48 de ore de la identificare la restricţii de călătorie. Cum a stârnit panică globală tulpina supermutantă de SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mutaţii coronavirus FOTO SHUTTERSTOCK
Mutaţii coronavirus FOTO SHUTTERSTOCK

Au trecut doar 48 de ore de la anunţul privind identificarea unei variante supermutante a SARS-CoV-2 şi declanşarea unei panici globale care a determinat multe ţări să impună restricţii asupra călătoriilor din şi spre ţările sud-africane unde au fost descoperite cazuri de infectare cu B.1.1.529  sau Omicron, în clasificarea OMS, relatează Daily Mail.

Detectată prima dată luni la un pacient din Hong Kong întors din Africa de Sud, noua tulpină nu a atras atenţia internaţională decât miercuri, după ce savanţii britanici au avertizat pe reţelele sociale că are 32 de mutaţii „teribile”, şi a ieşit a iveală faptul că sunt pacienţi şi în Botswana şi Africa de Sud.

Guvernul britanic nu considera miercuri noua variantă o „problemă” în ciuda acestor avertismente ale mai multor specialişti britanici ce spuneau că mutaţiile ar putea eluda eficacitatea vaccinurilor.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, guvernul sud-african a avertizat lumea întreagă asupra apariţiei unei noi tulpini, admiţând faptul că a declanşat o creştere „exponenţială” în provincia  Guateng şi probabil s-a răspândit şi în alte părţi ale ţării,  sugerând o propagare mai rapidă decât tulpina Delta dominantă în restul lumii.

În urma avertismentelor cercetătorilor britanici experimentaţi cum că e cea mai gravă variantă pe care au observat-o şi că ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor cu 40%, cabinetul britanic s-a întrunit de urgenţă ca apoi ministrul britanic al sănătăţii să anunţe interzicerea călătoriilor în şase ţări africane sudice.

Noi cazuri au fost raportate în Israel, apoi Belgia ceea ce a determinat mai multe ţări din Europa să-şi închidă graniţele pentru călătorii din Africa de Sud.

Luni şi Marţi

Cercetătorii din  au fost primii care au dat semnalul de alarmă după depistarea tulpinii la doi pasageri întorşi din Africa de Sud.

Varianta a fost detectată şi în Botswana după secvenţierea probelor a trei pacienţi, respectiv în Africa de Sud unde au apărut iniţial îmbolnăviri izolate.

Savanţii din aceste trei ţări au încărcat datele genetice ale noii tulpini într-o bază de date internaţională.

Marţi, Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care colaborează cu Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie, şi-a declarat preocuparea faţă de cele 32 de mutaţii „teribile” - de două ori mai multe decât Delta.

„Un grup mic de cazuri asociate cu  Africa de Sud” cu un şir lung de ramificaţii şi „un profil de mutaţii ale proteinei  spike realmente groaznic”, a scris Peacock despre proaspăta tulpină.

Miercuri

Au fost şi savanţi care au respins temerile argumentând că numărul mare de mutaţii semnifică un potenţial crescut de instabilitate şi deci o probabilitate mai mică să se răspândească pe cale largă.

Alţii au avertizat că ,dimpotrivă, dacă noua tulpină devine dominantă în Africa de Sud, înlocuind Delta atunci asta ar putea avea efect de domino asupra restului lumii.

Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, spune că cel mai probabil a apărut la un pacient cu o infecţie persistentă şi cu sistem imunitar compromis, posibil cineva cu infecţie HIV nediagnosticată.

Posibil ca noua variantă să fie mai capabilă să eludeze anticorpii împotriva Delta, mai spune el.

„Pentru moment ar trebui monitorizat îndeaproape. Dar nu sunt motive să fim exagerat de îngrijoraţi decât dacă  frecvenţa începe să urce”, a declarat  Balloux pentru MailOnline.

Joi

Numărul de cazuri a început să crească exponenţial în provincia sud-africană Guateng, în special la Johannesburg unde au atins 93% într-o singură zi.

Guvernul sud-african a organizat o conferinţă de presă imediat anunţând că „sunt preocupaţi de saltul evolutiv al acestei variante”.

Cabinetul ministerial a fost convocat de urgenţă de comitetul pentru operaţiuni de urgenţă unde s-a discutat despre mutaţiile îngrijorătoare şi unde a participat ministrul sănătăţii dar nu şi premierul britanic.

„Una dintre îngrijorările noastre majore este că această proteină spike este atât de diferită de proteina care a fost în tulpina originală Wuhan şi, prin urmare, în vaccinurile noastre, încât suscită mare motiv de îngrijorare”, a spus un cercetător britanic.

Sajid Javid a postat un videoclip pe Twitter joi seară, în jurul orei 20.50, anunţând că guvernul interzice toate zborurile din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini şi Zimbabwe.

Vineri

Susan Hopkins, consilier medical şef al Agenţiei de Sănătate şi Securitate din Marea Britanie (UKHSA), a avertizat că este „posibil” ca tulpina să fi pătruns deja în Marea Britanie.

Ea a spus că „oameni sosesc în fiecare zi” în Marea Britanie din Belgia, Africa de Sud, Botswana, Hong Kong şi Israel, unde varianta a fost detectată oficial.

Ministerul Sănătăţii din Belgia a declarat că a fost depistat un caz la o tânără nevaccinată care a fost testată după ce a prezentat simptome. Ea se întorsese din Egipt în urmă cu 11 zile.

Israelul a detectat, de asemenea, un caz la o persoană vaccinată, ceea ce înseamnă că acum virusul a fost confirmat pe trei continente. Israelianul se întorsese din Malawi. Alte două cazuri suspecte sunt investigate.

Pasagerii care zburau spre Olanda din Africa de Sud au fost opriţi să coboare din avion, deoarece continentul şi-a înăsprit graniţele în încercarea de a elimina tensiunea.

Zborurile în şi dinspre Marea Britanie din cele şase ţări africane trebuiau suspendate începând de la prânz, în ciuda faptului că numărul 10 a anulat „lista roşie” a călătoriilor  în urmă cu doar câteva săptămâni.

Cu toate acestea, sosirile britanice din epicentrul variantei Johannesburg au fost lăsate să se amestece cu sute altele, în timp ce se îndreptau u spre aeroportul Heathrow cu ultimele zboruri din Africa, înainte ca lista roşie să fie reimpusă la prânz. Pasagerii au dezvăluit că nu au fost testaţi sau chestionaţi cu privire la istoricul lor de călătorie.

Cei care provin din epicentrul variantei Johannesburg au spus că nu se confruntă cu „nicio precauţie suplimentară”. Alţii au povestit cum au ocolit interdicţia zburând în alte ţări şi apoi în Marea Britanie.

Ursula von der Leyen a cerut UE să tragă „frâna de urgenţă” în călătoriile din sudul Africii în urma anunţului, avertizând că tulpina ar putea fi dominantă la nivel mondial în câteva luni.

Preşedintele Comisiei UE a spus: „Toate călătoriile aeriene către aceste ţări ar trebui suspendate până când vom înţelege mai clar pericolul reprezentat de această nouă variantă. Acum este important ca noi toţi din Europa să acţionăm foarte rapid, hotărât şi uniţi”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite