În regiunea franceză Bretania a fost descoperită o nouă mutaţie a SARS-CoV-2. Cu spitalele pline, Parisul transferă  pacienţi spre alte regiuni ale Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începând de joi ar putea avea loc transferuri masive, la bordul unor trenuri de mare viteză (TGV-uri) special amenajate în spitale pe şine
Începând de joi ar putea avea loc transferuri masive, la bordul unor trenuri de mare viteză (TGV-uri) special amenajate în spitale pe şine

O nouă variantă de coronavirus a fost găsită în regiunea franceză Bretania, a declarat ministerul francez al Sănătăţii. Analiza iniţială nu a arătat dacă această nouă variantă este mai gravă sau mai transmisibilă decât altele. Ministerul sănătăţii a declarat că noua tulpină a fost găsită într-un grup de cazuri dintr-un centru spitalicesc din Lannion.

Franţa studiază o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată în Bretania, analizând gradul său de transmitere şi dacă aceasta provoacă efecte mai grave ale bolii COVID-19, a informat luni Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS).

Noua tulpină, care a fost secvenţiată, a apărut într-un focar izbucnit într-un spital din Lannion (nord-vestul ţării), unde au fost detectate 79 de cazuri de COVID-19, dintre care opt cu noua variantă, precizează DGS într-un comunicat.

Autorităţile au decis să plaseze focarul "sub supraveghere" după ce mai mulţi pacienţi cu simptome de COVID-19 au avut rezultate negative la testele PCR efectuate.

Analizele realizate asupra noii variante "nu indică o mai mare gravitate sau o contagiozitate superioară" faţă de tulpina originală, însă vor fi efectuate "investigaţii mai profunde" pentru a o cunoaşte mai bine, se arată în comunicat.

DGS a precizat că specialiştii încearcă să se determine dacă vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini.

Toate centrele de testare din Franţa au fost informate pentru ca laboratoarele de analiză să aibă în vedere această nouă variantă de SARS-CoV-2.

În Franţa, în faţa agravării situaţiei epidemiologice – s-a trecut de pragul simbolic de 90.000 de morţi de Covid-19 - guvernul mizează pe evacuările sanitare ca să diminueze presiunea din spitale şi să evite o nouă carantină. Astfel, în week-end, au fost déjà transferaţi 6 pacienţi din Paris şi regiunea capitalei spre spitale din vestul ţării. La sfârşitul acestei săptămâni sunt prevăzute transferuri şi mai importante de bolnavi de Covid-19.

„Situaţia din spitalele din regiunea pariziană nu este încă necontrolată dar va deveni în curând”. Pronosticul, sumbru, vine de la Bruno Riou, directorul medical de criză al grupului care reuneşte toate spitalele publice din Paris. Intervievat de radioul France Inter, specialistul evocă „consecinţe considerabile” în termeni de decese şi de sechele pentru bolnavii de Covid sau de alte boli.

Pentru moment însă, guvernul francez refuză instaurarea unei noi carantine la Paris şi în jurul capitalei, cea mai dens populată regiune a Franţei dar şi cea cu activitatea economică cea mai susţinută. O carantină regională la Paris ar echivala practic cu o carantină naţională. Chiar dacă măsura carantinării este una din opţiunile pe masa guvernului, chiar dacă la nevoie „o vom face” spunea duminică Jean Castex, premierul Franţei, deocamdată „trebuie făcut totul pentru a o evita”.

La ora actuală, mai bine de un sfert din cei 4.100 de pacienţi cu Covid internaţi în reanimare în Franţa ocupă un pat la Paris sau în regiunea capitalei. Astfel, este ocupată 95% din capacitatea iniţială în serviciile ATI. Ca să diminueze presiunea din aceste servicii, în week-end au fost deja evacuaţi 6 bolnavi spre spitale din provincie, în particular din vestul ţării. Începând de joi ar putea avea loc transferuri masive, la bordul unor trenuri de mare viteză (TGV-uri) special amenajate în spitale pe şine. In aşteptarea acestei evacuări masive, de luni şi până joi circa 6 pacienţi pe zi vor fi evacuaţi pe cale aeriană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite