70 de ani de când s-a sinucis Hitler. Controversele din jurul morţii Führer-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 30 aprilie 1945, cu o armată în colaps, cu sovieticii la 500 de metri de buncărul său din Berlin şi după ce Aliaţii trecuseră Rinul, Hitler a înţeles că Al Treilea Reich a căzut şi s-a împuşcat în cap. Odată cu el s-a sinucis şi Eva Braun, soţia sa, care a băut cianură. De fapt, sunt de părere unii specialişti, şi Hitler a băut cianură, însă n-a mai avut răbdare să-şi facă efectul şi s-a împuşcat în cap pentru a muri mai repede.

Sunt multe teorii conspiraţioniste care anunţă că Elvis trăieşte bine-merci printr-o ţară exotică, cu nisipuri albe şi ape limpezi. Moartea lui Hitler stârneşte însă şi mai mult imaginaţia. La 70 de ani de când a murit omul responsabil pentru cel mai mare genocid al epocii moderne, precum şi pentru cel mai crunt război în care a fost târâtă omenirea, sinuciderea lui Adolf Hitler rămâne un subiect amplu discutat şi dezbătut. 

Hitler şi soţia sa, Eva Braun, s-au sinucis în după-amiaza zilei de 30 aprilie 1945. Apoi, urmând întocmai instrucţiunile lăsate de Hitler, trupurile lor au fost scoase din buncăr prin ieşirea de urgenţă, stropite cu benzină şi incinerate în grădina din spatele Cancelariei Reich-ului, sub care se afla buncărul. Rămăşiţele rezultate după incinerare au fost strânse şi îngropate într-un mormânt nemarcat, într-o pădure aflată la vest de Berlin. În 1946, acestea au fost mutate în Magdeberg, tot nemarcate. Rămăşiţele au fost încă o dată exhumate în 1970, când au fost iar incinerate, iar cenuşa - împrăştiată. 

Documentele din arhivele sovietice arată că Hitler a murit din cauza unei plăgi prin împuşcare la cap, în timp ce Eva Braun a murit din cauza otrăvii. Unii istorici contestă însă această variantă şi spun că ambii au murit din cauza cianurii. 

image

Hitler şi Eva Braun s-au căsătorit în acelaşi buncăr, cu 40 de ore înainte să se sinucidă împreună. La 01.00 dimineaţa, pe 30 aprilie, generalul Wilhelm Keitel i-a raportat Führer-ului că toate trupele pe care se bazau să respingă ofensiva asupra Berlinului sunt fie înconjurate, fie împinse tot mai departe. Sovieticii ajunseseră la jumătate de kilometru de buncărul lui Hitler.

Pe măsură ce orele treceau, Führer-ul l-a chemat pe generalul Helmuth Weidling, comandantul detaşamentului de apărare a Berlinului, care i-a explicat că va rămâne fără muniţie în noaptea care urma. Weidling i-a cerut încă o dată lui Hitler să-i permită să-şi retragă soldaţii. Nici de această dată nu a primit aprobarea. Peste câteva ore însă, Hitler s-a răzgândit şi l-a anunţat că-şi poate retrage oamenii din calea sovieticilor în acea noapte. 

image

Apoi, Hitler, Eva Braun, cei doi adjuncţi ai săi - Martin Bormann şi Otto Günsche - şi bucătarul Führer-ului au luat împreună prânzul. Hitler şi Braun şi-a luat apoi adio de la ceilalţi lideri nazişti cu care se ascundeau în buncăr - Joseph Goebbels şi familia lui, Martin Bormann, Otto Günsche, cei doi secretari şi soldaţii care-i păzeau. În jurul orei 14.30, Hitler şi Braun au intrat în biroul Führer-ului. O oră mai târziu s-a auzit împuşcătura cu care Hitler s-a sinucis. După câteva minute, valetul său, însoţit de Bormann, a deschis uşa biroului. Imediat, cei doi au simţit mirosul amărui, de migdală, specific cianurii hidrogenate.  

Otto Günsche a fost însă cel care a intrat în birou şi a văzut primul trupurile. Ambii se aflau pe canapea, însă nu erau apropiaţi. Eva Braun părea că alunecase pe spate, în timp ce Hitler era aplecat, cu capul pe masă şi îi curgea sânge din tâmpla dreaptă. Pistolul cu care se împuşcase, un Walther PPK 7.65, era la picioarele lui. 

image

Trupurile au fost duse în grădină, după instrucţiunile lăsate. Deşi stropite cu benzină, acestea nu s-au aprins din primele încercări, aşa că valetul lui Hitler a coborât în buncăr şi a adus un teanc gros de hârtii. Bormann a dat foc hârtiilor, pe care le-a aruncat peste cadavre. În timp ce Hitler şi Eva Braun ardeau, Bormann, Günsche, Goebbels, Erich Kempka (ofiţer SS şi şofer al lui Hitler), Peter Högl (locotenent-colonel în SS, membru al corpului de pază al lui Hitler), Ewald Lindloff (ofiţer SS şi cel căruia Hitler i-a încredinţat sarcina de a-l incendia) şi valetul lui Hitler şi-au ridicat mâinile drepte, făcând salutul nazist. Covorul din biroul lui Hitler, pătat de sângele lui, a fost ars câteva ore mai târziu. 

Sunt însă mulţi care contestă această succesiune de evenimente. Cel mai des întâlnită teorie este că, de fapt, Hitler nu a murit, ci a fugit în Argentina. Cartea „Lupul Gri: Fuga lui Adolf Hitler”, de britanicii Simon Dunstan şi Gerrard Williams, susţine că Hitler şi Eva Braun nu s-au sinucis ci au trăit la o hacienda din Argentina până în anii 1960. Istoricii resping însă teoria drept aberantă. 

O altă poveste răspândită anunţă că, de fapt, Hitler a trăit până la 95 de ani, adică până în 1984. Mai mult, acesta ar fi avut alături, până la finalul vieţii, o iubită de culoare, pe nume Cutinga (foto jos via Globe), din Brazilia. Nici nu s-a chinuit prea tare să se ascundă, păstrându-şi prenumele Adolf şi schimbându-şi numele în Leipzig, după oraşul saxon din Germania. Toate acestea sunt susţinute în volumul „Hitler în Brazilia - viaţa şi moartea”, de Simoni Renee Guerreiro Dias. 

Alţii sunt însă convinşi că Hitler a iubit-o sincer pe Eva Braun, cu care a trăit fericit până în 1962, în Argentina, unde au avut şi două fiice. 

image

[<a href="//storify.com/elenadumitru/antisemitism" target="_blank">View the story "Ascensiune extremei dreapta" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite