Înalt oficial de la Bruxelles: Uniunea Europeană a identificat informaţii false despre coronavirus provenite din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vera Jourova FOTO EPA-EFE
Vera Jourova FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) a identificat informaţii false despre pandemia de coronvirus provenite din Rusia, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova.

Portalul EUvsDisinfo, administrat de Serviul European de Acţiune Externă, a strâns deja peste 150 de dezinformări despre coronavirus având legătură cu regimul aflat la putere în Rusia, a precizat Jourova, citată de agenţia de presă DPA.

Potrivit vicepreşedintei Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, mai mulţi oficiali ruşi au făcut declaraţii anti-UE pe tema coronavirusului în scopul de a provoca teamă şi nervozitate în rândul populaţiei.

Şi China are tendinţa să recurgă la propagandă, a subliniat Vera Jourova. Ea a dat ca exemplu difuzarea unor informaţii potrivit cărora Europa nu ar fi capabilă să facă faţă crizei de sănătate declanşate de coronavirus fără ajutorul Beijingului. Acest lucru nu este adevărat, a insistat politiciana cehă.

În opinia ei, cel mai bun mod de a face faţă informaţiilor false şi propagandistice este prin intermediul unor date şi informaţii sigure. Un acord pentru găsirea unei proceduri în acest sens a fost stabilit între UE şi unele reţele de socializare, astfel încât informaţiile credibile să fie evidenţiate, iar cele false să fie şterse sau să devină mai puţin vizibile.

Într-un editorial, cotidianul francez „Libération” denunţă diplomaţia măştilor dusă de Beijing în scopul de a creşte imaginea regimului comunist condus de Xi Jinping şi de a scrie istoria în favoarea sa, în condiţiile în care autorităţile chineze au ascuns sub preş noul coronavirus la începutul său, au luat măsuri târziu şi au permis astfel răspândirea virusului la nivel global. La 18 ianuarie, în timp ce morgile din Wuhan primeau morţi de coronavirus, oficialităţile locale organizau un banchet pentru 40.000 de familii. „O punere în scenă delirantă, cu farfurii gravate cu efigia lui Xi Jinping şi sloganuri în gloria sa”, relevă „Libération”.

Dacă Beijingul şi-a pus la treabă organele de propagandă abia după recunoaşterea crizei de sănătate şi s-a lansat într-o ofensivă de dezinformare spre sfârşitul epidemiei de coronavirus în China, presa afiliată Kremlinului şi mediile de troli aferente s-au dedat unei campanii active de manipulare încă de la apariţia primelor cazuri de coronavirus în Wuhan. Rusia şi-a intensificat această campanie pe fondul răspândirii rapide a virusului în China, apoi la nivel mondial, luând la ţintă Occidentul, cu Uniunea Europeană, NATO şi Statele Unite în frunte. Într-un document intern datând din 16 martie, Serviciul European de Acţiune Externă avertizează că presa aflată în slujba Kremlinului desfăşoară „o campanie semnificativă de dezinformare” împotriva Occidentului, în scopul de a agrava impactul noului tip de coronavirus, a creşte panica şi a semăna neîncredere. Nu este ceva nou, întrucât Rusia încearcă frecvent să îşi îmbunătăţească poziţia geopolitică prin lansarea de acuzaţii că rivalii săi sunt de vină pentru orice criză, fie politică, fie economică, fie de sănătate. În anii 1980, Uniunea Sovietică a dus o operaţiune amplă pentru a învinovăţi CIA de epidemia de HIV. Mai recent, propaganda rusă a fost destul de activă în cazurile epidemiilor de Ebola şi Zika. Pe lângă avansarea pionilor geopolitici, aceste campanii anti-occidentale pe teme de sănătate sunt menite deturnării atenţiei de la problemele interne, unde Guvernul rus este criticat de puţinele voci libere pentru ignorarea domeniului sănătăţii în comparaţie cu altele, cum ar fi cel militar, deşi alcoolismul, HIV şi tuberculoza sunt toate la nivel de epidemie.

Într-un raport, Reporteri fără frontiere denunţă campaniile de propagandă şi dezinformare duse de Moscova şi Beijing pe tema coronavirusului. Kremlinul şi-a înăsprit controlul asupra presei interne şi duce o campanie de dezinformare pe plan extern, denunţă ONG-ul care veghează la libertatea presei în lume. Aceste eforturi fac parte dintr-o strategie bine definită a Kremlinului, care, prin teorii conspirative despre coronavirus, încearcă să amplifice diviziunile, să semene neîncredere şi haos şi să agraveze situaţia, precizează Reporteri fără frontiere.

În ceea ce priveşte China, noul coronavirus nu ar fi ajuns o problemă globală dacă presa de la Beijing era liberă, conchide ONG-ul.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite