24 de veneţieni separatişti plănuiau să rupă oraşul de Italia cu ajutorul unui buldozer transformat în tanc

24 de veneţieni separatişti plănuiau să rupă oraşul de Italia cu ajutorul unui buldozer transformat în tanc

Tancul improvizat dintr-un buldozer a fost confiscat de carabinieri. FOTO via „Time”

Poliţiştii italieni au arestat 24 de persoane, printre care şi un fost parlamentar, sub acuzaţia de terorism după ce au descoperit că grupul intenţiona să atace Piaţa San Marco din Veneţia cu un tanc dotat cu tun. Veneţienii voiau să iniţieze astfel o mişcare separatistă în oraş, în contextul în care 89% dintre veneţieni vor secesiunea de Italia.

Cel puţin 24 de persoane au fost arestate pentru că intenţionau să atace Piaţa San Marco cu un tanc „homemade”, au anunţat autorităţile italiene. Grupul a fost arestat sub acuzaţii de terorism, subminarea democraţiei şi fabricarea de arme de război. 
 
Printre arestaţi se numără şi fostul parlamentar italian Franco Rochetta, un cunoscut susţinător al independenţei Veneţiei faţă de Italia şi un membru fondtor al partidului extremist Liga Nordului. 
Tancul era dotat inclusiv cu un tun. FOTO AP
 
Planul celor 24 seamănă foarte tare cu modul în care a fost capturat faimosul turn cu ceas al oraşului, în 1997. Atunci, separatişti înarmaţi proclamau o republică veneţiană independentă, amintind de oraşul-stat care a fost o putere principală în Mediterană secole întregi până când a fost capturată de Napoleon, în 1797.
 
În 1997, separatişti înarmaţi au capturat turnul cu ceas din Piaţa San Marco. FOTO AP
 
În ultimele luni, în rândul veneţienilor s-a observat o creştere rapidă a sprijinului pentru secesiunea de Italia. Luna trecută, când avea loc referendumul pentru separarea Crimeei de Ucraina, şi veneţienii - în frunte cu Rochetta - au organizat şi ei un referendum, pentru ruperea de Italia, care nu a fost însă recunoscut. 
 
„Referendumul” veneţian a fost doar un sondaj online, din care a reieşit că 89% din populaţia oraşului sprijină secesiunea de Italia. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: