VIDEO Marina chineză aniversează 70 de ani de la fondare cu spectacole şi o paradă în Marea Galbenă

VIDEO Marina chineză aniversează 70 de ani de la fondare cu spectacole şi o paradă în Marea Galbenă

FOTO EPA-EFE

Marina chineză sărbătoreşte marţi 70 de ani de la fondare cu o paradă impresionantă la Qingdao, un oraş-port de la Marea Galbenă. Pe lângă China, alte 13 ţări participă la acest eveniment.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marina Armatei Populare de Eliberare împlineşte marţi şapte decenii de la înfiinţare. Cu acest prilej, regimul comunist de la Beijing organizează o petrecere de patru zile, cu seminarii, evenimente culturale, competiţii sportive şi o defilare impresionantă în Marea Galbenă, în largul Qingdao (est), în prezenţa a 60 de delegaţii străine.

Armata chinează a mobilizat 32 de nave şi 39 de avioane la paradă, cărora li s-au alăturat nave de război din 13 ţări. Prima navă străină sosită pentru eveniment este fregata singaporeză RSS Stalwart. Ruşii au trimis fregata Admiral Gorşkov, echipată cu rachete Kalibr. Alte ţări participante la paradă sunt Australia, Coreea de Sud, Filipine, India, Japonia Myanmar şi Vietnam. Invitate, Statele Unite au refuzat să dea un răspuns pozitiv.

Sosirea navei Admiral Gorşkov

Înainte de eveniment, chinezii au testat portavionul Pipixia, o producţie sută la sută locală. Pipixia îşi face astăzi prima apariţie la o paradă militară. China mai deţine un portavion, Liaoning, construit pe baza crucişătorului sovietic Variag.

„Poporul chinez iubeşte şi doreşte pacea şi vom urma neabătut calea dezvoltării paşnice“, a spus preşedintele chinez Xi Jinping în deschiderea evenimentului.

Un cor multinaţional celebrând Marina chineză FOTO EPA-EFE

În pofida acestui discurs în note paşnice, Beijingul îşi sporeşte prezenţa militară în Marea Chinei de Sud, aflată în dispută, şi în jurul Taiwanului, stârnind astfel îngrijorări în regiune şi la Washington. Mai mult, Xi Jinping supervizează un amplu plan de modernizare a armatei sale, care îşi dezvoltă toate tipurile de armament, de la avioane nedetectabile la transportatoare aeriene. Marina a fost unul dintre principalii beneficiari ai acestui plan de modernizare.

Ultimele lupte navale purtate de China au fost cu Vietnamul în Marea Chinei de Sud în 1974 şi în 1988.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: