VIDEO Primele imagini cu unul dintre posibilii autori ai masacrului din Sri Lanka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele video ale unei biserci au surpins un bărbat cu un rucsac în spate, suspect că ar plasat bombe în lăcaşul de cult
Camerele video ale unei biserci au surpins un bărbat cu un rucsac în spate, suspect că ar plasat bombe în lăcaşul de cult

Au apărut primele imagini cu un posibil atacator sinucigaş care ar fi plasat bombe într-un lăcaş de cult din Sri Lanka. Un bărbat cu un rucsac în spate intră într-o biserică plină de oameni în timpul slujbei de Paşte şi după câteve minute are loc explozia, potrivit oficialilor bisericii. Poliţia din Sri Lanka a declarat că nu va comenta videoclipul până la încheierea investigaţiei.

Imaginile, publicate de CNN, arată cum suspectul traversează piaţa din faţa bisericii din  Colombo, se apropie de o fetiţă şi de tatăl acesteia şi chiar mângâie copilul pe cap, după care intră în lăcaşul de cult unde enoriaşii asistau la slujbă.

Bilanţul atentatelor de duminică din Sri Lanka a ajuns marţi la 310 morţi, după ce mai mulţi răniţi au decedat din cauza rănilor, a anunţat poliţia locală, care a efectuat noi arestări, potrivit AFP.

Cel puţin 45 de copii şi adolescenţi, printre care şi un bebeluş de 18 luni, au fost ucişi în atentatele care au făcut duminică cel puţin 320 de morţi în Sri Lanka, a anunţat marţi ONU la Geneva, potrivit AFP şi DPA.

"Numărul total actual este de 45 de copii şi adolescenţi morţi (...), iar acest număr ar putea creşte", a declarat un purtător de cuvânt al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Christophe Boulierac.

Numai într-unul dintre atacuri, de la o biserică din oraşul Negombo, şi-au pierdut viaţa 27 de copii.

El a subliniat de asemenea că alte zeci de minori victime ale atentatelor "sunt răniţi şi se luptă în prezent să rămână în viaţă".

 

Autorităţile au reţinut până în acest moment 40 de persoane în ancheta asupra acestor atacuri atribuite unei mişcări islamiste locale, National Thowheeth Jama'ath (NTJ), a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekera.

 Poliţia din Sri Lanka a arestat pentru audieri un cetăţean sirian despre care se crede că ar avea legătură cu atentatele de duminică, ce au vizat mai multe biserici şi hoteluri, informează agenţia Reuters, potrivit unor surse guvernamentale şi militare.

"Divizia de investigaţii teroriste a poliţiei a arestat pentru audieri un cetăţean sirian în urma atacurilor", a declarat un oficial. Informaţia a fost confirmată de alţi doi oficiali.

"A fost arestat după interogarea suspecţilor locali", a afirmat a doua sursă.

Precedentul bilanţ era de 290 de morţi, iar numărul răniţilor a rămas în jur de 500.

Sri Lanka a ţinut marţi dimineaţă trei minute de reculegere în memoria victimelor mai multor kamikaze care au atacat hoteluri de lux şi biserici care celebrau slujba de Paştele catolic în mai multe puncte din această insulă din Asia de Sud.

Guvernul a decretat ziua de marţi drept zi de doliu naţional. Magazinele care vând alcool sunt închise, drapelele au fost coborâte în bernă, iar radiourile şi televiziunile trebuie să îşi adapteze programele muzicale la solemnitatea momentului.

La Biserica Sfântul Anton din Colombo, scena primului atentat sinucigaş de duminică dimineaţă, zeci de persoane s-au rugat în linişte, cu lumânări în mână, unii reţinându-şi cu greu lacrimile. După cele trei minute de tăcere, mulţimea a rostit o rugăciune cu voce tare.

O ruptură între preşedintele şi premierul din Sri Lanka, care a declanşat o criză anul trecut, a trecut luni în prim-plan, la o zi după o serie de atentate cu bombă soldate cu sute de morţi şi răniţi, ridicând întrebări asupra modului în care guvernul a gestionat un recent avertisment asupra unui posibil atac, relatează Reuters.

Premierul a fost ţinut departe de briefingurile serviciilor de informaţii după ce a avut o dispută cu preşedintele, a declarat un ministru din guvern, la o zi după atacurile de Paşti asupra unor biserici şi hoteluri care s-au soldat cu moartea a 290 de oameni şi rănirea altor aproape 500.

Poliţia a fost avertizată în această lună privind un posibil atac asupra unor biserici care urma să fie comis de un grup islamist puţin cunoscut, potrivit unui document consultat de Reuters.

Însă prim-ministrul Ranil Wickremesinghe nu a fost informat despre acest raport, datat 11 aprilie, care menţionează că o agenţie de informaţii externe a avertizat privind posibilitatea unor atacuri asupra bisericilor din partea unei grupări militante interne numite National Thawheed Jama'ut (NTJ), a declarat presei ministrul sănătăţii Rajith Senaratne.

Nu se ştie până în prezent ce acţiuni au fost întreprinse în urma avertismentului sau dacă au fost luate astfel de măsuri, notează Reuters.

"Când am întrebat despre acest raport, prim-ministrul nu ştia despre asta", a mai spus Senaratne.

Nu se ştie dacă preşedintele, Maithripala Sirisena, ştia despre acest raport, dar principala organizaţie de securitate, Consiliul de Securitate, se află în subordinea sa, în timp ce prim-ministrul nu a mai fost invitat la reuniunile acestui organism din cauza rupturii cu şeful statului, a spus Senaratne.

Preşedintele nu se afla în ţară când au avut loc atentatele, iar biroul său a refuzat să comenteze.

"Ca guvern trebuie să spun că regretăm foarte, foarte mult şi trebuie să ne cerem scuze familiilor pentru acest incident", a afirmat Senaratne.

Preşedintele l-a demis pe Wickremesinghe în octombrie anul trecut din cauza disputelor politice, însă l-a repus în funcţie câteva săptămâni mai târziu în urma presiunilor din partea Curţii Supreme.

Relaţia lor nu s-a îmbunătăţit însă şi divergenţele lor au întârziat decizii ale guvernului, susţin politicieni din Sri Lanka.

Duminică, în condiţiile în care preşedintele se afla într-o călătorie în străinătate, iar ţara era zguduită de atacuri sinucigaşe, Wickremesinghe a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate, dar membrii săi nu au venit, a spus ministrul Senaratne.

"Este pentru prima dată în istorie când am văzut Consiliul de Securitate să refuze să vină la o întâlnire cu premierul ţării", a spus el.

Luni, Wickremesinghe a participat la o reuniune a Consiliului de Securitate convocată după revenirea în ţară a lui Sirisena. A fost prima participare a premierului la o astfel de reuniune după criza politică, a anunţat biroul său.

Senaratne a mai spus că forţele de securitate au efectuat percheziţii în taberele de antrenament ale National Thawheed Jama'ut. De asemenea, guvernul crede că există legături internaţionale cu aceste atacuri.

"Nu credem că o mică organizaţie poate face toate aceste lucruri. Acum investigăm sprijinul internaţional pentru ei şi celelalte legături ale lor - cum au fabricat aceste bombe şi au orchestrat atacurile sinucigaşe", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite