VIDEO Preşedintele unei ţări a sărbătorit cu fast ridicarea a 75 de metri din cei 335 prevăzuţi pentru cel mai înalt baraj din lume: „Va rămâne scris cu litere de aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele tadjik Emomali Rahmon, în prim-plan, sărbătorind cu fast ridicarea a 75 de metri din cei 335 ai barajului Rogun CAPTURA YouTube
Preşedintele tadjik Emomali Rahmon, în prim-plan, sărbătorind cu fast ridicarea a 75 de metri din cei 335 ai barajului Rogun CAPTURA YouTube

Autorităţile din Tadjikistan au tăiat prima panglică la barajul Rogun, care urmează să fie cea mai înaltă construcţie din categoria sa din lume. Este „un moment istoric, care va rămâne scris cu litere de aur în istorie“, s-a felicitat preşedintele acestei ţări din Asia Centrală.

La doi ani de la începerea lucrărilor de construcţie, autorităţile din Tadjikistan au tăiat prima panglică la barajul Rogun, considerat un proiect „vital“ de preşedintele Emomali Rahmon.

„Rogun este lumina, Rogun este gloria“, au cântat bărbaţi îmbrăcaţi în ţinute tradiţionale la inaugurarea a 75 de metri din cei 335 prevăzuţi în proiect, relatează AFP.

Este „un moment istoric, care va rămâne scris cu litere de aur în istorie“, a spus preşedintele Rahmon, insistând apoi: „Electricitatea din acest templu al luminii Tadjikistanului a început să intre în toate casele“.

Acest baraj ar urma să fie mai înalt cu 30 de metri decât Jinping 1, cea mai înaltă construcţie de acest tip din lume.

Proiectul Rogun, situat în munţii Pamir, la 110 kilometri est de capitala Duşanbe, este realizat de grupul italian Salini Impregilo, care dispune în acest sens de 3,1 miliarde de euro.

Odată finalizat, barajul Rogun va produce 3.600 de megawaţi, adică echivalentul a trei reactoare nucleare de generaţie nouă vândute de grupul rus Rosatom în regiune.

Tadjikistanul are probleme mari în aprovizionarea cu electricitate, iar întreruperile de curent sunt frecvente în timpul iernii în aceeastă ţară.

Barajul Rogun a devenit totodată „un concept de consolidare naţională“, explică pentru AFP cercetătorul Abdugani Mamadazimov, amintind că această ţară încă îşi revine dintr-un război civil soldat cu 150.000 de morţi la începutul anilor '90.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite