În spatele sacilor de nisip, preşedintele Volodimir Zelenski stă de vorbă cu mass-media: „Avem un popor special, un popor extraordinar” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nebărbierit şi purtând un tricou militar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit joi prima sa conferinţă de presă de la începutul războiului.
Nebărbierit şi purtând un tricou militar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit joi prima sa conferinţă de presă de la începutul războiului.

Într-un briefing animat, preşedintele Volodimir Zelenski a discutat despre starea negocierilor cu Rusia, şi-a exprimat mândria faţă de poporul său, a pledat pentru o zonă aeriană interzisă şi a vorbit sincer despre teama de a muri.

Nebărbierit şi purtând un tricou militar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit joi prima sa conferinţă de presă de la începutul războiului, invitând jurnaliştii în clădirea sa de birouri, acum fortificată cu saci de nisip, scrie The New York Times.

Într-un briefing animat, Zelenski, a cărui sfidare l-a transformat într- un simbol al rezistenţei ucrainene faţă de invazia rusă, a prezentat starea negocierilor cu Rusia, şi-a exprimat mândrie faţă de poporul său, a pledat pentru o zonă de excludere aeriană şi a vorbit sincer despre frica de a muri.

Dincolo de răspunsurile oferite de Zelenski la întrebări, trăgându-şi un scaun aproape de jurnaliştii prezenţi, conferinţa de presă părea menită să semnaleze că guvernul său  funcţionează după mai bine de o săptămână de război, în ciuda condiţiilor din ce în ce mai îngrozitoare de la Kiev.

Zelenski a spus că este deosebit de mândru de rezistenţa ucrainenilor obişnuiţi în faţa atacului rusesc, chiar dacă tancurile ruseşti au atacat marile oraşe şi capitala

„De aceea sunt atât de puternic şi atât de hotărât”, a spus el. „Avem un popor special, un popor extraordinar”. El a spus că niciun oficial nu a fugit din ţară, iar la conferinţa de presă s-au prezentat mai mulţi consilieri de top.

Zelenski a spus că a făcut apel la liderii occidentali pentru sprijin militar suplimentar, inclusiv cerând preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, o propunere puţin probabilă, în timp ce continuă negocierile cu conducerea rusă. A doua dintre cele două runde de discuţii cu Rusia din ultimele zile a avut loc joi.

„Suntem gata să vorbim pe toate subiectele”, a spus el. Negociatorul ui Zelenski la discuţii, Mihailo Podoliak, a declarat joi că negocierile s-au încheiat cu un acord privind un armistiţiu şi coridoare pentru evacuarea civililor, dar că nu există progrese în ceea ce priveşte un acord.

„Partea rusă a formulat cu mult timp în urmă răspunsurile la întrebările lor”, a spus Zelenski. „Ce rost are să pui întrebări dacă ai demult răspunsurile? Deocamdată, aceasta este dificultatea acestui dialog.”

El a spus că este gata să facă compromisuri în anumite puncte, dar nu a precizat care ar fi acestea şi a spus că nu va lua în considerare condiţii care ameninţă suveranitatea Ucrainei.

„Există probleme în care este nevoie să se găsească un compromis, astfel încât oamenii să nu moară, şi există probleme în care nu poate exista niciun compromis”, a spus el. „Ei bine, nu putem spune pur şi simplu, „iată, acum este ţara ta, Ucraina face parte din Rusia”. Acest lucru este imposibil.?”

Reporterii au sosit la biroul prezidenţial în minivane care au trecut printre bariere de beton şi grinzi oţel sudate în cruce şi aşezate pe străzi pentru a încetini tancurile. În districtul guvernamental Kiev, de obicei un cartier liniştit, înverzit, cu birouri şi blocuri elegante din secolul al XIX-lea, maşinile blindate blocau intersecţiile drumurilor drumuri.

Echipa de securitate, cu degetul pe trăgaci

Furgonetele au trecut în viteză prin curte şi au ajuns la o intrare din spate a clădirii birourilor prezidenţiale. În interiorul clădirii, agenţi de securitate au escortat jurnaliştii cu lanterne prin coridoare întunecate, pline de soldaţi.

Saci de nisip fuseseră stivuiţi de-a lungul pervazurilor. La uşi, erau amplasaţi trăgători pentru a trage din interiorul biroului prezidenţial spre stradă, ceea ce sugerează o disponibilitate de a rezista chiar dacă luptele de stradă ajung la faţa locului.

Zelenski le-a mulţumit reporterilor că au venit. „Cel mai bine este să vezi cu ochii tăi”, a spus el despre pregătirile oraşului pentru apărare. Totuşi, a subliniat preşedintele făce tot ce poate pentru a negocia.

Zelenski doarme trei ore pe noapte

Volodimir Zelenski a spus că doarme aproximativ trei ore pe noapte. Semnele de oboseală se văd pe faţa sa, dar a vorbit animat.

Deşi briefing-ul a avut loc într-o sală de conferinţe pentru a sugera un minim de normalitate, soldaţi cu puşti de asalt stăteau în cameră, iar ferestrele erau blocate de grămezi de saci de nisip albi.

El şi-a reiterat solicitarea pentru discuţii directe cu preşedintele Vladimir Putin, lucru pe care liderul rus l-a respins atât înainte, cât şi după începerea ostilităţilor.

„Nu este că vreau să vorbesc cu Putin”, a spus el. „Trebuie să vorbesc cu Putin. Lumea trebuie să vorbească cu Putin. Nu există altă cale de a opri acest război.”

Zelenski spune că armata rusă nu a intenţionat să-şi repatrieze morţii din război pentru a evita să trezească sentimentul anti-război acasă. „Acesta este un coşmar. Nici nu-mi pot imagina tipul de om care ar plănui astfel de acte.”

„Soldaţii ruşi sunt de vârsta fiicei mele“

Mulţi dintre soldaţii ruşi au 18 şi 19 ani, a spus Zelenski, care are 45 de ani. El a menţionat că soldaţii au aproximativ vârsta propriei sale fiice şi „ar putea fi copiii mei”. El a adăugat: „Vor muri în uniforme din cauza deciziilor luate de bărbaţi în costum”.

Preşedintele Ucrainei  Zelensky a spus că le-a cerut cancelarului Scholz şi preşedintelui Macron să impună o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei. Ideea a fost respinsă în mare măsură de guvernele occidentale ca fiind aproape imposibilă, pentru că riscă un conflict direct între NATO şi forţele ruse.

Dar, a precizat Zelenski, agresiunea rusă se va răspândi dacă nu va fi oprită în Ucraina. Conducerea de la Moscova, a spus el, va împinge la un moment dat în alte ţări est-europene şi, în cele din urmă, va construi un nou „Zid al Berlinului”.

Zelenski a spus că este conştient de faptul că apelurile sale telezizate repetate pentru rezistenţă şi prezenţa continuă în capitala asediată l-au transformat într-un simbol de vitejie şi apărare a democraţiei în multe ţări. Asta a ajutat Ucraina, a spus el.

„Sunt foarte fericit că lumea s-a unit” pentru a sprijini Ucraina, a spus Zelenski, care a refuzat să fugă din ţară, respingând o ofertă de evacuare americană . „Am nevoie de muniţie, nu de o plimbare”, a spus el atunci.

Cuvinte caustice pentru premierul Israelului Naftali Bennett 

Zelenski a avut cuvinte caustice pentru prim-ministrul Naftali Bennett al Israelului, care a echilibrat sprijinul pentru Ucraina cu un efort de a menţine legăturile cu Rusia şi a blocat unele transferuri de arme către Ucraina. Zelenski, care este evreu, a remarcat că o rachetă rusă a ucis în această săptămână cinci civili pe teritoriul unui loc memorial al Holocaustului din Kiev, Babin Iar. Racheta vizase un turn de emisie al televiziunii ucrainene.

 Zelenski a spus că a fost impresionat să vadă imagini cu oameni cu steaguri ucrainen care se roagă la Zidul Plângerii  din Ierusalim. El a sugerat că este timpul ca guvernul israelian să ia o poziţie morală. „Totul este testat în acest moment”, a spus el. „Nu simt că este învelit în steagul Ucrainei”, a spus el despre premierul israelian Bennett.

Se teme de moarte ca orice om normal

Întrebat dacă îi era frică să nu moară în război, el a spus că toată lumea are astfel de temeri. „Sunt o persoană ca orice fiinţă umană. Şi dacă unei persoane nu-i este teamă să-şi piardă viaţa sau viaţa copiilor săi, e ceva rău la acea persoană.” El a adăugat însă că, în calitate de preşedinte, „pur şi simplu nu am dreptul” să-mi fie frică.

Dacă nu ar fi fost preşedinte, a spus el, probabil că s-ar fi alăturat voluntarilor care au acceptat puşti când armata a început să le înmâneze săptămâna trecută şi, oricum s-ar fi confruntat cu riscuri. El a precizat că ar fi ales, de asemenea, să ajute, oferind mâncare soldaţilor. „Probabil că nu sunt la fel de bun ca alţi oameni”, a glumit şeful statului ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite