VIDEO Zborul MH370: premoniţia unui pasager înainte de a se urca în avionul dispărut. Câţi bani vor primi rudele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misterul care învăluie cele petrecute la bordul aeronavei companiei Malaysian Airlines a captivat atenţia întregii lumi. Dintre cei 239 de oameni care şi-au pierdut vieţile, o victimă are o poveste care atinge graniţele paranormalului.

Boeingul 777 al companiei Malaysian Airlines a căzut în Oceanul Indian şi faptul că, după 18 zile, nu s-a găsit nicio urmă a avionului, n-a făcut altceva decât să dea naştere la fel şi fel de teorii privind cele întâmplate la bordul aeronavei.

Misterul dispariţiei unui avion cât două terenuri de baschet e atât de mare, încât, în goana după răspunsuri, cei 239 de oameni aflaţi la bord au devenit o simplă statistică în ochii publicului. Fiecare dintre ei are însă o poveste, iar cea mai fascinantă, care se încadrează perfect în tiparul evenimentelor legate de zborul MH370, e cea a neozeelandezului Paul Weeks (39 de ani).

Cuprins de febra fotografiilor înainte de plecare

Fost soldat, Paul se mutase, de curând, cu soţia sa, Danica, şi cu cei doi băieţi ai lor, Lincoln (3 ani) şi Jack (11 luni), în oraşul australian Perth. Familia Weeks îşi pierduse casa de la Christchurch (Noua Zeelandă), din cauza unui cutremur şi s-a mutat în Australia, în căutarea unui nou început. 

Iar lucrurile păreau că merg în direcţia cea bună. Paul a obţinut un job la care a visat mult timp: un contract la o firmă minieră. Prima sa misiune: o deplasare în Mongolia, destinaţie la care urma să ajungă după o călătorie pe traseul Australia – Malaezia – China. A fost o călătorie pe care Paul n-a dus-o la bun sfârşit niciodată.

Înainte de a pleca la drum, neozeelandezul a avut, se pare, o premoniţie despre ceea ce urma să i se întâmple. Danica a povestit cum soţul ei a început să se fotografieze, din ce în ce mai mult, alături de membrii familiei sale. Iar exact înainte de a ieşi de pe uşă, pentru a merge spre aeroport, Paul a mai luat o decizie pe care Danica n-a înţeles-o la momentul respectiv.

„Când îmi luam la revedere de la el, brusc, Paul şi-a scos inelul de logodnă şi ceasul de la mână. Mi-a spus că, dacă păţeşte ceva, vrea ca inelul să ajungă la primul nostru băiat care se va căsători, iar ceasul -la celălalt. Am rămas blocată. I-am zis că poate face el aceste lucruri, după ce se va întoarce din Mongolia“, a povestit Danica cu ochii în lacrimi pentru „Nine News Perth“. 

„Îmi doresc ca Paul să intre pe uşă, să-l mai îmbrăţişez o dată. Am senzaţia că îl văd peste tot în casă“, a adăugat Danica.

VEZI UN REPORTAJ DESPRE PASAGERII AVIONULUI

Despăgubiri între trei şi cinci milioane de dolari

Pentru familia lui Paul Weeks şi rudele pasagerilor ucişi, de abia acum începe un proces de aproximativ doi ani împotriva celor de la Malaysian Airlines. Deocamdată, compania care a operat zborul MH370 le-a dat rudelor pasagerilor câte 5.000 de dolari, pe lângă faptul că a asigurat cazarea, masa şi asistenţa medicală pentru cei care au stat la Kuala Lumpur în ultimele 18 zile.

Potrivit specialiştilor însă, Malaysian Airlines va plăti mult mai mult, după ce va fi dat în judecată de rudele pasagerilor. Fiecare familie poate încasa despăgubiri de trei sau cinci milioane de dolari. 

Compania Malaysian Airlines poate fi acuzată de faptul că le-ar fi pus la dispoziţia pasagerilor un avion cu defecţiuni tehnice şi că n-ar fi respectat procedurile de siguranţă, din moment ce doi iranieni s-au urcat în avion cu paşapoarte false, aşa cum s-a dovedit ulterior. 

Cum au aflat englezii unde a căzut avionul?

A fost nevoie de 17 zile ca să realizăm că zborul MH370 a căzut, undeva, în sudul Oceanului Indian. Această descoperire a fost făcută de firma britanică Inmarsat. În burta avionului companiei Malaysian Airlines se afla o cutie care a comunicat permanent cu satelitul celor de la Inmarsat, poziţionat undeva deaspura Oceanului Indian. 

„A fost singurul sistem de comunicare care n-a fost închis. Probabil, fiindcă nu toţi piloţii ştiu de existenţa acestei cutii“, a explicat pentru CNN Chris McLaughlin, vicepreşedintele celor de la Inmarsat.

Cutia a comunicat, o dată pe oră, cu satelit printr-o procedură numită „strângere de mână“. Au existat şapte astfel de „strângeri de mână“ între cutia avionului şi satelit. Astfel, anchetatorii au realizat că Boeingul a zburat şapte ore. Ultima „strângere de mână“ s-a produs la ora 08.11 dimineaţa, ora Malaeziei. Satelitul a încercat să ia legătura cu cutia avionului şi la ora 09.11, dar n-a primit niciun răspuns.

Englezii de la Inmarsat au ascultat semnalul emis de aceste „strângeri de mână“ şi, folosindu-se de efectul Doppler, au realizat direcţia în care a călătorit avionul. Ce e însă efectul Doppler? El se referă la modul în care intensitatea şi frecvenţa sunetului unui obiect aflat în mişcare, în cazul de faţă avionul companiei Malaysian Airlines, se schimbă în raportul cu un obiect staţionar, în cazul de faţă satelitul poziţionat deaspura Oceanului Indian.

Exemplu: atunci când va aflaţi pe stradă, auziţi sirena unei maşini de poliţie în diferite feluri, în funcţie de distanţa dumneavoastră faţă de maşină. 

La fel s-a întâmplat şi în cazul semnalului emis după cele şapte „strângeri de mână“ între zborul MH370 şi satelitul celor de la Inmarsat. Iniţial, cu cât avionul s-a apropiat de satelit, semnalul a devenit mai puternic. Apoi, cu cât aeronava a zburat mai mult spre sudul Oceanului Indian şi s-a îndepărtat de satelit, intensitatea semnalului a scăzut. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite