UPDATE VIDEO Separatiştii susţin că au ucis 1.200 de soldaţi ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Volodimir Kulciţki se află printre ci 14 soldaţi care au murit în elicopterul doborât de separatiştii pro-ruşi
Generalul Volodimir Kulciţki se află printre ci 14 soldaţi care au murit în elicopterul doborât de separatiştii pro-ruşi

În Slaviansk şi Kramatorsk operaţiunea antitero se desfăşoară pe scară largă. Armata ucraineană atacă poziţiile separatiştilor cu aviaţia şi rachete „GRAD“, scrie presa ucraineană. La Lugansk şi Doneţk, separatiştii nu se dau bătuţi şi recunosc că i-au reţinut pe observatorii OSCE.

UPDATE 04.01 Noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis de curând că autorităţile de la Kiev vor pedepsi „bandiţii” care au doborât joi un elicopter al armatei ucrainene, în regiunea Slaviansk, provocând moartea a 12 militari, informează BBC.

„Aceste acte criminale nu vor rămâne nepedepsite. Astăzi, băieţii noştri (militarii - n.r.) au murit într-un mod tragic. Este un moment de tristeţe profundă. Îmi exprim condoleanţele sincere pentru rudele victimelor”, a declarat Petro Poroşenko.

UPDATE 20.31 „Potrivit informaţiilor de care dispunem, armata ucraineană a suferit următoarele pierderi: 1.200-1.300 de militari au murit, opt elicoptere şi 15 vehicule blindate au fost distruse. Au suferit pierderi uriaşe. Mă refer doar la Slaviansk", a spus Ponomariov, citat de RIA Novosti şi preluat de Mediafax.

Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anunţat joi că un elicopter militar a fost doborât la Slaviansk, incidentul soldându-se cu moartea a 14 militari ucraineni. Armata ucraineană a modificat bilanţul, precizând că sunt 12 morţi.

"Circa 200 de combatanţi proruşi au fost ucişi, iar 300 au fost răniţi în confruntările de la Slaviansk", a subliniat Ponomariov.

Serviciile de securitate ucrainene au declanşat de 48 de ore operaţiuni "antiteroriste" de anvergură în Slaviansk, un bastion al insurgenţilor proruşi.

UPDATE 20.27 Circa 1.200 de militari ucraineni şi 200 de militanţi proruşi au murit la Slaviansk -lider rebel

Aproximativ 1.200 de membri ai serviciilor de securitate ucrainene şi circa 200 de militanţi proruşi au murit în confruntările care au avut loc în ultimele 24 de ore în oraşul ucrainean Slaviansk, susţine Viaceslav Ponomariov, liderul local al insurgenţilor, citat de RIA Novosti.

***

Potrivit Ria Novosti, care citează martori oculari, scrie că separatiştii au doborât două elicoptere, în sud-estul oraşului Slaviansk., dar autorităţile de la Kiev au anunţat pierderea unui aparat de luptă. Nu se cunoaşte soarta piloţilor. Unul dintre elecoptere ar fi fost doborât cu un sistem mobil de rachete antiaeriene, după ce transportase soldaţi la o bază militară. Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov a declarat că 14 soldaţi şi un general aflaţi la bordul aparatului au murit. Ulterior, Garda Naţională a publicat un bilanţ de 12 morţi şi o persoană rănită grav.

Printre morţi se numără şase soldaţi ai Gărzii Naţionale, inclusiv echipajul elicopterului, şi şase reprezentanţi ai forţelor speciale „Berkut”. De asemenea, printre decedaţi se află şi şeful de luptă şi pregătire specială a Gărzii Naţionale, general-maiorul, Serghei Kulciţki. Doar un soldat al Gărzii Naţionale a rămas în viaţă şi se află internat în stare gravă la un spital din regiune.

„Astăzi am primit informaţii direct din Slaviansk că teroriştii au doborât un elicopter al nostru care transporta soldaţi pentru rotaţie. Paisprezece militari au murit, printre care şi generalul Kulciţki“, a declarat Turcinov.

Agenţa RIA Novosti relatase anterior că două elicoptere militare au fost doborâte de rebeli la Slaviansk , unde trupele guvernamentale ucrainene au lansat în cursul dimineţii o ofensivă majoră, cu utilizarea avioanelor de luptă şi a artileriei, împotriva separatiştilor proruşi înarmaţi.

Un aparat de zbor a căzut în perimetrul satului Cervonnîi Molociar, celălalt — în apropiere de satul Andreevka de lângă Slaviansk. Detalii ale incidentului sunt încă necunoscute, potrivit Ria Novosti.

elicopter

Potrivit unui martor, prin oraş zboară proiectilele armatei. Separatiştii intră în locuinţe civile, trag câteva focuri de armă spre poziţiile militarilor şi înainte ca aceştia să răspundă cu foc, teroriştii părăsesc acel loc. Sunt surse care susţin că insurgenţii „profesionişti“, cei care dădeau comenzi, au părăsit oraşul şi a rămas doar „carnea de tun“.

Forţele de securitate ucrainene au doborât o dronă ce aparţine teroriştilor, susţine pe o reţea de socializare coordonatorul grupului Rezistenţa Informaţională", Dmitri Tîmciuk.Drona doborâtă e asemănătoare cu un modelul produs în Rusia. Carcasa şi motorul sunt de producţie rusă, sistemul electronic e făcut în Taiwan, spune expertul militar.

Un reprezentant al separatiştilor proruşi ucraineni a confirmat, joi, că insurgenţii i-au "reţinut" pe cei patru observatori ai OSCE cu care organizaţia a pierdut orice contact de marţi, relatează AFP.

"Grupul care a dispărut la sud de Doneţk este format din patru persoane. Ştim unde sunt, sunt nevătămaţi", a declarat pentru agenţia Interfax Viaceslav Ponomarev, "primarul" din Slaviansk, bastion prorus din estul Ucrainei.

"I-am reţinut. Vrem să ne lămurim cine sunt, unde merg şi de ce şi îi vom elibera", a declarat pentru agenţia Interfax Viaceslav Ponomarev, "primarul" din Slaviansk, bastion prorus din estul Ucrainei.

"Le-am spus să nu se deplaseze o vreme, dar au fost aceştia patru, cei mai temerari. Ei au fost bineîneţeles reţinuţi", a adăugat Ponomarev.

Potrivit agenţiei ruse, el a apreciat că cei patru observatori ar putea de fapt să efectueze o misiune de strângere de informaţii.

Organizaţia cu sediul la Viena a anunţat marţi că a pierdut contactul cu o echipă de patru observatori - un danez, un eston, un turc şi un elveţian - care ar fi fost arestaţi în cursul serii de luni de către separatiştii proruşi la un punct de control.

Miercuri seară, insurgenţii pro-rusi au atacat o unitate militară din Lugansk. În centru oraşului s-au auzit focuri de armă, iar oraşul a fost survolat de avioanele de luptă. Oamenii s-au adăpostit în tunelurile de metrou, iar cei care au ramas în casele lor sunt sfătuiţi să nu se apropie de ferestre şi să nu iasă pe stradă.

La Doneţk, conducerea auto-proclamatei Republici Populare a impus ora de stingere în oraşul între orele 22:00 şi 06:00, iar transportul public va fi oprit pâna la normalizarea situaţiei. O sursă din serviciul de presă al separatiştilor a spus că este periculos să ieşi din locuinţe între aceste ore şi "trebuie să ai mereu asupra ta documentele de identitate". Locuitorilor din Doneţk li s-a mai cerut să nu-şi mai lase vehiculele personale parcate pe străzile adiacente clădirilor administrative.
 
Autoproclamatul premier al republicii, Aleksandr Borodai a declarat că situaţia umanitară se îndreaptă spre o catastrofă, după trei zile de confruntări armate ce s-au soldat cu zeci de morţi. El a precizat că miliţiile populare controlează oraşul Doneţk şi se fac încercări de ridicare a trupurilor luptătorilor căzuţi în confruntările de la aeroport, cu toate că lunetiştii ucraineni sunt încă pe poziţii.

Pe aeroportul din Doneţk, în urma teroriştilor a fost găsit armament adus din Rusia, a declară ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov.„Nu este armamentul nostru: este adus din Rusia, cu numere de serie, anul producerii, modele specifice“, a precizat Avakov.

Administraţia de Stat a Aviaţiei din Ucraina a extins pe termen nedeterminat restricţiile de zbor de la aeroportul internaţional Serghei Prokofiev, din Doneţk. Restricţiile au fost impuse iniţial la începutul acestei săptămâni, întrucât aici s-a desfăşurat o încercare de preluare a controlului de către separatişti, iar forţele guvernamentale au ripostat, ceea ce a dus la o confruntare sângeroasă.

Denis Antoniuk, purtătorul de cuvânt al Administraţiei, a arătat că "experţii au examinat infrastructură aeroportului. Situaţia aeroportului nu este clară deocamdată. Trebuie să ne asigurăm că totul este în ordine acolo. Muncitorii de la aeroport au fost evacuaţi deoarece situaţia este în continuare nesigură".

În Rada Supremă (parlamentul unicameral al Ucrainei) a fost depus un proiect de lege privind instituirea stării de urgenţă în regiunile Doneţk şi Lugansk. Propunerea a venit din partea deputatului neafiliat Nicolai Rudkovski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite