Cum încearcă Grecia să-şi aducă înapoi în ţară tinerii care au plecat la muncă peste hotare, în timpul crizei economice

Cum încearcă Grecia să-şi aducă înapoi în ţară tinerii care au plecat la muncă peste hotare, în timpul crizei economice

Pentru a-i încuraja pe tinerii greci talentaţi să revină în ţară, după exodul de creiere din timpul crizei economice, autorităţile au lansat o schemă de subvenţionare a salariilor, denumită „Rebrain Greece”, care oferă pentru 500 de tineri consideraţi cei mai buni şi mai competenţi un salariu brut de 3.000 de euro, dacă acceptă să se întoarcă în Grecia, ca parte a acestui proiect.

Boris Johnson: Brexit-ul va marca sfârşitul tratamentului preferenţial pentru migranţii europeni. Camera Lorzilor îi dă peste mână | uniunea europeana

Boris Johnson: Brexit-ul va marca sfârşitul tratamentului preferenţial pentru migranţii europeni. Camera Lorzilor îi dă peste mână

Premierul britanic Boris Johnson i-a asigurat pe liderii africani veniţi la Londra pentru o conferinţă pe teme economice că Marea Britanie va fi mai deschisă pentru migranţii de pe continentul african după Brexit. Dar, Camera Lorzilor a adotat un amendament vizând să apere drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc în Regatul Unit după ieşirea Regatului Unit din UE.

Quo vadis Terra? Europa? Liderii lumii s-au reunit fie la Davos, în Elveţia, fie la Ierusalim, în Israel. Unii se întreţin despre climă. Alţii despre Holocaust şi antisemitism. Toţi au multe de spus. Şi mai mult bine de făcut. Problema e că, în loc să-l facă, unii dintre ei se ţin de prostii. Şi iau decizii dintre cele mai discutabile.

acum 10 ore · comentarii (12)

“Munca vă face liberi”, asta este inscripţia de la intrarea lagărului Auschwitz-Birkenau, cea pe care o vedeau prizonierii aduşi din toate părţile Europei, evrei în primul rând, apoi toţi cei care cădeau pradă sinistrului program de curăţare etnică închipuit de Hitler şi pus în aplicare cu meticuloasă eficienţă de acoliţii săi din structurile celui de-al Treilea Reich.

acum 3 zile · comentarii (31)

Sfârşitul anului 2019 a creat o perspectivă pozitivă pentru Ucraina, în contextul discuţiilor purtate la Paris în cadrul Formatului Normandia Patru (N4), la care au participat alături de liderii de la Kiev şi Moscova şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, respectiv cancelarul german Angela Merkel.

acum 4 zile · comentarii (2)

Ştiu că nu se poate să se utilizeze aceleaşi criterii pentru ţările mari şi mici. Este evident că sancţiunile pentru transgresarea valorilor fundamentale se discută în funcţie de importanţa unei ţări şi de puterea sa de influenţă şi nu punând pe prim plan un set de reguli clare, chiar în cazul în care este vorba despre principii conţinute în legislaţii acceptate pe plan internaţional ca principiu de lucru.

acum 8 zile · comentarii (53)

Gata, jucătorii şi-au scos mănuşile şi s-au dezbrăcat de principii. Nu-i foarte frumos, numai că interesele sunt atât de mari încât nu mai e timp pentru obişnuitele operaţiuni de cosmetizare politică a bătăliilor care se purtau până acum pe dedesubt de masă, cu şuturi chiar dureroase date adversarilor.

acum 25 zile · comentarii (12)

Uite că se poate. Uite că pot funcţiona nu numai raţionamentele în ritm de muzică militară. Modelul european de mediere a crizelor, acela reluat în cadrul recentului Summit de la Paris în „formatul Normandia“ (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) a propus un început de soluţie despre care, în acel moment, spunem că are meritul extraordinar de a a stabilit un prim element de referinţă.

acum 27 zile · comentarii (15)

Marţi, la Paris, în faţă la Opera Garnier, publicul a asistat la un moment magic. Poate n-a ştiut ce tradiţie istorică reînvia cu acest prilej, dar uluirea şi emoţia au fost acolo pentru a primi aşa cum se cuvine manifestarea grevistă care a avut menirea de a înlocui reprezentaţia cu Lacul Lebedelor care figura iniţial pe afiş.

acum 29 zile · comentarii (5)

Generalul în rezervă Charles Wald, fost şef al Comandamentului SUA în Europa  lansează o ipoteză de lucru corectă în ziarul grecesc Khathimerini: „Este timpul să reanalizăm dependenţa militară a Americii de Turcia. Să începem cu înştiinţarea Ankarei că SUA vor transfera resursele militare de la baza aeriană turcească de la Incirlik”. Unde? În Europa.

luna trecuta · comentarii (26)

Primarii din Praga, Varşovia, Budapesta şi Bratislava au semnat pe 16 decembrie un document simbolic, dar cu foarte profunde conotaţii politice: un document care consemnează apariţia oficială a unei „Alianţe a oraşelor libere“, semn al voinţei de a începe lupta împotriva tendinţelor populiste şi autoritare care marchează activitatea guvernelor din ţările lor.

luna trecuta · comentarii (34)

Va urma un an în care veţi vedea, atât la nivelul instituţiilor europene, cât şi în multe dintre Statele Membre, cum se multiplică discuţiile privind fenomenul în creştere a sărăciei agresive care începe să afecteze din ce în ce mai multe categorii sociale, altfel supuse şi teribil de muncitoare.

luna trecuta · comentarii (20)

Ce se întâmplă în media ungare se poate întâmpla în orice ţară din Europa Centrală şi de Est. Experţii iniţiativei ”#DemocraCE project”, realizată sub egida Visegrad Insight, sunt de părere că, în ultimii ani, fiecare ţară din Europa Centrală şi de Est a cunoscut influenţa campaniilor de dezinformare care au afectat negativ guvernele, instituţiile democratice şi au slăbit considerabil baza societăţii civile.

luna trecuta · comentarii (14)

Alegerile generale din Marea Britanie s-au încheiat cu cea mai mare victorie a Conservatorilor de la al doilea mandat al doamnei Margaret Theacher, Doamna de Fier. În egală măsură, Laburiştii, care urmau să piardă după exit poll-uri 70 de mandate, au pierdut “doar” 48, suficient cât să-l scoată definitiv pe Jeremy Corbyn din prim planul partidului la proximele alegeri.

luna trecuta · comentarii (9)