VIDEO Soldaţii chinezi au purtat un cod QR pe uniforme, în timpul paradei de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre militarii chinezi care au participat la parada organizată la Beijing, pe 1 octombrie, au purtat un semn distinctiv pe uniforma lor, mai precis pe vesta antiglonţ. Mulţi spun că era un QR code. Numele, gradul şi alte informaţii erau înscrise lângă codurile QR. Utilitatea acestora este neclară. Unii spun că este posibil ca acesta să fie un model de vestă antiglonţ conceput pentru aniversarea a 70 de ani de regim comunist.

Codurile QR sunt omniprezente în China de la apariţia aplicaţiilor de plată precum Alipay şi a reţelelor sociale precum WeChat. Consumatorii chinezi aleg din ce în ce mai mult să achite cumpărăturile din magazine şi chiar vânzătorilor stradali cu telefoanele lor mobile prin scanarea codurilor QR, în loc să folosească cardul fizic sau numerarul. "Noul sistem de plăţi din China a explodat în mai puţin de un deceniu", potrivit unui studiu realizat de Centrul de Reglementare şi Pieţe al Instituţiei Brookings. „Cu peste un miliard de utilizatori pe fiecare platformă, există o adevărată acumulare de beneficii în reţea”.

"Noul sistem de plată a înlocuit cardurile şi numerarul la efectuarea plăţilor. De la modul în care oamenii oferă cadouri şi până la modul în care persoanele fără adăpost cer bani, QR codurile au înlocuit cardurile din plastic", arată studiul.

Accentul pus de China pe supravegherea şi identificarea a 1,4 miliarde de persoane a crescut constant în ultimii ani. „Global Times“, una dintre publicaţiile finanţate de statul comunist, spune că sistemele de recunoaştere facială au o rată de precizie de 99,8 la sută şi pot identifica oamenii în câteva secunde. Sistemul a devenit comun în unele părţi ale ţării, stârnind îngrijorări cu privire la confidenţialitate şi drepturile omului.

În cadrul paradei de la 1 octombrie, militarii chinezi au defilat şi şi-au expus echipamentul în faţa preşedintelui chinez Xi Jinping în Piaţa Tiananmen. Aproximativ 15.000 de soldaţi, 160 de aeronave şi 580 de echipamente militare au participat la parada organizată cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la venirea la putere a regimului comunist, a declarat, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, generalul de divizie Cai Zhijun.

Armata şi-a arătat o parte din noile sale arme, inclusiv racheta balistică intercontinentală Dongfeng-41, care ar putea parcurge 15.000 de km şi lovi Statele Unite în 30 de minute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite