Yoshihide Suga, ales oficial în postul de premier al Japoniei

Yoshihide Suga, ales oficial în postul de premier al Japoniei

Yoshihide Suga FOTO EPA-EFE

Yoshihide Suga, în vârstă de 71 de ani, noul şef al Partidului Liberal-Democrat, aflat la putere în Japonia, a fost ales miercuri, de Camera Inferioară a Parlamentului, în funcţia de prim-ministru în locul lui Shinzo Abe, care a demisionat din motive de sănătate, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 48 de ore după victoria triumfală la conducerea PLD, Suga a fost ales premier cu 314 voturi din 462 declarate valide în Camera inferioară a Parlamentului nipon. Votul din Camera superioară a confirmat rezultatul din cea inferioară.

Suga a fost până acum secretar general şi purtător de cuvânt al Guvernului Abe. El l-a servit cu fildelitate pe fostul lider conservator, cooordonat afacerile politice între ministere şi numeroasele agenţii de stat. Totuşi, nu are statura internaţională a lui Abe, care este cel mai longeviv premier nipon.

În vârstă de 65 de ani, Shinzo Abe s-a retras prematur de pe scena politică, din cauza unor probleme de sănătate.

Yoshihide Suga a spus că va continua strategia „Abenomics” a predecesorului său, ce prevede o politică monetară ultrarelaxată, cheltuieli guvernamentale şi reforme, şi va urma o linie diplomatică centrată pe alianţa de securitate cu Statele Unite.

În calitate de premier, Suga se va confrunta cu provocări interne imediate din cauza pandemiei de COVID-19, cu dificultăţile economice, dar şi cu provocări pe termen lung, precum îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută a natalităţii.

Pe plan extern, el va trebui în principal să găsească un echilibru între contracararea agresivităţii maritime a Chinei şi interdependenţa economică dintre Tokyo şi Beijing.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: