VIDEO Liderii din Coreea de Nord, autori de poveşti violente şi propagandiste pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Madonna până la Barack Obama, universul literaturii pentru copii a manifestat mereu o tentaţie aproape irezistibilă pentru celebrităţi şi lideri politici, mulţi dintre ei lăsându-şi semnătura pe un număr impresionant de cărţi  cu poveşti infantile. Însă toate acestea pălesc în faţa „ultrapropagandei violente” din poveştile pentru copii semnate de liderii nord-coreeni, potrivit unui studiu întocmit de un academician australian.

Christopher Richardson, care studiază literatura pentru copii din Coreea de Nord pentru realizarea lucrării sale de doctorat, scrie că ultimii doi lideri răposaţi ai Coreei de Nord sunt şi autori de literatură pentru copii.

Kim Jong-il, Liderul Suprem al Coreei de Nord din 1994 până în 2011, când a încetat din viaţă, este creditat drept autorul povestirii „Băieţi împotriva bandiţilor”, despre care Richardson a scris în Revista Internaţională de Sudii Coreene, că este „o odă dedicată puterii de răscumpărare a ultraviolenţei”, citează cotidianul britanic „The Guardian”.

„Băieţi împotriva badiţilor”, text publicat prima dată în 1989, este o povestire în care „impurităţile culturale, plaga capitalismului şi individualismul agresiv sunt învinse de virtuţile pure ale colectivităţii”, notează Richardson.

 În povestire este vorba despre un mic sat – metaforă pentru Coreea de Nord – înconjurat de „creaturi asemănătoare monştrilor”, ai cărui căpitan are mai multe chisturi pe umăr ce eliberează „un gaz toxic atunci când sunt străpunse”. Spre deosebire de vecinii rău-voitori, sătenii sunt prezentabili, cu un aspect exterior plăcut, aproape diafani. Iar copiii reuşesc să-i pedepsească pe invadatori cu „o violenţă necruţătoare”, după care sătenii îi ucid fără ezitare, relatează Richardson.

SUA şi Japonia, principalii duşmani

Australianul menţionează că tatăl Liderului Suprem, Kim Il-sung – Părintele Etern al Coreei de Nord de la înfiinţare republicii în 1948 până când a încetat din viaţă, în 1994 – este recunoscut drept autorul fabulei antiamericane „Futurele şi Cocoşul”. Aceasta are la bază povestea unui cocoş, simbolizând America, care chinuie celelalte animale, până când un fluture, reprezentarea Coreei de Nord, se decide să ia atitudine şi să-l oprească.

O altă povestire atribuită Părintelui Etern nord-coreean este şi „Calul înaripat”, în care se arată cum ţara este ameninţată de invadatorii japonezi, samuraii. Patria este salvată de un copil care are puterea de a călări un cal înaripat deoarece dă dovadă de curaj şi de putere de sacrificiu.

 În timp ce personajele negative sunt individualizate în aşa fel încât stârnesc respingerea cititorului, cu defecte fizice exacerbate şi pregnante, eroii povestirilor nord-coreene sunt exact la polul opus, întrupând idealuri de frumuseţe, în care bărbaţii sunt efeminaţi, iar femeile sunt diafane, ambii simboluri ale simplităţii şi virtuţilor coreene.

Literatura nord-coreeană pentru copii, un succes naţional

Richardson s-a declarat „surprins” de faptul că povestirile atribuite ultimilor doi dictatori sunt „mult mai plăcut de citit spre deosebire de cărţile liderilor politici din Occidentul democratizat”. „Cărţile pentru copii şi desenele animate nord-coreene s-au dovedit a fi adesea distractive, colorate, dinamice şi nu foarte diferite de povestirile şi serialele pentru copii din toată lumea”, subliniază academicianul.

Până acum, actualul lider nord coreean Kim Jong-un nu s-a implicat în actul de creare al literaturii pentru copii, care este în orice caz destul de ambiguă, Richardson semnalând existenţa unor „scriitori-fantomă” care redactează povestirile,dar pe care le atribuie conducătorilor ţării. Academicianul şi-a exprimat totuşi convingerea că nu vom mai aştepta mult până când vom afla că şi Kim Jong-un şi-a pus semnătura pe cărţile pentru copii, mai ales în condiţiile în care a făcut o prioritate naţională din agenda culturală a copiilor.

Desenul animat „Fluturele şi Cocoşul”, adaptare după povestirea cu acelaşi nume

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite