5,5 miliarde de euro pentru apărarea Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a lansat un fond pentru optimizarea capacităţii de apărare a blocului comunitar. Acesta va finanţa dezvoltarea de prototipuri şi achiziţionarea de echipamente şi tehnlogie militară.

Executivul European a lansat un plan comun de investiţii în domeniul apărării militare a ţărilor din Uniunea Europeană. Acesta prevede dezvoltarea de prototipuri şi achiziţionarea de echipamente şi tehnlogie militară care ar urma să se ridice la peste 5,5 miliarde de euro annual până în anul 2020. Punerea în practică a acestui plan ar putea sta la baza construirii unei apărări comune a UE, complementare prezenţei NATO.

”Fondul pentru Apărare va apărea în două ferestre, una de cercetare şi una de capabilităţi. În prima fereastră, finanţarea este integral de la bugetul Uniunii Europene şi vizeaază proiecte de cercetare colaborative. Astăzi se finalizează primul apel de proiecte”, a declarat Mihnea Motoc pentru Europa FM.

Până la sfârşitul acestui exerciţiu bugetar al UE, vor fi alocate componentei de cercetare în domeniul militar 90 de milioane de euro, iar din exerciţiul bugetar care va începe în 2020, suma va fi de 500 de milioane de euro pe an. 

Componenta de capabilităţi va finanţa proiectele de la faza cercetării până la faza de prototip. ”Acolo, Uniunea Europeană va aloca 200 de milioane de euro până la sfârşitul acestui exerciţiu bugetar, iar în cel viitor câte un miliard de euro anual”, a precizat consilierul pe apărare al preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker. 

Spre deosebire de faza de cercetare, participarea financiară a Uniunii Europene la componenta de dezvoltare de capabilităţi se va limita la 15-25%, existând posibilitatea să se ajungă la finanţarea, totală sau parţială, a unor proiecte în domeniul Apărării în valoare de până la 5,5 miliarde euro pe an. ”

Sunt finanţate proiecte la care participă cel puţin trei companii din cel puţin două ţări”, a spus Motoc.  Fondul pentru Apărare oferă industriei româneşti de apărare şansa relansării, cu condiţia de a găsi parteneri în proiecte în cel puţin o altă ţară, a mai precizat acesta.

NATO nu va fi afectat

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă a dat publicităţii un document de reflecţie care prezintă trei posibile niveluri de integrare în domeniul apărării europene comune, care, pe lângă sporirea resurselor de apărare vor avea şi rolul de a cataliza industria europeană de profil. Federica Mogherini a ţinut să precizeze ca proiectul nu este unul concurent Alianţei Nord-Atlantice.

„Acest plan este destinat întăririi apărarii europene, care va spori securitatea cetăţenilor UE şi este necesar securităţii Uniunii Europene, dar ajută, în acelaşi timp şi la întărirea Alianţei Nord-Atlantice“, a spus Federica Mogherini.Planul CE va fi supus dezbaterii liderilor UE în timpul summit-ului din 22-23 iunie. 

Documentul Comisiei Europene survine pe fondul reorientării strategice a Alianţei Nord-Atlantice şi a părăsirii UE de către Marea Britanie, care s-a opus frecvent construirii unei structuri comunitare de apărare.

„Le Monde “ scrie că bugetele de apărare combinate ale celor 28 de state membre ale UE se ridică la peste 200 de miliarde de euro, dar lipsa de cooperare aproape că goleşte de sens această cifră. Numeroasele industrii naţionale de apărare adesea se concurează între ele: UE produce, de exemplu, 20 de modele diferite de avioane de luptă şi 70 de programe de drone. Această non-cooperare, potrivit calculelor Comisiei, costă anual între 25 şi 100 de miliarde de euro. 

De zeci de ani au loc discuţii în UE pe marginea modalităţilor de a extinde rolul militar al blocului comunitar, fără a pune în pericol angajamentul Americii de a apăra Europa de atacuri, prin intermediul alianţei NATO.

Momentul prezent este considerat oportun de înalţi oficiali de la Bruxelles, în contextul în care SUA, sub preşedintele Donald Trump, este percepută drept un partener mai puţin sigur şi, parţial, pentru că Brexitul va înlătura opoziţia tradiţională britanică faţă de orice noi proiecte de apărare ale UE, care ar putea slăbi NATO, notează BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite