Încă o ţară europeană face paşi pentru legalizarea eutanisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul portughez FOTO EPA-EFE
Parlamentul portughez FOTO EPA-EFE

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi cinci proiecte de lege care deschid calea spre dezincriminarea eutanasiei, relatează AFP.

Un proiect de lege propus de Partidul Socialist şi adoptat cu 127 de voturi pentru, 86 împotrivă şi 10 abţineri stabileşte „condiţiile speciale“ pentru practicarea eutanasiei fără consecinţe penale.

Alte patru proiecte similare de lege, depuse de Blocul de Stânga, de partidul pentru drepturile animalelor PAN, de Verzi şi de un deputat liberal, au fost de asemenea aprobate, dar cu majorităţi mai restrânse.

„Urmărirea penală a unei persoane care ajută un pacient afectat de o boală incurabilă este o formă de intoleranţă“, a declarat deputata socialistă Isabel Moreira în cadrul dezbaterilor, potrivit AFP.

Scandând „Da - vieţii, nu - morţii“, sute de manifestanţi au protestat în faţa Parlamentului în timpul votului.

Proiectele de lege adoptate joi urmează să fie regrupate într-un singur text, care va fi supus votului final cel mai probabil până la vară.

În Uniunea Europeană, eutanasia este legală doar în trei ţări, şi anume în Olanda şi Belgia, din 2002, precum şi în Luxemburg, din 2009. Guvernul spnaiol, condus de socialişti, a obţinut săptămâna trecută aprobarea Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea unui proiect de lege care propune dreptul la eutanasie în condiţii stricte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite