1.400 de copii abuzaţi sexual timp de 16 ani într-un orăşel din nordul Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetiţe de 11 ani erau „pregătite“ în taxiul ce le transporta de-acasă la şcoală FOTO www.dw.de
Fetiţe de 11 ani erau „pregătite“ în taxiul ce le transporta de-acasă la şcoală FOTO www.dw.de

În jur de 1.400 de copii au fost abuzaţi sexual, într-o perioadă de 16 ani, într-un orăşel britanic, potrivit unui raport care a concluzionat: „Este greu de descris natura dezgustătoare a abuzului suferit de victime“.

Evenimentele din Rotherham, un orăşel din sudul comitatului Yorkshire, petrecute între 1997 şi 2013, erau cunoscute de agenţiile de protecţie a copiilor. Raportul, întocmit de profesoara Alexis Jay şi dat publicităţii la începutul săptămânii, spune că abuzurile au durat atât de multă vreme în mare parte din cauza eşecurilor „strigătoare la cer“ ale consiliului local. 

Profesoara a găsit dovezi despre „copii care au fost scăldaţi în petrol şi ameninţaţi că li se va da foc, copii ameninţaţi cu arma, obligaţi să fie martori ai violurilor brutale şi ameninţaţi că ei vor urma dacă spun cuiva ce li se întâmplă“, potrivit raportului, citat de „Huffington Post“.

„Au fost violaţi de mai multe persoane, au fost vânduţi în alte oraşe din nordul Angliei, răpiţi, bătuţi şi intimidaţi“, scrie profesoara Alexis Jay în raportul său. Ea adaugă că a descoperit fete de 11 ani care au fost violate de un număr mare de bărbaţi.

Fetiţe de 11 ani „pregătite“ în taxiul care le ducea de acasă la şcoală

Agresorii luau „cu neruşinare“ fete şi de 11 ani de acasă, în unele cazuri trimiteau chiar taxiuri să le aducă, dezvăluie un fost asistent social. Bărbatul, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru BBC că infractorii „nu încercau deloc să-şi ascundă intenţiile“.

Şoferii de taxi ajungeau să cunoască fetele lucrând, în special, pentru oficiali ai consiliului, potrivit sursei. Fetiţele erau preluate de taxi şi duse de acasă la şcoală. Însă, şoferii începeau „pregătirea“ lor, dându-le droguri şi alcool.

Fetele au mărturisit comisiei de anchetă că evitau să ia taxiuri noaptea. Şoferii le conduceau pe cea mai lungă rută posibilă şi le întrebau câţi ani au. Conversaţia se transforma rapid într-un flirt, cu dese referiri la sex. Copilele au mărturisit că, uneori, făceau favoruri sexuale ca plată pentru drum, potrivit „The Telegraph“.

Oficialii le-au întors spatele copiilor.

Raportul specifică că liderii poliţiei Yorkshire şi ai consiliului local nu au privit cu seriozitate situaţia şi nu au catalogat drept prioritar acest caz de o asemenea amploare. Liderul consiliului local, Roger Stone, şi-a dat demisia săptămâna aceasta, ca urmare a publicării acestui raport. Profesoara precizează că oficialii „se uitau la multe dintre victime cu dispreţ“.

Autorităţile au ignorat cazurile, chiar dacă au existat trei rapoarte, între 2002 şi 2006 „care descriau foarte clar situaţia din Rotherham“. Primul dintre aceste rapoarte a fost „efectiv îngropat“ din cauză că ofiţerii nu au crezut situaţia descrisă în el. Celelalte două au fost ignorate, potrivit lui Alexis Jay.

Agresorii, în mare parte, erau „asiatici“

„Mulţi agresori au fost descrişi drept «asiatici» de către copii“, se specifică în raport, cei mai mulţi de origine pakistaneză. 

Deşi multe fete exploatate erau albe, raportul specifică şi că a existat un abuz sistematic făcut de bărbaţii asiatici chiar împotriva femeilor din cadrul etniei lor. Aceste abuzuri au rămas, de multe ori, neraportate, deoarece victimelor le era frică de răzbunare sau de umilinţa publică în cadrul comunităţii, conform CNN.

Diferenţele culturale au ascuns şi implicarea efectivă a unor membri îngrijoraţi ai comunităţii pakistaneze. Autorităţile au întrebat liderii bărbaţi şi imamii (n.r. - conducătorii spirituali ai comunităţii), dar au ignorat femeile. Multe femei pakistaneze au declarat că acest lucru le-a făcut să se simtă private de drepturi şi astfel oamenii au fost împiedicaţi să vorbească deschis despre abuz. Şi totuşi, şi bărbaţii şi femeile au declarat că oficialii nu şi-au luat niciun angajament oficial cu privire la acest subiect. 

Oficialii nu au luat măsuri de frică să nu fie consideraţi rasişti

Însă, crede prof. Jay, consilierii locali păreau să creadă că aceasta este o problemă care va dispărea de la sine şi chiar „câţiva membri ai personalului Consiliului Rotherham s-au simţit nelalocul lor încercând să identifice originile etnice ale agresorilor, de frică să nu fie consideraţi rasişti. Alţii şi-au amintit că au avut directive clare de la şefii lor să nu deschidă o investigaţie“.

Autorităţile ştiau situaţia de peste zece ani

Orăşelul a intrat în lumina reflectoarelor prima dată în 2010, atunci când cinci bărbaţi, descrişi de un judecător drept „agresori sexuali“, au primit ani grei de puşcărie după ce au fost declaraţi vinovaţi că pregăteau adolescente pentru acte sexuale. Acuzarea aceasta a fost prima dintr-o serie de cazuri foarte mediatizate în ultimii patru ani care au scos la iveală exploatarea fetelor din oraşe ca Rochdale, Derby şi Oxford. 

Ca urmare a cazului din 2010, publicaţia „The Times“ susţine că detalii a 200 de documente secrete care demonstrau cum poliţia şi agenţiile de protecţie a copilului din South Yorkshire au avut cunoştinţă despre aceste activităţi timp de un deceniu, şi totuşi multe infracţiuni au rămas nepedepsite. Acuzaţiile au condus la o seamă de investigaţii oficiale, inclusiv una realizată de Comitetul de Afaceri Interne.

Încercând să răspundă unui raport făcut forţelor de ordine cu privire la acest subiect chiar de Inspectoratul Regal al Forţelor de Ordine („Her Majesty's Inspectorate of Constabulary – HMIC), poliţia din South Yorkshire şi procurorul Shaun Wright au declarat anul trecut că „a existat o eroare de administrare“ în cadrul poliţiei.

Estimarea numărului de copii abuzaţi: 1.400

Nimeni nu a ştiut magnitudinea acestui caz, a exploatării sexuale a copiilor care a avut loc de-a lungul anilor în Rotherham. Estimarea noastră, destul de reţinută, este că aproximativ 1.400 de copii au fost exploataţi sexual din 1997 până în 2013“, concluzionează raportul.

Drept răspuns la acest raport, Consiliul Rotherham, care a autorizat raportul, spune că îi acceptă concluziile, inclusiv că erorile de management, „aproape fără excepţie“, sunt atribuite liderilor serviciilor de protecţie a copiilor, consilierilor aleşi sau ofiţerilor superiori din poliţie.

Situaţie îmbunătăţită, însă plină de frustrare

Până când problema a luat amploare în 2009, serviciile sociale locale au fost copleşite de numărul potenţialelor victime. S-a văzut o oarecare îmbunătăţire în cazul pregătirii ofiţerilor de a recunoaşte abuzul sexual şi de a colabora mai bine cu serviciile sociale, specifică raportul. 

Însă echipa se zbate să se descurce cu cantitatea imensă de informaţii şi de noi cazuri“, spune raportul. Iar banii sunt din ce în ce mai puţini şi foarte puţine cazuri ajung la tribunal, conchide CNN.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite