10.000 de evacuaţi afgani sunt blocaţi la baza militară Ramstein din Germania. O sursă numeşte situaţia „disperată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afganii adăpostiţi la baza Ramstein din Germania trebuiau să staţioneze doar 10 zile FOTO EPA-EFE
Afganii adăpostiţi la baza Ramstein din Germania trebuiau să staţioneze doar 10 zile FOTO EPA-EFE

10.000 de afgani, din care circa 2.000 sunt femei însărcinate, sunt încă adăpostiţi la baza militară Ramstein din Germania, ceea ce pune o imensă presiune pe acest „oraş umanitar temporar” alcătuit din corturi, ce trebuia să fie un spaţiu de tranzit pentru procesarea documentelor înainte de transportul în SUA, relatează CNN.

O sursă informată cu situaţia o califică drept „disperată” în măsura în care temperaturile scad noaptea spre pragul îngheţului.

22 de bebeluşi s-au născut în tabăra ce trebuia să fie un adăpost temporar de 10 zile şi acest număr va creşte curând întrucât circa 60% din cele 3.000 de femei afgane sunt însărcinate. Ele necesită îngrijiri medicale de specialitate din partea personalului bazei Rammsetin şi al altor baze, spun două surse americane familiare cu situaţia.

Deşi este una din cele mai mari baze americane din Europa, Ramstein nu dispune de facilităţile necesare pentru gestionarea unei populaţii atât de numeroase.

Una din surse a numit afganii de la Ramstein „cei 10 (mii) uitaţi”, deoarece ei au răma blocaţi fără un orizont de plecare pe măsură ce atenţia americanilor s-a concentrat asupra celor 53.000 de afgani adăpostiţi la opt baze militare din SUA.

Ramstein l-a numit un „oraş umanitar temporar” pe reţelele de socializare, ridicat pentru a face faţă creşterii numărului evacuaţilor afgani care fugeau din Kabul. Familiile afgane, formate şi din 20 de bărbaţi, femei şi copii, ar fi trebuit să staţioneze la bază timp de 10 zile doar pentru examinare şi procesare în conformitate cu acordul încheiat cu Germania, spunea la 1 septembrie generalul Tod Wolters, şeful Comandamentului European.

Şederea lor a adunat deja câteva săptămâni şi urmează să întârzie mai mult după ce un caz confirmat de rujeolă în rândul populaţiei afgane evacuate în SUA a determinat Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor să întrerupă zborurile timp de 21 de zile. Întreruperea este prevăzută să dureze până pe 9 octombrie, dar provocările de a găzdui o populaţie atât de mare pe o bază militară de peste mări au crescut exponenţial, au spus sursele.

Temperaturile nocturne au scăzut până aproape de pragul îngheţ şi vor scădea în continuare, forţând baza să găsească generatoare şi calorifere pentru sute de corturi instalate pe căile de rulare ale avioanelor şi locurile de parcare. Până în prezent, aproximativ două treimi din corturi sunt încălzite, a spus o sursă, iar restul urmează să aibă căldură în câteva zile. Însă este un fapt care evidenţiază amploarea problemei care nu trebuia să fie gestionată la Ramsteins, scrie CNN.

La baza au existat îmbolnăviri, dar în prezent se află într-o „stare bună”, a spus o sursă. De când afganii au început să sosească, la sfârşitul lunii august, au apărut nouă cazuri de COVID-19, precum şi un număr foarte mic de îmbolnăviri de oreion, varicelă şi cazuri de norovirus, dar şi una de malarie au spus sursele. 

Cazul confirmat de rujeolă din SUA a determinat CDC să emită îndrumări ca zborurile evacuaţilor afgani dinspre Europa să fie întrerupte până când întreaga populaţie afgană este vaccinată. CDC a adăugat apoi o altă întârziere de trei săptămâni după inoculare pentru a se asigura că populaţia este complet imunizată.

Un singur avion a părăsit baza în ultimele zile dar a fost o excepţie.

Un zbor Omni Air a aterizat în Chicago miercuri dimineaţă, aducând 58 de copii afgani neînsoţiţi pentru un nou început în Statele Unite, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă.

 Un purtător de cuvânt al primarului din Chicago, Lori Lightfoot, le-a salutat sosirea, scriind pe reţelele de socializare că minorii au renunţat la „casele lor, familiile lor, viaţa aşa cum o cunosc pentru şansa de a supravieţui”.

„Acest zbor a avut loc pentru a se asigura că copiii sunt uniţi cu sponsorii verificaţi şi membrii familiei cât mai repede posibil şi a fost realizat în conformitate cu directivele  sănătate publică”, a spus purtătorul de cuvânt al DHS.

Ramstein a vaccinat afganii împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei (MMR) şi varicelei, iar o „majoritate” este acum imunizată. În plus, testele în vederea stabilirii anticorpilor la boală a constatat că 95% dintre afganii de la Ramstein aveau imunitate pe termen lung la MMR, a spus o sursă, indicând că probabil au primit deja vaccinul sau au avut boala în copilărie.

Un număr mic de afgani au mult mai mult de un rând de haine, darămite o copie a fişelor lor de vaccinare.

Şederea prelungită la Ramstein i-a obligat pe oficiali să ofere educaţie privind igiena, inclusiv utilizarea băilor şi spălarea mâinilor.

Masivul oraş al corturilor a început să capete o senzaţie mai puţin temporară, inclusiv deschiderea unei frizerii, deoarece unii afgani „erau foarte îngrijoraţi că încep să arate ca talibanii”, a spus una dintre surse. Baza a instalat şi wi-fi, astfel încât afganii să poată comunica cu membrii familiei aflaţi deja în SUA sau în altă parte a lumii.

Ramstein s-a bazat pe comunitatea din jur pentru aprovizionarea cu apă şi alimente. Ambasada Germaniei în SUA a minimizat orice îngrijorare legată de şederea mai lungă decât era de aşteptat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite