Zeci de mii de musulmani au demonstrat în Pakistan, Bangladesh şi teritoriile palestiniene împotriva Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Musulmanii din Bangladesh au demonstrat împotriva Franţei şi a preşedintelui ei
Musulmanii din Bangladesh au demonstrat împotriva Franţei şi a preşedintelui ei

Zeci de mii de musulmani au demonstrat vineri în Pakistan, Bangladesh şi teritoriile palestinien faţă de măsurile anunţate de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru protejarea valorilor şi libertăţii convingerilor în Franţa, după atacul mortal produs într-o biserică din Nisa, transmite Reuters.

Ministrul de Interne francez Gerald Damarnin a declarat că Franţa, unde trăieşte cea mai numeroasă comunitare musulmană din Europa şi care în ultimii ani a fost ţinta unei serii de atacuri ale militanţilor, este angajată într-un război cu ideologia islamistă şi că sunt probabile şi alte atacuri.

În Pakistan, poliţia a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor care au străpuns blocajele de securitate din Islamabad, într-o încercare eşuată de a manifesta la Ambasada Franţei împotriva tipăririi în Franţa a imaginilor care îl înfăţişează pe profetul Mohammad.

Proteste şi adunări care au marcat această ocazie au avut loc şi în oraşele pakistaneze Karachi, Lahore şi Peshawar.

În Bangladesh, zeci de mii de oameni au mărşăluit prin capitala Dhaka, scandând ”Boicotarea produselor franceze” şi purtând bannere care l-au numit pe Macron ”cel mai mare terorist din lume”.

”Macron conduce islamofobia”, a declarat un demonstrant din Dhaka, Akramul Haq. ”El nu cunoaşte puterea Islamului. Lumea musulmană nu va lăsa să treacă acest lucru în zadar. Ne vom ridica şi vom fi solidari împotriva lui ".

Unii manifestanţi din Bangladesh au ars, de asemenea, efigii ale lui Macron şi au purtat decupări ale imaginii preşedintelui cu o ghirlandă de pantofi la gât, o insultă severă conform Islamului.

Într-un district cu majoritate musulmană din centrul financiar al Indiei, Mumbai, aproximativ 100 de afişe care îl arătau pe Macron cu o cizmă pe faţă şi care îl numeau ”demon” au fost lipite pe trotuare şi drumuri.

În Liban, forţele de securitate au tras gaze lacrimogene pentru a respinge aproximativ 300 de protestatari, inclusiv susţinătorii unui partid islamist sunnit local, care au mărşăluit de la o moschee din capitala Beirut la reşedinţa oficială a ambasadorului francez.

Mii de credincioşi palestinieni s-au adunat după rugăciunile de vineri la Moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc din Islam, în oraşul vechi al Ierusalimului, pentru a condamna republicarea caricaturilor lui Mohammad în Franţa. ”O naţiune al cărei lider este Mohammad nu va fi înfrântă”, au scandat protestatarii.

”Îl considerăm pe preşedintele francez responsabil pentru actele de haos şi violenţă care au loc în Franţa din cauza comentariilor sale împotriva islamului şi împotriva musulmanilor”, a spus Ikrima Sabri, predicatorul care a ţinut predica la al Aqsa.

În Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel, palestinienii au călcat în picioare un steag francez mare şi au ars alte steaguri franceze.

În Gaza, condusă de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, sute de palestinieni au participat la mitingurile anti-Franţa, scandând: ”Cu sufletele şi sângele nostru vom răscumpăra Profetul”.

Mii de oameni din Somalia au participat la rugăciunile de vineri în moschei, unde predicile au fost dominate de blesteme şi condamnarea lui Macron şi a guvernului său.

Abdirahman Hussein Mohamed, un negustor din capitala Mogadisciu, a pus deoparte toate produsele franceze, inclusiv cele pentru spălarea feţei, parfumurile şi alte produse cosmetice, cu un semn mare, ”NU DE VÂNZARE”.

”Nu voi vinde niciodată aceste produse ... atâta timp cât Franţa nu îşi cere scuze. Franţa l-a insultat pe profetul nostru ”, a declarat Mohamed pentru Reuters. Unele cumpărătoare au fost de acord.

Am fost unul dintre consumatorii de produse cosmetice franceze. Acum nu voi mai cumpăra ", a spus Anisa Ahmed, în vârstă de 22 de ani." Voi căuta produse din alte ţări. "

Poliţia rusă a reţinut în jur de 15 persoane la Moscova, după ce zeci de oameni s-au adunat în faţa Ambasadei Franţei pentru a protesta împotriva lui Macron. Unii dintre protestatari au călcat în picioare portretele lui Macron şi au scandat ”Allahu Akbar”.

Franţa a ridicat joi alerta de securitate la cel mai înalt nivel, după ce un bărbat cu un cuţit care striga ”Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare) a decapitat o femeie în vârstă într-o biserică şi a ucis încă două persoane înainte de a fi împuşcat şi luat de poliţişti.

”Nu vom da înapoi sub niciun motiv”, a spus Macron în faţa Bazilicii Notre Dame din oraşul Nisa, de pe Riviera Franceză. Franţa a fost atacată ”din cauza valorilor noastre, a gustului nostru pentru libertate, pentru dreptul de a avea libertate convingerilor pe teritoriul nostru”, a adăugat el.

Atacul a coincis cu furia musulmană din ce în ce mai mare faţă de apărarea de către Franţa a dreptului de a publica  caricaturi care îl înfăţişează pe profetul Mohammad, după ce un simpatizant islamist a decapitat un profesor francez, la începutul acestei luni, pentru că le-a arătat astfel de imagini elevilor în timpul unei lecţii de educaţie civică.

Mai mulţi lideri din Asia, inclusiv premierul australian Scott Morrison şi premierul indian Narendra Modi, şi-au exprimat solidaritatea faţă de Macron şi Franţa.

"Este actul cel mai insensibil, laş şi vicios, de barbarie, al teroriştilot şi ar trebui condamnat în cel mai puternic mod posibil", a spus Morrison. ”Împărtăşim valori (cu Franţa). Susţinem aceleaşi lucruri. ”

El a condamnat, de asemenea, comentariile absurde ale fostului premier malasian Mahathir Mohamad, că musulmanii au dreptul să fie supăraţi şi să omoare ”milioane de francezi pentru masacrele din trecut”. Mahathir a spus că aceste comentarii ale sale au fost scoase din context.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite