VIDEO Pădurea spânzuraţilor din Japonia, locul în care autorităţile găsesc anual 100 de cadavre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat găsit spânzurat în pădurea groazei din Japonia FOTO: Daily Mail
Un bărbat găsit spânzurat în pădurea groazei din Japonia FOTO: Daily Mail

Pădurea Aokigahara din Japonia este locul în care tot mai mulţi japonezi decid să-şi pună capăt zilelor. Imaginile de aici sunt şocante: cadavre care atârnă de copaci şi schelete ale celor care, doborâţi de greutăţile vieţii, au ales că se sinucidă.

Potrivit unor statistici publicate de japonezi în luna martie a acestui an, rata sinuciderilor a crescut cu 15% în ultimul an, pe fondul crizei economice. Aceasta în condiţiile în care în Japonia, rata sinuciderilor era până acum una dintre cele mai ridicate din lume.

Sursa de inspiraţie: un roman

Pădurea Aokigahara, care oferă o privelişte superbă spre Muntele Fuji, este locul preferat al sinucigaşilor din Japonia. Pădurea spânzuraţilor sau pădurea morţii, cum i se mai spune, este atât de densă, încât şansele de a fi găsiţi şi salvaţi sunt aproape nule. Aici, autorităţile japoneze găsesc în fiecare an aproape 100 de cadavre spânzurate de copaci. Pe lângă acestea, probabil că multe altele au rămas negăsite. Ce anume îi determină pe sinucigaşi să vină în această pădure nu se ştie exact. Se crede că primii dintre ei ar fi fost inspiraţi de un roman a cărui acţiune se petrecea aici.


Foto: Daily Mail

Pădurea spânzuraţilor din Japonia

„Viaţa ta este un dar preţios făcut de părinţi"

Azusa Hayano, geolog de profesie, a studiat această pădure vreme de mai bine de 30 de ani, însă nu poate înţele nici acum de ce aleg japonezii să vină aici. În ultimele două decenii, doar el a descoperit mai mult de 100 de cadavre. Într-un documentar video realizat de Vice World, geologul japonez declară că a reuşit să descifreze comportamentul celor care merg în această pădure cu intenţia de a nu mai ieşi din ea. El spune că diversele indicii lăsate de sinucigaşi printre copaci arată care au fost ultimele gânduri pe care le-au avut înainte de a-şi lua viaţa.

Documentarul începe cu o maşină abandonată pe marginea unei prăpastii. Pe scaunul din faţă al acesteia este întinsă o hartă. „Bănuiesc că proprietarul maşinii a intrat aici în pădure şi nu s-a mai întors niciodată", spune Hayano, care mai precizează că maşina se află aici de câteva luni bune. Avansând în pădure, echipa de filrmare descoperă un semn care roagă sinucigaşii să se gândească bine înainte de a-şi pune capăt zilelor.

Deasupra datelor de contact ale Asociaţiei pentru Prevenia Sinuciderilor stă scris: „Viaţa ta este un dar preţios făcut de părinţi. Te rugăm, gândeşte-te la părinţii tăi, la fraţi şi la copii. Nu te ascunde de cei din jur. Discută despre problemele pe care le ai".

Documentarul conţine imagini şocante cu cadavre atârnând de copaci şi cu obiectele pe care sinucigaşii le lasă în urmă, cum ar fi îmbrăcăminte, încălţăminte şi bilete de adio.

„Gândeşte-te bine. Fii optimist"

Deşi numărul de victime găsite în această pădure este foarte mare, există şi persoane care se răzgândesc. Dacă le găseşte în timp util, Azusa Hayano le ajută să înţeleagă că sinuciderea nu este soluţia problemelor pe care le au. În timpul documentarului, el zăreşteun cort galben la capătul unei poteci. Înăuntru este un tânăr care susţine că doar a campat acolo. Dar Hayano, care povesteşte echipei de filmare cum a convins în trecut un bărbat să nu se spânzure, recunoaşte un sinucigaş. El îi spune tânărului aflat în cort: „Gândeşte-te bine. Fii optimist".


Foto: Daily Mail

Pădurea Aokigahara, locul groazei

Izolarea socială duce la suicid

La finalul documentarului, echipa de filmare descoperă un schelet atârnând de un copac. Chiar şi Hayano, care este obişnuit cu astfel de imagini, pare şocat de descoperirea făcută. În opinia lui, semnificaţia sinuciderilor s-a schimbat peste ani. În trecut, doar samuraii puteau face acest gest (harakiri), pentru a-şi păstra onoarea. Astăzi, crede Hayano, sinuciderile sunt semnul izolării sociale specifice societăţii moderne. „Cred că este imposibil să mori eroic recurgând la suicid", spune el.

„Acum, ne putem trăi vieţiile fiind online întreaga zi. Totuşi, adevărul este că avem nevoie să ne vedem la faţă zi de zi, să citim expresiile feţei şi să auzim vocile altor persoane pentru a le putea înţelege pe deplin emoţiile - pentru a coexista".

Vezi mai jos documentarul Vice World:

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite