Încep represaliile: ruşii anulează fără explicaţie o cursă Chişinău-Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile aeriene ruse au blocat în această dimineaţă, fără nicio explicaţie, o cursă care urma să decoleze de la Chişinău cu destinaţia Moscova. Astăzi, Republica Moldova semnează, la Bruxelles, un acord de asociere şi liber-schimb cu UE. Ruşii au desfăşurat constant o campanie împotriva apropierii Moldovei de UE, pentru că asta ar însemna o piedica majoră în aspiraţiile lui Putin de a-şi crea o uniune vamală în spaţiul exsovietic.

Cu câteva ore înainte de decolarea de la ora 07:00, autorităţile aviatice ale Rusiei au anunţat că nu permit operarea zborului fără a oferi vreo explicaţie. Astfel, şi aeronava care urma să decoleze de la Chişinău spre Moscova a rămas la sol, transmite Air Moldova, citată de jurnal.md.

Compania aeriană din Republica Moldova a fost nevoită să introducă schimbări în orarul de zbor. Potrivit unui comunicat emis de „Air Moldova”, preţul biletelor neutilizate va fi returnat.

Compania Air Moldova a lansat un comunicat de presă în care anunţă despre anularea zborului şi îşi cere scuze de la pasageri. Potrivit acestuia, motivul este anularea permisiunii de zbor de către autorităţile aviatice din Federaţia Rusă, transmite moldova.org.

Campania prin care ruşii au încearcat să împiedice Republica Moldova să semneze acordul de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană a devenit tot mai agresivă. 

Moscova încearcă să-i descurajeze pe moldoveni, folosindu-se în primul rând de pârghiile economice pe care le deţine în relaţia cu Chişinăul. Kremlinul are încă doi aşi în mânecă atunci când tratează cu Republica Moldova, iar ieri i-a etalat pe amândoi: Transnistria şi cei 700.000 de moldoveni care lucrează în Rusia.

Postul „Vocea Rusiei”, aservit Kremlinul, a transmis prin mai multe articole că Moldova va avea de suferit dacă alege acordul cu UE în locul integrării în uniunea vamală eurasiatică pe care Vladimir Putin încearcă s-o extindă în spaţiul ex-sovietic. 

„Dmitri Medvedev s-a referit la necesitatea unor restricţii vamale pentru Ucraina şi Moldova după asocierea cu Europa. Acesta este un pas absolut logic şi aici nu există politică, ci numai economie”, transmite „Vocea Rusiei”. „În ceea ce priveşte Ucraina şi Moldova, ele au făcut alegerea lor. Visurile privind integrarea europeană, inspirate de pe ecranele televizoarelor prezintă imagini frumoase despre piaţa liberă, despre condiţii favorabile pentru noii consumatori. Însă cine are nevoie în Europa de vinul sau roşiile din Moldova? Acolo, piaţa este supraaglomerată”, continuă portalul rus. 

Comuniştii vor în UE, socialiştii - nu

În acelaşi ton, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a lansat un clip video prin care foloseşte imaginea Conchitei Wurst de la Eurovision pentru a-i speria pe moldoveni. Sugerând că Europa are un alt set de valori pentru că a ales un astfel de câştigător la concursul muzical, Dodon, pledează pentru organizarea unui referendum pentru aderarea la uniunea eurasiatică. În mod bizar, Dodon nu a găsit sprijin pentru această campanie nici măcar de la Partidul Comunist condus de Vladimir Voronin, fostul mentor politic al lui Dodon, care a plecat de la comunişti în 2011. 

Liderii separatiştilor de la Tiraspol cer „divorţul” de Chişinău

Din acelaşi registru fac parte şi declaraţiile făcute de Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist prorus din Transnistria, care a avertizat că semnarea acordului cu UE va avea efecte negative asupra regiunii. „Parafarea Acordului de Liber Schimb va avea un impact negativ pentru noi. De aceea, Tiraspolul nici nu a participat la negocierile dintre Chişinău şi oficialii de la Bruxelles. Fireşte, există şi câteva aspecte pozitive, însă cele mai multe sunt negative. Noi am subliniat în repetate rânduri aceste lucruri”, a declarat Şevciuk într-un interviu acordat Euronews. Astfel, liderul regimului nerecunoscut nici măcar de Moscova a pledat pentru „un divorţ civilizat”, adăugând însă că şi reunificare cu Republica Moldova poate fi o idee bună, dacă asta vrea populaţia.

Însă, dacă la nivel declarativ Tiraspolul invocă voinţa poporului, realitatea arată altfel. Cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea nistreană se află constant sub presiunile separatiştilor care încearcă să le oblige să treacă la grafia chirilică. Organizaţia non-guvernamentală Promo Lex a lansat la începutul lunii mai campania „Salvaţi şcolile din Transnistria”, promovând şi o petiţie online care cere garantarea dreptului la educaţie în limba română pentru copiii din Transnistria.

În decembrie, Igor Dodon şi-a explicat pe larg viziunea faţă de viitorul Moldovei, pledând pentru „o politică deşteaptă”, singura soluţie pentru „ţările mici”. 

DOCUMENTAR Adevărul despre Unirea cu Moldova

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite