Politica „Munciţi mai mult pentru a câştiga mai mult” a lui Sarkozy, eliminată de Hollande

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reformele fostului preşedinte, Nicolas Sarkozy, criticate de actualul şef de stat al Franţei,
François Hollande  FOTO: The Guardian
Reformele fostului preşedinte, Nicolas Sarkozy, criticate de actualul şef de stat al Franţei, François Hollande  FOTO: The Guardian

Nicolas Sarkozy era cândva lăudat pentru ideile reformatoare prin care dorea să stimuleze şi să modernizeze economia Franţei. După pierderea alegerilor, însă, nici reforma lui Sarkozy nu a supravieţuit. Noul guvern socialist al Franţei a reintrodus taxele şi impozitele pe orele suplimentare de muncă.

Politica adoptată de succesorul lui Sarkozy, François Hollande, reprezintă o inversare aproape sistematică a realizărilor fostului preşedinte al Franţei, fapt ce a condus la nemulţumirea opoziţiei conservatoare, potrivit relatărilor revistei „Time”.

Cel mai notabil exemplu în acest sens îl reprezintă revenirea la timpul de lucru de 35 de ore pe săptămână, şi taxarea companiilor pentru timpul suplimentar lucrat de angajaţi (cu excepţia celor care au sub 20 de angajaţi).

Eliminarea impozitelor pentru orele de muncă peste program a fost printre puţinele măsuri introduse de guvernul de centru-dreapta al lui Sarkozy, în 2007. „Munciţi mai mult pentru a câştiga  mai mult” a fost sloganul politic al companiei prezidenţiale din 2007 a lui Sarkozy, în care a promis că va genera creşterea activităţii economice şi a veniturilor, prin liberalizarea reformei forţei de muncă.

Socialiştii reproşează fostului guvern că această măsură a mărit deficitul bugetar, întrucât multe companii au încercat să treacă programul normal de lucru ca timp suplimentar pentru a se sustrage  de la plata impozitelor impozitelor.

Pe de altă parte numărul angajaţilor nu a crescut, întrucât firmele nu au făcut decât să mărească volumul de muncă pentru aceeaşi muncitori, refuzând angajarea altora noi. Familiile cu venituri mici nu au beneficiat de pe urma legii scutirii impozitelor, ci tot cele cu venituri mari.

Aceste măsuri au adus Franţei un deficit bugetar de aproape 6 miliarde de dolari pe an, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al Guvernului, Najat Vallaud-Belkacem. Mai mult, proiectul de buget revizuit de noul guvern impune o taxă unică suplimentară companiilor ale căror active depăşesc 1,3 milioane de dolari.

Fostul premier al Franţei, Francois Fillon, în prezent în opoziţie, critică decizia socialiştilor, întrucât  tramsfprmă economia Franţei într-un sistem foarte rigid şi reduce puterea de cumpărare a nouă milioane de salariaţi.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite