1 Mai politizat în Franţa: incidente violente la Paris, unde sindicatele defilează sub amprenta alegerilor prezidenţiale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Defilările din Franţa prilejuite de Ziua Internaţională a Muncii au loc sub amprenta alegerilor prezidenţiale, care au divizat puternic sindicatele.

UPDATE 17.56 Mii de persoane au ieşit pe străzile Parisului la îndemnurile sindicatelor, dar şi ale celor doi candidaţi la preşedinţia Franţei - Emmanuel Macron şi Marine Le Pen.

O manifestaţie a degenerat după ce persoane purtând cagule au aruncat petarde. Forţele de ordine au fost nevoite să facă uz de gaze lacrimogene. Mai mulţi indivizi au fost reţinuţi şi trei poliţişti răniţi.

„Direcţia de ordine publică a izolat circa 150 de persoane cu cagule care s-au infiltrat într-o coloană de manifestanţi“, au transmis autorităţile franceze., citate de „Le Figaro“.

   - Ştirea iniţială

Sindicatele din Franţa sunt mai divizate ca oricând şi defilează separat de Ziua Internaţională a Muncii, sărbătorită în acest an cu şase zile înainte de aflarea succesorului lui François Hollande la Palatul Élysée, transmite agenţia de presă Belga.

Pe de o parte, CFDT, Unsa şi organizaţia de tineret Fage defilează în nord-estul Parisului pentru a „respinge viziunea reacţionară şi identitară a Frontului Naţional“. CFDT şi Unsa au anunţat deja că îl vor sprijini pe liderul „En Marche!“ („Înainte!“), centristul Emmanuel Macron, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc duminică.

Deşi au îndemnat la rândul lor la blocarea drumului liderului Frontului Naţional, Marine Le Pen, la Palatul Élysée, CGT, FSU şi Solidaires au decis să defileze sub un alt mesaj, şi anume de a pune capăt „declinului social care reprezintă un teren fertil pentru extrema dreaptă“. Cele trei sindicate de stânga îşi fac auzit mesajul în estul Parisului, unde defilează între Piaţa Republicii şi Piaţa Naţiunii. Lor li s-a alăturat FO, un alt sindicat de stânga.

În schimb, unele componente mai radicale ale CGT, Solidaires şi FSU s-au regrupat într-un colectiv numit „Frontul Social“ şi au făcut apel la „înfrângerea celor doi candidaţi“ pe 7 mai. Pe lângă acţiunea de astăzi, Frontul Social mai pregăteşte una pentru lunea viitoare, când se va afla numele noului preşedinte al Franţei.

La 1 mai 2002, 1,3 milioane de francezi au ieşit în stradă la apelul sindicatelor pentru a-şi exprima opoziţia faţă de Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional şi tatăl actualei candidate a acestui partid de extremă dreapta la alegerile prezidenţiale.

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se vor înfrunta duminică în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa după ce au obţinut 24,01% din voturi, respectiv 21,3% din voturi în primul tur, desfăşurat pe 23 aprilie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite