate rânduri că vrea să treacă în opoziţie. Potrivit Politico, Andrej Babis ia în calcul acum să-l propună ca premier pe liderul coaliţiei „Împreună”, Petr Fiala. Premierul în exerciţiu urmează să-şi prezinte propunerea la reunirea Parlamentului, pe 8 noiembrie. „Împreună”, 71 de mandate, a negociat deja formarea unei coaliţii guvernamentale cu Partidul Piraţilor, 37 de mandate. Cu 108 mandate, cele două formaţiuni pot constitui o majoritate parlamentară. Opoziţia ar avea 92 de mandate: 72 ANO şi 20 Libertate şi Democraţie Directă.

Milos Zeman, 77 de ani, suferă de mai multe afecţiuni, printre care şi o neuropatie diabetică din cauza căreia este nevoit să de deplaseze într-un scaun cu rotile. Starea sa de sănătate stârneşte de ceva timp îngrijorări în Cehia, existând temeri că nu îşi va putea duce mandatul până la capăt, în 2023.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările