În negocierile ruso-ucrainene privind preţul la gaze, Putin trece la ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazpromul , arma  energetica a lui Vladimir Putin
Gazpromul , arma  energetica a lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri că suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima ofertă pe care Rusia o face Ucrainei şi a ameninţat că trece la "altă fază" în cazul în care Kievul refuză, relatează AFP.

"Preţul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi", după reducerea cu 100 de dolari, a declarat Putin într-o şedinţă de Guvern, citat de agenţiile ruseşti. "Dar dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la altă fază. Nu asta vrem", a adăugat preşedintele rus, acuzând Ucraina că, prin cerinţele sale, conduce negocierile în impas.

Rusia şi Ucraina au reluat miercuri negocierile pe tema gazelor naturale, la Bruxelles. După negocierile de marţi, şeful Gazprom Aleksei Miller a anunţat amânarea pe 16 iunie a ultimatumului care expira marţi, pe care Moscova l-a impus Kievului în vederea achitării datoriei la gaze în schimbul continuării livrărilor.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, publicat în noaptea de marţi spre miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin, care a discutat la telefon despre acest subiect cu cancelarul german Angela Merkel, a cerut delegaţiei ruse să continue negocierile, cu "poziţii constructive", în vederea ajungerii la "un acord reciproc avantajos" între Ucraina şi Rusia.

Negocierile, la care participă atât Miller, cât şi omologul său de la grupul ucrainean Naftogaz Andrii Kobolev, se învârt în continuare în jurul preţului la gaze cerut de către Rusia, pe care l-a stabilit la un nivel fără echivalent în Europa, după instalarea puterii proeuropene.

Kievul vrea semnarea unui nou contract

Moscova a propus Kievului o reducere de 100 de dolari pentru mia de metri cubi - la preţul care a crescut la 1 aprilie de la 268 la 485 de dolari -, însă Ucraina a refuzat, a anunţat miercuri dimineaţa premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

"Cunoaştem capcanele ruşilor: reducerea lor este decisă de Guvern şi poate fi suprimată de Guvern. Propunerea noastră rămâne aceeaşi, trebuie schimbat contractul", a declarat Iaţeniuk în şedinţa Consiliului de Miniştri, transmisă în direct la televiziune.

Ziarul rus Kommersant a atribuit Comisiei Europene propunerea unui preţ în jurul a 360 de dolari pentru mia de metri cubi. Potrivit ziarului, reprezentanţi ruşi s-au dus la Moscova marţi pentru a-i raporta personal lui Vladimir Putin.

Gazprom insistă ca Ucraina să plătească toată datoria uriaşă la gaze pe care o are - aproximativ 4,5 miliarde de dolari -, ameninţând să treacă la un regim de plată în avans pentru efectuarea de livrări către Kiev. Un asemenea regim ameninţă aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, pe teritoriul căreia tranzitează aproximativ 15% din importurile de gaze naturale ruseşti.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite