VIDEO Preşedintele SUA, Donald Trump, primul oaspete străin al noului împărat al Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a fost primit luni, la Tokio, de împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako, devenind astfel primul lider al unui guvern străin primit în audienţă de noul împărat al Japoniei de la urcarea acestuia pe tron la 1 mai, după abdicarea tatălui său, Akihito.

După o discuţie de complezenţă şi schimburi de daruri în interiorul Palatului imperial, familia Trump şi cuplul imperial nipon au asistat la ceremonie de trecere în revistă a trupelor japoneze.

Şeful statului american şi-a manifestat încântarea de a beneficia de onoarea primei recepţii oferite de împăratul Japoniei. Acesta i-a invitat pe preşedinte şi pe soţia sa la un dineu de stat somptuos în seara zilei de luni.

"Sunt peste 200 de ani de când nu a mai avut loc un astfel de eveniment în istoria Japoniei. Aşadar, este o mare onoare să reprezint Statele Unite", a declarat Trump duminică seara la un banchet oferit de premierul Abe.

Tot în cursul zilei de luni preşedintele american a avut convorbiri oficiale cu premierul Shinzo Abe, cu care duminică a jucat golf şi a participat la un turneu de sumo. Pe agenda discuţiilor s-au aflat negocierile comerciale bilaterale în curs şi dosarul nord-coreean.

Preşedintele Donald Trump a deplâns în deschiderea discuţiilor cu premierului Shinzo Abe existenţa unui "enorm dezechilibru" comercial cu Japonia, apreciind însă că există soluţii de depăşire a acestuia.

Primirea la împărat a reprezentat punctul culminant al vizitei de stat pe care preşedintele american a început-o sâmbătă în Japonia şi care se va încheia marţi, vizită umbrită de tensiunile comerciale dintre cei doi aliaţi.

"Lucrăm asupra dezechilibrului schimburilor comerciale - dezechilibrul este enorm - şi noi lucrăm la asta", a declarat şeful statului american, o aluzie la negocierile comerciale în curs. "Sunt sigur că vom găsi o soluţie cândva în viitor", a adăugat Trump, în contextul în care nu se întrevede încheierea unui acord înaintea verii.

Potrivit presei, nu împăratul Naruhito l-a ales pe Trump să fie primul său oaspete străin, ci premierul Shinzo Abe, în încercarea de a intra în graţiile lui Trump, în contextul în care liderul SUA ameninţă cu impunerea de taxe suplimentare potenţial devastatoare asupra industriei auto nipone.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite