În Bosnia, pacienţi cu COVID-19 ar fi fost trataţi cu gaz industrial, în loc de oxigen medicinal. Scandalul a ajuns în atenţia procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul Republicii Srpska investighează acum situaţia care a creat scandalul, FOTO Shutterstock
Parchetul Republicii Srpska investighează acum situaţia care a creat scandalul, FOTO Shutterstock

Un scandal a ajuns în atenţia procuraturii în statul bosniac Republica Srpska, după ce „pacienţilor Covid li s-ar fi administrat gaze industriale în loc de oxigen medical, în cel puţin două clinici”.

„Gazul industrial este folosit pentru sudură. În Bosnia, se spune că mai multe clinici au tratat cu oxigen greşit, pacienţi cu Covid 19. Justiţia investighează”, relatează publicaţia elveţiană, Der Bund.ch, transmite Hotnews.ro.

„Nu e nevoie să vă faceţi griji”, asigură Alen Seranic, ministrul Sănătăţii din Republica Srpska. Acelaşi oxigen este folosit în clinicile Covid, „cu care bebeluşii, familiile şi alţi pacienţi au fost vindecaţi, timp de 20 de ani”, precizează el. 

Primarul din Banja Luka, Draško Stanivuković, nu este însă de acord. Potrivit informaţiilor sale, clinica universitară din Banja Luka şi-a obţinut oxigenul de la compania TGT Tehno Gas, chiar dacă această companie are licenţă doar pentru comerţul cu gaze tehnice. Stanivuković pune întrebarea: „Pacienţii ştiu că oxigenul lor a fost livrat fără licenţă, certificat şi controale? ” 

Agenţia Bosniacă pentru Medicamente ar fi interzis companiei fostului şef de poliţie Stanislav Cado să producă şi să comercializeze gaze medicale, din cauza lipsei de licenţe. 

Producţia de gaze medicale este „similară” cu cea a gazelor tehnice, dar datorită aprobărilor şi controalelor de calitate necesare pentru medicamente, implică personal şi costuri semnificativ mai mari, a declarat un expert în industrie, care a explicat că atunci când se administrează oxigen produs în scopuri industriale, nu înseamnă neapărat că există consecinţe asupra sănătăţii, dacă e imbuteliat corect.

Totuşi, în timpul umplerii şi transportului, oxigenul declarat incorect ar putea ajunge cu uşurinţă la „contaminare”, din cauza lipsei controalelor: „Iar acesta devine deosebit de riscant, dacă se foloseşte oxid de azot, în care conţinutul de CO2 este prea mare. Pacienţii nu observă acest lucru şi nu se trezesc din anestezie", mai precizează expertul german, pentru publicaţia citată. 

Pe lângă Clinica universitară din Banja Luka, gazele industriale ar fi fost administrate şi în spitalul Covid din Trebinje. Portalul web „klix.ba” se întreabă şi dacă numărul deceselor de Covid 19 din Bosnia, care este vizibil ridicat, în comparaţia internaţională, „are legătură cu calitatea oxigenului”.

Dusko Tomic, avocatul mai multor familii de pacienţi decedaţi din cauza Covid, vorbeşte despre indicii că unii pacienţi ar fi murit din cauza oxigenului administrat şi solicită consecinţe pentru cei responsabili: „Aceasta este o afacere mult mai mare decât vă puteţi imagina”, a spus el.

În ciuda tuturor dovezilor care confirmă nocivitatea oxigenului tehnic în tratamentul pacienţilor cu COVID-19, directorul Spitalului Universitar din Republica Srpska, Dr. Vlado Đajić, a rămas la argumentul său, că oxigenul utilizat pentru tratarea pacienţilor este în regulă şi că nu au existat consecinţe documentate, pentru sănătatea umană. „Am fost pus într-o poziţie extrem de incomodă atât ca medic, cât şi ca şef al acestei facilităţi”, a spus el. 

Oxigenul administrat în clinicile din Republica Srpska este de „aceeaşi calitate cu cel folosit la München sau Viena”, afirmă şi Milorad Dodik, membru al triplei Preşedinţii a Bosniei-Herţegovina. 

Potrivit informaţiilor din presă, parchetul Republicii Srpska investighează acum situaţia care a creat scandalul, iar familiile decedaţilor sunt gata să depună acuzaţii împotriva celor responsabili. 

Oficialii supuşi criticilor se plâng de „tactici de sperietură, motivate politic”. Însă dezvăluirile despre achiziţiile corupte, din timpul pandemiei, sunt mai multe. Şeful autorităţii sanitare a fost arestat la mijlocul lunii septembrie, fiind suspectat că a cumpărat echipamente de protecţie medicală la preţuri mult prea mari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite