Vidrele au pus stăpânire pe Singapore: „E ca-n Game of Thrones”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vidre în Singapore FOTO SHUTTERSTOCK
Vidre în Singapore FOTO SHUTTERSTOCK

Singapore a redevenit primitor faţă de vidre după ce populaţia acestora a scăzut dramatic în anii 1970 din pricina despăduririlor, relatează Washington Post.

Spre iritarea unora şi încântarea altora, insula cosmopolită găzduieşte circa 10 familii de vidre care traversează oraşul prin canale de scurgere şi apar neaşteptat lângă mulţimi de oameni la orele de vârf sau în campusuri universitare. Adesea sunt auzite ronţăind în zona Marina Bay, în preajma hotelurilor impresionante şi a apartamentelor de milioane de dolari.

O adevărată saga se desfăşoară între familiile rivale ce alungă intruşii de pe teritoriul lor şi îşi sapă case în preajma locuinţelor. Nu e nimic surprinzător să fie văzute alergând pe aleile spitalelor, înotând în piscinele rezidenţiale, vânând peşti koi sau bând apă din fântâni arteziene.

Bătăliile duse de noile familii pentru hrană şi teritoriu sunt adesea documentate de ziarele locale şi dezbătute de pasionaţi în mediul online.

Pe măsură ce populaţia de vidre s-a înmulţit, s-a iscat mania vidrelor care sunt urmărite zile în şir de curioşi care înregistrează aventurile familiilor, cu rivalităţi, poveşti de dragoste şi încleştări teritoriale.

„Este ca în ‘Urzirea Tronurilor’. Îţi dai seama că e doar o luptă pentru supravieţuire”, spune Chong, care administrează pagina de Facebook Ottercity.

Recent, Chong a pornit în căutarea unei vidre poreclite „Mătuşa Zouk” a cărei viaţă o urmăreşte de mult timp. La început aceasta a avut rolul unei dădace pentru familia ei ducând puii surorii ei să înoate şi în plimbări doar pentru a fi alungată din grup în urma unei lupte între două femele. Devenită mamă la rândul ei, vidra s-a văzut obligată să găsească hrană pentru odrasle încercând să se ferească de familia ce domneşte în cartier, puternicii Bishan.

Chong şi alţi voluntari au sărit în ajutorul Mătuşii Zouk trecând-o strada şi însoţind-o către Marina Bay. Misiunea lor este una constantă - aceşti oameni stau în urma vidrelor veghind la siguranţa lor în trafic în timpul vânătorii.

Observatorii au devenit nişte experţi în vidre, reuşind să le distingă pe fiecare, să le ofere îngrijiri medicale sau să le readucă la familie pe vidrele pierdute prin parcuri alături de administraţie şi veterinari.

Dar ele provoacă pagube în crescătorii şi de aceea nu sunt prea simpatice pentru unii rezidenţi.

„Se serveau ca la bufet. Au devenit o pacoste”, spune o locuitoare în vârstă de 32 care a asistat la festinul unui grup de vidre la crescătoria de peşti koi a socrului, ţinută în curte.

După ce vidrele au dat iama în gospodării, rezidenţii furioşi au trimis o scrisoare la o publicaţie locală militând pentru alungarea animalelor cu gloanţe de cauciuc.  Premierul Lee Hsien Loong a trebuit să intervină - el însuşi întâlnind o familie de vidre în curtea reşedinţei prezidenţiale.

Singaporezii „trebuie să găsească mijloace să coexiste şi să trăiască în armonie cu fauna şi flora locală”, a scris el pe Facebook.

Prezenţa vidrelor (din 2014) este rezultatul eforturilor anti-poluare şi de reîmpădurire ale oraşului-stat.

Singapore a pus în aplicare un plan ambiţios de împletire a zonelor verzi cu cele urbane pentru crearea de coridoare de viaţă sălbatică astfel încât, până în 2030, locuitorii să stea la 10 minute distanţă de parcuri.

„Nu trebuie să fie o junglă din beton. Singapore are un potenţial uriaş pentru a deveni noul model în privinţa felului în care ar putea coabita spaţiile verzi, animalele şi oamenii”, spune Anbarasi Boopal de la centrul de salvare a vieţii sălbatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite