În plină criză epidemiologică, ministrul ungar al Afacerilor Externe face adunări publice la Cluj şi acuză Bucureştiul că a blocat graniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma cu câteva zile, în data de 20 martie, ministrul ungar Péter Szijjártó a efectuat o vizită în municipiul Cluj, încălcând orice recomandare făcută de autorităţile române cu privire la adunările publice, în vigoare la acea dată.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe si Comerţului Exterior a avut o întâlnire cu cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor şi apoi a făcut nişte declaraţii cel puţin controversate, conform cotidianului Kronika, în care acuza că Romania ar fi responsabilă pentru cozile de la vama ungaro-română, fiind responsabilitatea Bucureştiului de a simplifica procedurile la frontieră, astfel încât traficul să se fluidizeze. 

De asemenea ministrul maghiar Péter Szijjártó a declarat că ar trebui identificate soluţii pentru trecerea frontierei dinspre Romania şi Ungaria pentru cetăţenii români şi ungari care fac naveta sau care folosesc foarte des frontiera şi reiniţializarea programului de dezvoltare economică a Ardealului şi pentru regiunea partium în toamna acestui an, lucru care ar fi important şi pentru economia românească.

Sunt cel puţin bizare poziţiile ministrului Szijjarto pe fondul faptului că în data de 17 martie orele 00:00, Ungaria a decis, unilateral, Închiderea graniţelor sale pentru a se proteja de virusul SARS CO-VID-2, blocând transporturi de persoane şi mărfuri (unele chiar critice) către România şi de la noi către Europa.

De asemenea vizita domniei sale a survenit într-un moment în care peste 40 de membri ai Guvernului Ungariei fuseseră testaţi pentru a vedea dacă sunt infectaţi cu COVID-19, datorită contactului avut cu oficialul marocan Abdelkader Amara, aflat într-o vizită de lucru în Ungaria la începutul lunii martie şi confirmat, ulterior, ca fiind infectat cu acest virus.

La solicitarea pe care am înaintat-o Ministerului Afacerilor Externe cu privire la această situaţie de la Cluj Napoca ni s-au comunicat următoarele:

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că partea română a fost informată, pe canale diplomatice, de către partea ungară, cu privire la vizita pe care ministrul Szijjártó a efectuat-o la Cluj-Napoca la 20 martie 2020, fără menţionarea unor riscuri epidemiologice generate de prezenţa oficialului ungar. 

De asemenea, în legătură cu declaraţiile făcute cu ocazia vizitei, MAE menţionează că autorităţile ungare au decis închiderea graniţelor Ungariei începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situaţie care, în absenţa unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea a numeroase probleme pentru circulaţia persoanelor şi a mărfurilor.

În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri succesive pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, solicitând identificarea unor soluţii atât pentru deblocarea traficului de mărfuri, cât şi cu privire la situaţia lucrătorilor transfrontalieri, astfel încât aceştia să-şi poată continua activitatea.

Totodată, la 20 martie MAE a făcut şi un demers scris, prin Ambasada României la Budapesta, solicitând autorităţilor ungare atât deschiderea suplimentară a unor puncte de trecere a frontierei pentru transportatorii de marfă (aspect realizat ulterior), cât şi identificarea unei soluţii pentru lucrătorii transfrontalieri, subliniind că aceştia se află în prezent în imposibilitatea continuării activităţii şi riscând să îşi piardă locurile de muncă. Această ultimă temă a fost ridicată de ministrul român de externe şi în cadrul reuniunii prin videoconferinţă a Consiliului Afaceri Externe din 23 martie 2020. 

Astăzi, 25 martie, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire telefonică pe tema situaţiei lucrătorilor transfrontalieri cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în cadrul căreia a fost obţinut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situaţiei acestor persoane care fac naveta zilnic de-o parte şi de alta a frontierei româno-ungare. Detaliile privind implementarea acestei decizii urmează să fie stabilite prin dialog direct la nivelul Ministerelor de Interne din cele două ţări, prin poliţiile de frontieră.

În ceea ce priveşte Programul de dezvoltare economică din Transilvania, finanţat de Ungaria şi gestionat prin intermediul Fundaţiei Pro Economica, Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România şi Ungaria, privind derularea acestui program. Totodată, MAE precizează că a informat în mod constant partea ungară despre obligativitatea obţinerii acordului prealabil din partea autorităţilor române. Suplimentar, MAE a insistat pentru implicarea autorităţilor statului român, garantarea caracterului nediscriminatoriu şi transparenţa implementării sale.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite