În criză, Germania ar putea atrage mai mulţi studenţi străini

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitate

Universităţile occidentale se aşteaptă la o scădere a numărului de studenţi străini. Cu taxe zero de şcolarizare şi un bun sistem de sănătate, Germania ar putea atrage studenţi ce renunţă la SUA şi Anglia.

Pandemia de coronavirus a pus mulţi studenţi internaţionali într-o situaţie complicată. În Statele Unite şi Marea Britanie, unii dintre aceştia au fost nevoiţi să-şi părăsească camerele din cămine ca parte a măsurilor de combatere a răspândirii virusului. În plus, studenţii străini din SUA au fost ameninţaţi că nu vor mai primi vize în cazul în care toate cursurile lor se vor desfăşura online. 

Din cauza crizei coronavirus, multe venituri obţinute din locuri de muncă modeste cu jumătate de normă au dispărut. Mii de tineri au rămas blocaţi în ţări necunoscute, fără un acoperiş deasupra capului, fără bani şi fără acces la servicii sociale.

Închiderea frontierelor a împiedicat şi planurile de călătorie ale studenţilor, mulţi ratând scurta fereastră de oportunitate de a pleca acasă. Cei care au făcut acest lucru nu au putut să se întoarcă în ţara gazdă din cauza anulării zborurilor. Studenţii care totuşi au ajuns acasă şi-au văzut activitatea universitară redusă la câteva cursuri online sporadice, ţinute la ore nepotrivite (din cauza diferenţelor de fus orar). Totuşi, ei au fost nevoiţi să plătească integral taxele de şcolarizare. 

image

Studiile costă

În pofida eforturilor enorme de a se adapta la o criză aflată în schimbare rapidă, universităţile se aşteaptă la o scădere substanţială a numărului de studenţi internaţionali în toamnă. Michael Gaebel, directorul departamentului Higher Education la European University Association, care reprezintă peste 800 de universităţi, a declarat pentru DW că, potrivit sondajelor, între 25 şi 70 de procente dintre studenţii internaţionali s-ar putea să nu se înscrie pentru semestrul de iarnă. „Dacă vă puneţi în pielea unui student din Bangladesh, Thailanda sau China, devine limpede că aceştia se confruntă cu multă incertitudine“, a spus Gaebel.

Cel mai probabil, evaporarea a miliarde de dolari reprezentând taxele de şcolarizare va fi resimţită cel mai profund de către instituţiile de învăţământ superior din SUA şi Marea Britanie. Studenţii internaţionali plătesc până la 50.000 de dolari (44.300 de euro) anual pentru a studia în SUA şi mai mult de 10.000 de lire sterline (11.100 de euro) pe an în Marea Britanie.

Cea mai mare economie din lume obţine 45 de miliarde de dolari anual din atragerea a 1,1 milioane de studenţi străini. Marea Britanie atrage la rândul ei aproximativ 21 de miliarde de lire sterline anual, găzduind o jumătate de milion de studenţi. 

Scăderile grave de venituri determinate de lipsa studenţilor de peste mări şi ţări ar putea slăbi domeniul învăţământului superior al ambelor ţări. Mai multe universităţi intenţionează deja să reducă programele; multe dintre instituţii au oprit investiţiile în tehnologie şi proiecte de infrastructură.

Se prevăd, de asemenea, pierderi enorme de locuri de muncă în tot acest sector. Un studiu comandat de University and College Union din Marea Britanie a prezis că sectorul învăţământului superior ar putea pierde 30.000 de locuri de muncă din cauza lipsei de finanţare.

Ţările europene ar putea evita o soartă similară. Majoritatea statelor UE percep taxe semnificativ mai mici de la studenţii străini - majoritatea landurilor germane chiar nu impun deloc taxe. „Cele mai multe instituţii de învăţământ superior din Europa sunt finanţate public. Deşi nu pot spune că nu vor exista consecinţe bugetare, ele nu vor apărea imediat“, a mai declarat Gaebel pentru DW.

Multe universităţi au sporit cheltuielile la apogeul pandemiei pentru a muta mai multe cursuri în mediul online, ceea ce probabil va necesita personal didactic suplimentar care să îndeplinească cerinţele de distanţare pentru spaţiile mai mici de cursuri. 

Oportunitate pentru Germania

image

Ai carte, ai parte?

SUA şi Marea Britanie au dominat în mod tradiţional piaţa datorită cererii de predare în limba engleză şi a percepţiei studenţilor asupra calităţii sistemelor de învăţământ din cele două ţări. În timp ce tot mai multe universităţi europene oferă cursuri în engleză, Germania şi Franţa încep să fie privite cu mult interes. În urmă cu zece ani, Germania a atras în jur de un sfert de milion de studenţi din străinătate. Până în 2019, cifra a crescut cu 58 la sută, ajungând la 393.579.

Germania ar mai putea profita de pe urma studenţilor care compară modul în care ţările lumii au reacţionat la pandemie. Washington şi Londra au fost criticate pe scară largă din cauza gestionării crizei, în timp ce Germania a primit laude atât pentru testarea rapidă şi la scară largă a populaţiei, cât şi datorită sistemului de sănătate şi a numărului redus de decese produse de boala Covid-19. Acest lucru ar putea spori capacitatea ţării de a atrage mai mulţi studenţi străini.

De asemenea, universităţile germane vor beneficia de plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un sondaj realizat de platforma Study EU sugerează că până la 84 la sută dintre studenţii din UE cu siguranţă nu ar dori să studieze în Marea Britanie dacă taxele cresc la nivelul celor percepute studenţilor din ţări din afara Uniunii. 

În prezent, cei din UE plătesc taxe similare celor cerute studenţilor autohtoni. După Olanda, cea mai populară destinaţie alternativă ar fi Germania, arată sondajul realizat pe un eşantion de 2.000 de studenţi.

Totuşi, Germania trebuie să depăşească mai multe obstacole, inclusiv prelucrarea rapidă a cererilor şi vizelor pentru studenţi, ceea ce probabil va continua să rămână complicat, multe ambasade fiind încă închise sau funcţionând cu orar limitat. Autorităţile au prelungit termenul de depunere a cererilor pentru studenţii străini până la 20 august, aşadar cu mai mult de o lună.

Discriminarea pe piaţa muncii

image

Absolvenţi la Bonn

O altă problemă este discriminarea cu care se confruntă absolvenţii străini pe piaţa muncii din Germania, comparativ cu SUA şi Marea Britanie, care sunt considerate mai flexibile. Deşi au calificări obţinute în Republica Federală, absolvenţii străini se plâng că le este greu să găsească un loc de muncă bine plătit în Germania. 

În prezent, cei din ţări din afara UE îşi pot prelungi permisele de şedere cu până la 18 luni pentru a-şi găsi un loc de muncă. Însă mai multe ţări anglo-saxone oferă vize cu termen de valabilitate mai lung pentru ca studenţii să caute locuri de muncă. 

Deşi guvernul german a oferit subvenţii mici pentru a ajuta studenţii străini pe perioada pandemiei şi a renunţat la dobânda la împrumuturile pentru costuri curente până în luna martie a anului viitor, mulţi tineri ezită să solicite acest sprijin, temându-se că dezavantajele cu care se confruntă deja ar putea fi exacerbate de creşterea şomajului.

„Studenţii nu vor să ia aceste împrumuturi pentru că nu ştiu dacă vor putea obţine un loc de muncă în Germania pentru a le returna“, a declarat Kumar Ashish, preşedintele Uniunii Federale a Studenţilor Internaţionali din Germania.

Ashish prezice că Germania va înregistra în continuare o „scădere uriaşă“ a înscrierilor pentru semestrul de iarnă, dar subliniază că studenţii şi părinţii acestora sunt impresionaţi de oferta academică din Germania. 

Nik Martin - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite