150 de morţi în urma inundaţiilor din vestul Europei. Belgia a decretat 20 iulie zi de doliu naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Bilanţul deceselor provocate de inundaţii în vestul Europei a depăşit sâmbătă pragul de 150, iar echipele de salvare fac eforturi pentru a curăţa zonele afectate şi pentru a preveni alte prejudicii, relatează AP. Belgia a decretat 20 iulie zi de doliu naţional.

Poliţia a spus că mai mult de 90 de decese au fost confirmate în vestul Germaniei, comitatul Ahrweiler fiind una dintre cele mai afectate zone, şi că se temă că numărul victimelor va creşte. 

Alţi 43 de oameni au murit în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei. 

Televiziunea belgiană RTFB a relatat că, sâmbătă, bilanţul deceselor cauzate de inundaţii în Belgia a ajuns la 27.

Până sâmbătă, apele s-au mai retras din mare parte a regiunilor afectate, dar autorităţile se tem că vor descoperi mai multe trupuri fără viaţă în maşini şi camioane care au fost luate de viitură.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier are în plan să călătorească sâmbătă în Erftstadt, la sud-vest de Koln, unde vineri a început o amplă şi dificilă operaţiune de salvare în urma unei alunecări de teren care a dus la surparea mai multor case. Până sâmbătă dimineaţă nu au fost raportate victime.

În multe zone nu funcţionează încă liniile de telefonie şi nici energie electrică.

Pe lângă regiuni din Germania şi Belgia, părţi sudice din Olanda au fost de asemenea afectate de inundaţii. În plus, o ploaie torenţială a făcut ca în Elveţia mai multe râuri şi lacuri să se reverse.

Belgia: Zi de doliu naţional la 20 iulie. Manifestările de ziua naţională, scurtate

Premierul belgian Alexander De Croo a anunţat că marţi, 20 iulie, va fi zi de doliu naţional în Belgia, pentru victimele inundaţiilor care afectează această ţară. De asemenea, manifestările prevăzute pentru ziua naţională din 21 iulie au fost scurtate.

"Ţara noastră trece prin momente dificile. Aceste zile ar fi trebuit să fie zile frumoase de vară, dar au devenit zile triste şi negre pentru mulţi dintre compatrioţii noştri. Sunt cele mai grave inundaţii din ţara noastră. Armata a făcut tot posibilul pentru a ajuta victimele. Profit de această ocazie pentru a îmi exprima profunda gratitudine pentru serviciile de intervenţii, care uneori şi-au pus în pericol propria viaţă", a spus premierul.

Intemperiile din Belgia s-au soldat cu moartea a 24 de persoane, dispariţia altor 20, în timp ce alte sute de persoane au rămas fără locuinţe. În total au fost afectate 112 localităţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite