VIDEO Povestea circului din Nepal care salvează copiii vânduţi ca sclavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre membrii circului sunt copii vanduţi ca scalvi FOTO Captură YouTube
Mulţi dintre membrii circului sunt copii vanduţi ca scalvi FOTO Captură YouTube

Bijaya Limbu este un circar cu experienţă, care se bucură de arta sa, însă intrarea lui în acest stil de viaţă a avut loc după ce traficanţii de carne vie l-au cumpărat de la părinţii lui. Limbu avea doar nouă ani atunci când a fost forţat să lucreze la circ. A fost luat din statul asiatic Nepal şi dus la un circ din India, unde a fost forţat să dea reprezentaţii timp de patru ani, înainte de a fi salvat.

Povestea lui Limbu accentuează realităţile traficului de carne vie din Nepal, unde sărăcia şi lipsa de educaţie încurajează traficul de copii. El povesteşte cum „agenţii“ i-au abordat pe părinţii lui, care au fost de acord ca el să fie luat, însă nu-şi mai aminteşte suma pe care au primit-o părinţii lui, notează CNN.

Acum Limbu are 21 de ani şi s-a întors în Nepal alături de „Kathmandu“, un circ format, în special, din copii supravieţuitori ai traficului de carne vie. 11 dintre cei 13 membri au trecut printr-o situaţie asemănătoare cu cea a lui Limbu.

„Înainte, am fost forţat să fac asta“, mărturiseşte Limbu, care este şi campion naţional la gimnastică. „Dar, uite ce fac, încă sunt circar pentru că îmi place. Încorporez ce am învăţat înainte, la circul indian, şi îmi demonstrez talentele la circul „Kathmandu“.

Iar „Kathmandu“ reprezintă pe scenă o parte din realitatea traficului de carne vie, notează CNN. Ultimul spectacol, intitulat „Swagatam“ (Bine aţi venit!), oglindeşte evenimente reale şi pătrunde în lumea traficanţilor. Reprezentaţia de 45 de minute include monologuri care dezvăluie povestea celor care au avut de suferit de pe urma traficului de copii.

Traficul de carne vie din Nepal

Conform ultimului raport al Consiliului Naţional al Drepturilor Omului din Nepal, copiii sunt vânduţi „în scopul exploatării sexuale şi pentru muncă, inclusiv pentru spectacole de circ în Nepal sau în India“.

Raportul estimează că 5.500 de persoane au fost vândute în 2010, iar un an mai târziu acest număr s-a dublat. 

În martie 2012, Nepal a adoptat un plan pentru a preveni traficul şi pentru urmărirea penală a traficanţilor, dar până acum, totul a căzut pe umerii organizaţiilor non-guvernamentale.

Să te duci într-o misiune de salvare e ca şi cum ai porni la război. Trebuie să înving duşmanul şi să salvez copii. Întotdeauna există riscul să fiu omorâtă, dar copiii sunt cei care îmi dau curaj“, spune Shailaja CM, responsabilă pentru salvarea multora dintre supravieţuitorii care acum şi-au găsit un rost în circul „Kathmandu“. Ea salvează victime încă din 2004 şi a fost implicată în 42 de misiuni de salvare. Până acum, a ajutat la salvarea a 500 de copii din India, 390 dintre ei fiind reţinuţi în circurile indiene.

Membrii circului salvator „Kathmandu“

Cei din circul „Kathmandu“ sunt un exemplu pentru ce pot realiza aceşti copii salvaţi. Anjali Chhetri de 20 de ani nu este foarte dornică să vorbească despre trecutul ei. Ca majoritatea membrilor trupei, ea vrea să se concentreze pe prezent şi pe ţelurile de viitor. Este hotărâtă să se implice foarte mult în circ şi să ajute la schimbarea percepţiei oamenilor despre el.

Circul are o conotaţie negativă în Nepal. Dar nu este o profesie rea. Pur şi simplu ne demonstrăm talentele şi îndemânarea. Este meseria noastră şi suntem mândri de ea“, spune Anjali. Pentru mulţi dintre membrii echipei, circul este sursa lor de venit. Ei primesc un salariu  lunar de 8.000 de rupii nepaleze (aproximativ 72 de euro), pe lângă alte beneficii şi alocaţii.

Cei 13 membri, toţi abia depăşind 20 de ani, visează la făurirea unei identităţi naţionale şi internaţionale pentru meşteşugul lor. Totul a început cu Robyn Simpson, co-fondatorul circului. „Aceşti copii au îndemânare şi potenţial. A existat o oportunitate pentru ca ei să arate ce pot face. Ne-am gândit să înfiinţăm o companie profesionistă şi să-i lăsăm în voia talentului lor“, spune Robyn.

Şi, conform spuselor membrilor grupului, viitorul arată promiţător. După numeroase spectacole pe plan local, circul „Kathmandu“ plănuieşte să îşi facă debutul internaţional la sfârşitul acestui an, în Londra, Marea Britanie. 

Limbu mărturiseşte că abia aşteaptă să vadă Londra. El vede în această călătorie o oportunitate nu numai pentru talentele sale, dar şi pentru a construi o imagine pozitivă a circului pe plan naţional. „Trebuie să distrugem stereotipurile şi să-i facem pe oameni să vadă că circul nu este ceva rău. Nepal nu are niciun grup de circari profesionişti, iar noi spargem bariere“, spune el.

„Mă simt liber acum şi vreau să fac din acest circ viitorul meu“, conchide Limbu pentru CNN.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite