Îmblânzirea lui Orban: premierul ungar o îndepărtează din funcţie pe controversata şefă a sistemului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban FOTO AFP

Ungaria o va înlocui pe controversata şefă a sistemului judiciar, ultimul semn că prim-ministrul Viktor Orban încearcă să liniştească îngrijorările privind respectarea statului de drept.

Partidul lui Orban a nominalizat-o, luni, pe Tunde Hando, pentru a deveni judecătoare la Curtea Constituţională, reducându-i astfel mandatul ca şef administrativ al Biroului Naţional al Justiţiei. Soţie a unui europarlamentar din partidul de la guvernare, Fidesz, Hando a fost criticată pentru anumite numiri judiciare şi un comitet de supraveghere a recomandat suspendarea sa din funcţie.

„Guvernul nu vrea un război în ceea ce priveşte sistemul judiciar”, a spus Agoston Samuel Mraz. şef al Nezopont Intezet, un institut de cercetare pro-Orban, din Budapesta, în cadrul unui interviu telefonic. „Cu ancheta UE în desfăşurare, este în interesul strategic al guvernului să rezolve problemele legate de statul de drept”.

Orban a dat înapoi în privinţa mai multor probleme care se află în centrul anchetei blocului comunitar, care ameninţă tăierea de subvenţii europene. În mai, Orban a schiţat un plan de a împărţi curtea supremă, lucru ce ar fi sporti influenţa guvernului asupra sistemului judiciar.

Orban, care luna aceasta a suferit cea mai mare înfrângere electorală din ultimul deceniu - pierderea capitalei Budapesta, încearcă să reţină calitatea de membru al Fidesz în Parftidul Popular Europeam (PPE), blocul de centru-dreapta care include şi partidul cancelarului german Angela Merkel.

În martie, PPE a suspendat pe termen nedefinit calitatea de membru al Fidesz, susţinând că principalele motive sunt îngrijorările referitoare la respectarea statului de drept. Este de aşteptat ca preşedintele Consiliului European, Donald Tusk,  un critic al lui Orban, să devină noul preşedinte al grupului, luna viitoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite