În viitorul legislativ european, România pierde un loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul european
Parlamentul european

Pentru a respecta limita de 751 de locuri stabilită de Tratatul de la Lisabona şi pentru a face loc europarlamentarii din Croaţia, 12 state membre vor pierde câte un loc la următoarele alegeri europene, fără ca vreo ţată membră să câştige locuri suplimentare, conform unei soluţii adoptate de Parlament miercuri.

Această propunere va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern la Consiliul European care trebuie să decidă cu unanimitate. În Parlament sunt acum 754 de deputaţi. Croaţia va avea dreptul la 12 locuri când va adera în acest an, ceea ce va creşte numărul total la 766. Pentru a respecta limita de 751 impusă de Tratatul de la Lisabona după alegerile de anul viitor, 15 locuri trebuie reduse, se arată ântr-un comunicat al PE.

 „Distribuţia locurilor pentru legislatura 2014-2019 ”nu trebuie să fie arbitrară, ci bazată pe criterii obiective într-un mod pragmatic“, se arată în rezoluţia adoptată cu 536 de voturi pentru, 111 împotrivă şi 44 de abţineri. Schimbările demografice trebuie să fie luate în considerare, iar „pierderile trebuie să fie reduse la maximum un loc pe stat membru“, se mai spune în document.

 Soluţia propusă înseamnă Conform soluţiei propuse, 12 state membre - Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Portugalia şi România - vor pierde câte un loc la următoarele alegeri europene. Celelalte trei locuri vor fi reduse în Germania, care trebuie să îşi reducă numărul de deputaţi la 96 de la 99 pentru a respecta limita maximă acceptată de Tratatul de la Lisabona.

 Alegerile 2019

 Parlamentul european are în vedere să facă o nouă propunere până la finalul lui 2015 pentru a stabili un sistem care să permită ca de fiecare dată înaintea alegerilor europene locurile să fie alocate între statele membre ”în mod obiectiv, corect, durabil şi transparent”. Acest sistem ar trebui să aibă în vedere creşterea numărului de state membre şi tendinţele demografice, „fără să excludă posibilitatea de a rezerva un număr de locuri pentru membrii aleşi pe liste transnaţionale“, au mai decis eurodeputaţii.

 Revizuirea sistemului de vot în Consiliul de Miniştri
 
Noul sistem de alocare a locurilor în Parlament trebuie să fie analizat împreună cu o revizuire a metodelor de vot din Consiliul de Miniştri, ca parte a unei reforme generale a tratatelor. Această reformă trebuie să fie stabilită într-o Convenţie Europeană care să recunoască principiul conform căruia „baza pentru democraţia Uniunii este atât reprezentarea cetăţenilor, cât şi a statelor membre”, se mai arată în document.

Propunerea Parlamentului va fi trimisă şefilor de stat şi de guvern la Consiliul European care trebuie să decidă cu unanimitate. Pentru a intra în vigoare, decizia va avea nevoie de votul legislativului UE. Următoarele alegeri europene vor avea loc în mai 2014, conform unei rezoluţii adoptate de PE la 22 noiembrie 2012.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite