Înalt prelat de la Vatican recunoaşte că este homosexual şi că are un partener: „Clerul este în mare parte homosexual, dar şi homofob“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Krysztof Olaf Charamsa şi partenerul său Edouard FOTO AFP
Preotul Krysztof Olaf Charamsa şi partenerul său Edouard FOTO AFP

Un înalt prelat de la Vatican, de origine poloneză, a dezvăluit sâmbătă că este homosexual, spunând că vrea să conteste „paranoia“ Bisericii Catolice, în ajunul unui sinod important ce are ca temă familia, anunţă AFP.

UPDATE - Potrivit Reuters, preotul a fost concediat din funcţia pe care o deţinea în cadrul Congregaţiei Vaticanului pentru Doctrina Credinţei.

În două interviuri separate, acordate publicaţiei italiene „Corriere Sera“ şi versiunii poloneze a „Newsweek“, părintele Krysztof Olaf Charamsa, care lucrează pentru biroul din Vatican responsabil cu protejarea dogmei catolice, spune că practică acte homosexuale cu un partener.

Dezvăluirile explozive făcute de preotul în vârstă de 43 de ani care lucrează pentru Congregaţia Vaticanului pentru Doctrina Credinţei au fost publicate cu o zi înaintea unui sinod al episcopilor ce are ca temă de discuţie şi abordarea homosexualităţii de Biserică, printre alte subiecte ce au în centru familia.

„Ştiu că va trebui să renunţ la funcţie, care reprezintă întreaga mea viaţă“, a declarat preotul catolic pentru publicaţia italiană. „Ştiu că Biserica mă va vedea ca pe cineva care nu a ştiut cum să-şi facă datoria de a rămâne cast, care e pierdut şi care nici măcar nu este cu o femeie, ci cu un bărbat!“, a adăugat preotul.

Charamsa spune că decizia sa de a-şi dezvălui homosexualitatea a fost motivată de îngrijorările sale cu privire la atitudinea Bisericii la adresa homosexualilor, pe care o descrie ca fiind „anapoda“.

E timpul ca Biserica să deschidă ochii şi să accepte credincioşii gay. Să înţeleagă că soluţia pe care o propune – abstinenţă totală şi o viaţă fără dragoste – este inumană“, a declarat preotul catolic. Atitudinea Bisericii Catolice la adresa homosexualităţii „este anapoda atunci când o compari cu nivelul conştienţei pe care l-a atins umanitatea“.

Clerul este în mare parte homosexual şi, din nefericire, este şi homofob până la paranoia, dar este şi paralizat de faptul că nu-şi poate accepta propria orientare sexuală“, a spus Charamsa pentru „Newsweek“.

„Trezeşte-te Biserico, încetează să mai persecuţi nevinovaţii!“, a declarat preotul, subliniind faptul că scopul său este să ajute Biserica Catolică, conchide AFP.

Potrivit AFP, Vaticanul a numit dezvăluirie preotului catolic ca fiind „foarte serioase şi iresponsabile“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite