VIDEO Kim Jong-un, primit de Xi Jinping la Beijing în urma summitului cu Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost primit marţi la Beijing de către preşedintele chinez Xi Jinping, vizita având loc la o săptămână de la întâlnirea istorică din Singapore cu preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

Televiziunea chineză a difuzat imagini de la întâlnirea celor doi lideri, însoţiţi de soţiile lor, într-o ceremonie de primire după un ritual imuabil, în cadrul solemn al Palatului Poporului.

Această vizită, neanunţată dinainte, are loc în contextul în care Beijingul este angajat într-o escaladare puternică pe tema comerţului cu Donald Trump, o escaladare care a dus marţi la pierderi pe bursele bursiere mondiale.

Este vorba despre a treia vizită în China a liderului nord-coreean în mai puţin de trei luni. La sfârşitul lui martie, el a efectuat, în capitala chineză, prima sa vizită în străinătate de când a preluat puterea, la sfârşitul lui 2011, după care a efectuat a doua vizită în mai, în oraşul portuar Dalian, în nord-estul Chinei.

El a discutat cu acea ocazie cu Xi Jinping. Cei doi nu s-au mai întâlnit anterior niciodată de când se află la putere, şi unul şi celălalt, la începutul deceniului. Phenianul îi reproşa aliatului său faptul că aplică sancţiunile internaţionale menite să determine Coreea de Nord să-şi abandoneze programul nuclear.

Cel mai puternic om de la Phenian caută să obţină o relaxare a sancţiunilor economice, în schimbul unor promisiuni de „denucleariare“, şi speră la susţinerea Chinei în acest demers.

„La momentul oportun“

Diplomaţia chineză, după modelul celei ruse, a sugerat săptămâna trecută că ONU ar putea să ia în calcul o relaxare a sancţiunilor, dacă Phenianul se conformează obligaţiilor.

China, principala aliată a Coreei de Nord de la Războiul Coreei (1950-1953), a anunţat clar că vrea să aibă un rol preponderent în negocieri, prezentându-şi în mod insistent oferta de servicii diplomatice.

Un simbol al influenţei Beijingului este faptul că Kim a sosit la summitul din Singapore cu Trump cu un avion aparţinând companiei Air China..

Această întâlnire istorică între Donald Trump şi Kim Jong-un a condus la o declaraţie în care liderul nord-coreean îşi reafirmă „angajamentul ferm şi de nezdruncinat faţă de denuclearizarea peninsulei“ coreene.

Însă secretarul de Stat american Mike Pompeo a exclus ca sancţiunile economice drastice impuse Nordului de-a lungul testelor sale nucleare şi balistice să fie ridicate înaintea unei „denuclearizări“ complete.

De când se află la putere, la începutul lui 2017, Donald Trump a îndemnat China să aplice sancţiunile ONU, pentru a determina Phenianul să se plieze, însă cele două ţări se află în prezent pe marginea unui război comercial.

Beijingul a denunţat marţi „şantajul“ Washingtonului, care ameninţă să impună taxe vamale în valoare de zeci de miliarde de dolari unor importuri chineze.

Drum de urmat

Prioritatea lui Xi şi Kim este de-acum să hotărască drumul de urmat, apreciază Hua Po, un analist politic independent din capitala chineză.

„Pot exista divergenţe între Coreea de Nord şi Statele Unite cu privire la procesul de denuclearizare, pentru că Statele Unite vor o denuclearizare ireversibilă şi verificabilă. Este dificil ca Kim Jong Un să accepte asta“, a declarat el pentru AFP.

„Prin urmare, China şi Coreea de Nord vor să-şi consolideze comunicarea şi să elaboreze o strategie globală în relaţia lor cu Statele Unite“, a adăugat el.

China şi-a îndemnat constant micul vecin să-şi abandoneze planurile nucleare şi balistice, însă ea a îndemnat la dialog şi în perioada în care nord-coreenii şi americanii se ameninţau cu aneantizarea reciprocă.

Beijingul a propus anul trecut suspendarea programului nuclear nord-coreean în schimbul încetării manevrelor militare comune americano-sud-coreene - o concesie pe care Donald Trump a făcut-o, până la urmă, săptămâna trecută, adăugând că trupele americane prezente în Coreea de Sud ar putea chiar să părăsească ţara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite