5 riscuri majore cu care se confruntă Europa din cauza imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ultimele probleme din Uniunea Europeană au fost de natură internă, cum este cazul crizei economice din Grecia, continentul se confruntă acum cu o criză externă, cea a refugiaţilor. Această criză are impact asupra finanţelor UE, dar şi asupra politicii, existând chiar riscul ieşirii din UE al unor ţări deja nehotărâte privind situaţia lor din cadrul blocului european, cum este cazul Marii Britanii.

Criza refugiaţilor ce cuprinde Europa poate avea consecinţe dezastruoase în cazul în care nu va fi bine gestionată, notează publicaţia „Business Insider“, care realizează o listă cu cinci riscuri majore cu care se confruntă Europa dacă nu reuşeşte să rezolve criza imigranţilor.

1. Exacerbarea sentimentului anti-imigranţi 

Se pare că a avut loc o schimbare în percepţia publicului ca urmare a imaginii sfâşietoare în care apare un bebeluş sirian înecat, adus de valuri pe o plajă din Turcia. Totuşi, „criza poate exacerba sentimentul anti-imigranţi, aflat deja la cote mari în multe ţări, în cazul în care exodul refugiaţilor din ţări cuprinse de război se va ciocni cu tensiunile europene generate de politicile de austeritate“, notează Tina Frodham de la Citi pentru „Business Insider“.

În Europa, notabilă este creşterea susţinerii pentru partidele politice cu o platformă anti-imigranţi. 

2. Povară financiară pe termen scurt în ţările europene 

Refugiaţii, care „spre deosebire de migranţii voluntari rareori încep să câştige într-un loc de muncă la scurtă vreme după sosire, tind să fie o povară financiară“, continuă Frodham.

„Deşi numărul moderat de refugiaţi ar trebui să limiteze impactul fiscal, uneori provocările logistice şi organizaţionale privind găzduirea, hrana şi procesarea refugiaţilor pot depăşi posibilităţile unei ţări. În state cu puţin loc de manevre fiscale, chiar şi o povară modestă asupra finanţelor publice poate fi problematică“, adaugă Fordham.

3. Implicaţii economice pe termen mediu şi lung 

Implicaţiile economice pe termen mediu „depind de cât de bine refugiaţii şi alţi migranţi se vor integra în piaţa forţei de muncă, de nivelul aptitudinilor lor şi de componenţa sosirilor şi nevoilor ţării de destinaţie“, susţine Fordham. 

Deşi unele ţări europene nu au avut succese nemaipomenite în integrarea migranţilor, „capacitatea de a beneficia de pe urma imigranţilor, cu pregătire sau fără, reprezintă o ocazie pentru ţările care se confruntă cu o populaţie din ce în ce mai mică, îmbătrânită şi care suferă din punct de vedere demografic“, adaugă specialista.

Germania este una dintre aceste ţări, care înregistrează un număr mic de naşteri, o forţă de muncă din ce în ce mai redusă şi pensii din ce în ce mai multe.

4. Riscul ca Marea Britanie să iasă din UE 

Criza refugiaţilor poate creşte riscul unui «Brexit» (ieşirea Marii Britanii din UE, n.r.), fie prin reducerea posibilităţii ca guvernul britanic să obţină reformele dorite înaintea referendumului, fie prin subminarea susţinerii publice privind rămânerea în UE, sau chiar amândouă“, scrie Fordham.

Totuşi, deşi unii din Marea Britanie pot crede că dacă ies din UE ar putea să-şi recâştige controlul graniţelor, acest lucru nu va face ţara mai puţin atractivă pentru migranţi sau refugiaţi.

5. Securitatea în Orientul Mijlociu 

Criza refugiaţilor are loc după înrăutăţirea situaţiei din Orientul Mijlociu. Drept rezultate, criza susţine posibilitatea unei intervenţii militare, fapt care se pare că e luat în considerare de ţări ca Marea Britanie, Franţa sau Rusia. 

Deşi nu ne aşteptăm la o intervenţie la scară mare pe teren, continuarea conflictului, prin raiduri aeriene asupra teritoriilor deţinute de terorişti, pot deranja dinamica fragilă din regiune şi pot isca un exod şi mare mare al oamenilor“, conchide Fordham.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite