UPDATE 11 persoane reţinute în legatură cu atacurile din Londra. Printre acestea s-ar afla şi doi români, anunţă The Daily Telegraph VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia londoneză a descins, duminică, într-un apartament situat în estul Londrei, pe Barking Road, în East Ham. 12 persoane au fost arestate în urma operaţiunii, dar una a fost ulterior eliberată. Un martor a declarat pentru „The Guardian“ că 2-3 români locuiau in cladirea percheziţionată.

UPDATE 9.40 Un locuitor dintr-o suburbie a Londrei în care poliţia a efectuat duminică percheziţii declară că el crede că unul dintre autorii atentatului de la London Bridge este un vecin cunoscut din cauza prozelitismului religios, relatează The Associated Press.

Jibril Palomba a declarat că l-a recunoscut pe bărbatul care locuia într-un apartament percheziţionat duminică de către poliţie la Barking ca fiind unul dintre autorii atentatului care apare într-o fotografie pusă în circulaţie online.

Palomba afirmă că el şi soţia sa s-au întâlnit prima oară cu acest vecin după ce femeia s-a declarat îngrijorată de modul în care bărbatul le vorbea copiilor şi altora într-un parc din zonă ”despre religie, Mohamed, chestii din astea”.

 El spune că soţia sa a semnalat poliţiei comportamentul vecinului lor, dar că nimic nu s-a întâmplat după aceea.

Palomba mai spune că ulterior a socializat cu acest bărbat şi că nu l-a suspectat vreodată că ar putea să plănuiască atentate.

UPDATE 9.35 Poliţia a efectuat 12 arestări duminică, în cursul unui raid efectuat în estul Londrei, în legătură cu atentatul comis sâmbătă noaptea în centrul capitalei londoneze, soldat cu şapte morţi şi 48 de răniţi, dar una dintre persoanele reţinute a fost eliberată,  potrivit Reuters. 

Au fost percheziţionate patru adrese din estul Londrei, dar la două dintre acestea nimeni nu a fost arestat. În total, 12 persoane au fost arestate la celelalte două adrese, informează cotidianul britanic Guardian.

Dintre cei 12 arestaţi, şapte sunt femei, cu vârste între 19 şi 60 de ani. 

De asemenea, au fost reţinuţi cinci bărbaţi, cu vârste între 28 şi 55 de ani, dar unul — bărbatul de 55 de ani — a fost eliberat fără să fie pus sub acuzare. Restul de 11 persoane au rămas în arest. 

Toate sunt suspectate de infracţiuni în temeiul Terrorism Act, ceea ce înseamnă că pot fi reţinute până la două săptămâni, înainte de a se lua o decizie privind punerea lor sub acuzare sau eliberarea lor.  

Update 22.25 Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat, duminică seară, că are şi el, din cursul acestei seri, informaţia că doi români s-ar afla printre perosnele reţinute în legătură cu atentatul, dar că încă nu are o confirmare.

"Am şi eu această informaţie,  de o oră, am cerut ataşatului de la Ministerul de Interne să o verifice, acum nu am o confirmare", a declarat Mihalache la Antena 3. 

Răspunzând unei întrebări, el a spus că verificările ar putea dura câteva ore. 

Update 22.15 Un român şi prietena sa care locuiesc într-un apartament în East Ham se află între cele şapte persoane arestate de poliţişti britanici înarmaţi în urma unei descinderi în legătură cu atentatul de la Londra, potrivit unei martore citate de The Daily Telegraph.

Potrivit unui corespondent The Telegraph, Harry Yorke, aflat la faţa locului, proprietarii Sam's Chicken Shop, situat lângă apartamentul percheziţionat de poliţişti duminică după-amiază, au declarat că şapte persoane au fost arestate.

Mathu Sivahran, o martoră la percheziţie, a declarat că cei doi români au fost arestaţi împreună cu alţi cinci bărbaţi de culoare, dintre care unul ”îmbrăcat în haine islamice”.

”S-a întâmplat acum două ore, înjurul orei 14.15 (16.15, ora României). Am văzut poliţişti înarmaţi fugind pe acopriş, care au strigat «mâinile sus» şi i-au înconjurat”, a declarat ea pentru The Telegraph.

”Apoi i-au scos afară pe cei cinci bărbaţi de culoare şi pe român şi prietena lui”, continuă ea.

”Unul dintre tipii de culoare purta pe cap un acoperământ integral islmic”.

”Vin destul de mulţi români aici. El era un băiat drăguţ, liniştit. Era întotdeauna un băiat bun când comanda mâncare”, a mai declarat ea.

Ştirea iniţială: Lisa O'Carroll, reporter la The Guardian, a stat de vorbă cu un martor după raidul care a avut loc duminică, în Barking, iar acesta susţine că în apartament locuiau "2-3 români".

"Poliţiştii l-au pus să stea în genunchi şi i-au zis să ţină mâinile ridicate", a povestit martorul.

Întrebat în legătură cu oamenii care au fost scoşi afară din cladire de către poliţie, tânărul a declarat că "erau 6-7 persoane, dintre care 2-3 erau români. O altă persoana era de culoare".

De asemenea, martorul a adăugat că una dintre persoanele duse la poliţie era "român sau est-european".

Mathu, un angajat al unui fast-food din zonă a declarat că una dintre cele cinci sau şase  persoane care au fost ridicate din acel apartament era român sau în orice caz est-european. Mathu spune că în mod sigur doi dintre locatarii din apartament erau români, pentru că erau clienţii lui.  

„Avea 22-23 de ani, era un băiat drăguţ, tăcut. Locuia cu fratele şi prietena lui. Obişnuiau să vină aici şi să comande prânzul, întotdeauna comandau aripioare şi cartofi”, a declarat angajatul.

Prietena angajatului de la fast-food spune însă că în apartament mai locuiau şi patru bărbaţi de culoare. Unul dintre ei spunea că e somalez şi purta veşminte tradiţionale islamice. 

Opt ofiţeri de poliţie au tras un număr fără precedent de gloanţe pentru a-i opri pe cei trei indivizi care au comis sâmbătă noaptea atentatul din Londra şi care păreau a fi atacatori sinucigaşi care purtau veste cu explozibili, a anunţat comandantul unităţii antiteroriste a poliţiei britanice, Mark Rowley, relatează duminică Reuters. 

 „Opt ofiţeri de poliţie au folosit arme...evaluarea noastră iniţială este că au tras 50 de gloanţe. Cei trei atacatori au fost împuşcaţi mortal“, a precizat Rowley.

Majoritatea ofiţerilor de poliţie în Marea Britanie nu poartă arme asupra lor şi este neobişnuit ca aceştia să tragă focuri de armă. 'Aceşti ofiţeri s-au confruntat cu o situaţie critică: o problemă de viaţă şi de moarte', a explicat el.

Cei trei atacatori au intrat cu o dubă închiriată în pietoni pe Podul Londrei după care au ajuns în zona Pieţei Borough unde au înjunghiat numeroase persoane. Şapte persoane au murit şi 48 au fost transportate la spital. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite