VIDEO Seulul duce un război psihologic împotriva Phenianului, folosindu-se de dezertarea unui soldat nord-corean

VIDEO Seulul duce un război psihologic împotriva Phenianului, folosindu-se de dezertarea unui soldat nord-corean

Armata sud-coreeană a început să difuzeze ştiri despre soldatul nord-coreean care a fugit în sud traversând zona demilitarizată lângă Panmunjeom. Aceastăacţiune, destinată în primul pentru a atrage atenţia armatei nord-coreene, deranjează rău Phenianul.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mijlocul tensiunilor dintre Seul şi Phenian, militarii sud-coreeni au început să difuzeze ştiri pentru soldaţii nord-coreeni despre fuga soldatului nord-corean, transmite agenţia de ştiri din Coreea de Sud Yonhap.
 
La scurt timp după fuga militarului, la 13 noiembrie, difuzeze difuzoarele armatei sud-coreene, instalate de-a lungul frontierei inter-coreene, au început să relateze despre acest eveniment şi despre avoluţia stării de sănatate a fugarului.
 
În plus, agenţia de presă sud-coreană subliniază că Seulul pune accentul în mod deosebit pe faptul că soldatul nord-coreean a fost rănit de camarazii săi în momentul fugii sale prin zona demilitarizată lângă Panmunjeom şi că a fost salvat în Coreea de Sud.
 
Seulul, reaminteşte, de asemenea că, prin deschiderea focului asupra fugarului, armata nord-coreeană nu a respectat acordul de armistiţiu.
 
Operaţiunea deanjează foarte tare autorităţile nord-coreene care se tem că aceste informaţii ar putea duce la alte dezertări în rândul soldaţilor nord-coreeni.
 
Soldatul nord-coreean care a dezertat în 13 noiembrie a fost spitalizat în Coreea de Sud după trecerea frontierei. El este şi acum în spital şi nu este clar cine va plăti pentru tratamentul său din Coreea de Sud, care ar costa aproximativ 100 de milioane de woni (77.500 de euro). Dar Seoul a dat asigurări că plata nu va depinde de informaţiile secrete care ar putea sau nu să le dea militarul nord-coreean.

Acesta este al doilea militar nord-corean care defectează anul acesta. Pe 13 iunie un soldat nord-coreean a fugit traversând zona demilitarizată care împarte peninsula coreeană în două.
 
De la împărţirea peninsulei, zeci de soldaţi nord-coreeni au fugit spre sud prin această fâşie de doi kilometri lăţime, pe fiecare parte a graniţei.

Ministrul apărării sud-coreean Song Young-moo, a avertizat, luni, că Phenianul a încălcat acordul privind armistiţiul cu Coreea de Sud în această lună, atunci când soldaţi nord-coreeni au împuşcat şi rănit un camarad care trecuse graniţa către Sud, iar acest tip de comportament nu trebuie să se repete.

 În urmă cu două săptămâni, un soldat nord-coreean a dezertat în favoarea Coreei de Sud, în zona de securitate comună Panmunjom (JSA), după ce a fost rănit prin împuşcare de armata nord-coreeană. JSA este o fâşie îngustă de pământ la graniţa dintre cele două Corei unde soldaţi sud-coreeni şi nord-coreeni asigură paza frontierei stând faţă în faţă.

„A deschide focul de armă către Sud în direcţia unei persoane care dezertează reprezintă o încălcare a acordului privind armistiţiul. Trecerea liniei de demarcaţie militară este o încălcare (a acordului), iar portul de arme automate în JSA o altă încălcare“, a declarat ministrul apărării sud-coreean, Song Young-moo, în timpul unei vizite la Panmunjom.

După incidentul din 13 noiembrie din zona demilitarizată de la frontiera intercoreeană, Phenianul a înlocuit gărzile staţionate la Panmunjom. Soldaţii nord-coreeni au consolidat secţiunea respectivă prin săparea unui şanţ şi plantarea de copaci.

Soldatul nord-coreean care a dezertat, identificat după numele de familie Oh, a fost supus mai multor operaţii într-un spital sud-coreean, pentru a i se extrage gloanţele. În Coreea de Sud, şase militari — trei sud-coreeni şi trei americani — au primit săptămâna trecută recompense din partea Forţelor americane din Coreea în semn de recunoaştere a eforturilor depuse pentru salvarea dezertorului nord-coreean. 
 
Mai mult de 30.000 de nord-coreeni au părăsit ţara, dar este foarte rar să treacă graniţa dintre cele două Corei, securizată puternic cu sârmă ghimpată şi  câmpurile minate. Ei preferă de obicei să treacă graniţa cu China, care este mai accesibilă.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările