Washingtonul acuză Phenianul de asasinarea lui Kim Jong-nam cu agent VX şi impune Nordului noi sancţiuni economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-nam a fost asasinat anul trecut în Malayasia
Kim Jong-nam a fost asasinat anul trecut în Malayasia

Statele Unite au stabilit că fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Jong-nam, a fost asasinat de regim cu agent VX, o substanţă neurotoxică, a anunţat Departamentul de Stat, iar Washingtonul a impus Phenianului noi sancţiuni economice, scrie AFP.

Această concluzie a declanşat aplicarea imediată de către Washington a unor noi sancţiuni economice Coreei de Nord marţi, ziua în care Coreea de Sud a anunţat că Phenianul este dispus să abordeze cu Statele Unite problema dezarmării nucleare.

”Statele Unite condamnă cu fermitate utilizarea armelor chimice în comiterea unui asasinat”, a declarat Heather Nauert, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, referndu-se la Kim Jong-nam, fratele vitreg aflat în dizgraţia lui Kim Jong-un.

Kim Jong-nam a fost asasinat în plină zi, la 13 februarie 2017, pe aeroportul din Kuala Lumpur, în Malaysia.

În timp ce aştepta un avion către Macao, a fost abordat de două femei care l-au stopit cu o substanţă pe faţă, potrivit unor imagini surprinse de camere de supraveghere. El a decedat în drum către spital.

Urme de VX, un agent neurotoxic clasificat drept armă de distrugere în masă, au fost găsite pe faţa şi în ochii acestuia, la examenele medico-legale.

Washingtinul a ”determinat” pe 22 februarie 2018 că această substanţă a fost folosită ”de către Guvernul Coreei de Nord” pentru asasinarea lui Kim Jong-nam, a precizat marţi Nauert.

”Această demonstraţie publică de dispreţ faţă de norme universale împotriva utilizării unor arme chimice este o probă suplimentară a naturii periculoase a Coreei de Nord şi subliniază că nu ne putem permite să tolerăm un program cu privire la arme de distrugere în masă nord-coreean, indiferent care ar fi ele”, a continuat ea.

Legislaţia americană stipulează că atunci când o ţară sau un lider încalcă interdicţia americană referitoare la armamentul chimic sau biologic acest lucru antrenează o oprire a importurilor produselor ţării respective.

Coreea de Nord a fost deja vizată de sancţiuni dure de către Statele Unite şi ONU. Decizia de marţi ar urma să aibă un impact foarte limitat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite