VIDEO Hong Kong. Protestatarii au tras cu arcuri cu săgeţi şi proiectile incendiare în poliţie. Soldaţii chinezi au făcut curăţenie pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii din Hong Kong au tras duminică cu arcuri şi săgeţi şi proiectile incendiare, în timpul ciocnirilor cu poliţia dintr-un campus universitar, iar activiştii se pregătesc pentru un ultimul efort al forţelor de ordine pentru risipirea lor. Armata chineză a participat sâmbătă la curăţarea străzilor din Hong Kong, prezenţă militară simbolică şi nesolicitată de guvernul local.

Poliţia a reacţionat cu tunuri cu apă, după ce mai mulţi protestatari au fost văzuţi trăgând cu arcuri cu săgeţi de pe acoperişurile Universităţii Politehnice din Hong Kong, în timpul unora dintre cele mai dramatice scene din cele peste cinci luni de proteste.

Un ofiţer care ţinea legătura cu presa a fost lovit în picior de o săgeată şi a fost trimis la spital în stare de conştienţă, potrivit poliţiei.

Flăcări uriaşe s-au înălţat spre cer în timpul nopţii, la universitatea care se află în centrul districtului Kowloon, protestatarii aruncând proiectile incendiare cu ajutorul unor catapulte, în timp ce poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i atrage în spaţiu deschis.

După câteva ore de linişte, în care protestatarii au dormit pe peluze şi în biblioteca universităţii, poliţia a tras cu o nouă serie de gaze lacrimogene, la scurt timp după ora local 10:00 a.m.. Activiştii au aruncat în schimb cu proiectile incendiare, iar unele dintre acestea au aprins copaci din campus.


Cu câteva ore mai devreme, grupe de soldaţi chinezi îmbrăcaţi în şorturi şi tricouri, unii purtând găleţi din plastic sau mături, au ieşit din barăci pentru a ajuta locuitorii să cureşe resturile care blocau drumurile principale.

Armata chineză a participat sâmbătă la curăţarea străzilor din Hong Kong, prezenţă militară simbolică şi nesolicitată de guvernul local, relatează AFP.

În general, soldaţii Armatei populare de eliberare stau în cazarma lor din fosta colonie britanică, înfiinţată după retrocedarea teritoriului către China, în 1997.

Sâmbătă, zeci de militari purtând pantaloni scurţi negri şi tricouri kaki au contribuit pentru scurt timp la înlăturarea baricadelor de cărămidă şi a molozului rămas pe străzi după o săptămână de noi demonstraţii prodemocraţie marcate de violenţe, în contextul lansării de către militanţi radicali a unei strategii de propagare a „mugurilor” revoltei constând în înmulţirea blocajelor şi a actelor de vandalism.

Guvernul local din Hong Kong a asigurat în cursul serii că nu a solicitat ajutorul soldaţilor chinezi, care „au luat singuri iniţiativa” de a face curat.

Soldaţii chinezi din Hong Kong nu sunt totuşi la prima operaţiune de acest gen din 1997. Ei au mai participat la acţiuni de curăţenie similare după trecerea taifunului Mangkhut, anul trecut.

Potrivit unor diplomaţi străini şi analişti de securitate, până la 12.000 de soldaţi se află în prezent în Hong Kong, de cel puţin două ori mai mult decât de obicei, notează Reuters.

În timpul noilor violenţe de duminică, unii soldaţi dintr-o bază aflată în apropierea universităţii au fost văzuţi monitorizând evenimentele cu binocluri, unii îmbrăcaţi în echipamente folosite pentru intervenţii în cazul tulburărilor de stradă.

Campusul este ultimul din cinci universităţi care mai este ocupat, activiştii folosindu-l ca bază pentru a bloca în continuare un tunel rutier din centrul oraşului.

Prezenţa soldaţilor chinezi pe străzi, fie doar pentru a face curăţenie, ar putea provoca noi controverse, într-o perioadă în care mulţi se tem că Beijingul îşi sporeşte controlul asupra oraşului autonom.

Armata Populară de Eliberare a iniţiat operaţiunile ”ca o activitate voluntară în comunitate”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului oraşului.

Avocaţi pro-democraţie au condamnat acţiunile armatei, într-un comunicat comun, avertizând că potrivit legislaţiei oraşului, armata nu trebuie să se amestece în problemele locale, cu excepţia cazului în care este solicitată de guvern pentru a ajuta în situaţii de dezastre naturale sau de restaurare a ordinii publice.

Centrul financiar asiatic este afectat de luni de zile de demonstraţii, mulţi oameni fiind nemulţumiţi că Partidul Comunist s-ar amesteca în guvernarea fostei colonii britanice, căreia i-au fost garantate libertăţile atunci când a revenit sub control chinez în 1997.

Beijingul negată acuzaţiile şi atribuie tulburările influenţelor străine.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a avertizat joi că violenţele din Hong Kong riscă să pună la îndoială însuşi principiul autonomiei fostei colonii britanice, paralizată joi pentru a patra zi consecutiv de baricade şi acţiuni de stradă ale manifestanţilor pro-democraţie, informează AFP.

Teritoriul Hong Kong este guvernat după ce a fost retrocedat Chinei de către Marea Britanie în 1997 după conceptul ‘O ţară, două sisteme’, ceea ce îi permite să beneficieze de o autonomie largă şi libertăţi necunoscute în China continentală: libertatea de exprimare, a adunărilor publice şi o justiţie independentă.

Dar regiunea se confruntă de la începutul lunii iunie cu manifestaţii aproape zilnice pentru a denunţa ingerinţa considerată tot mai mare a Beijingului şi pentru a cere reforme democratice.

Fractura se adânceşte odată cu intensificarea confruntărilor dintre poliţie şi manifestanţi, cu scene de violenţă din ce în ce mai frecvente.

Joi, autostrăzile vitale pentru oraş erau din nou blocate de baricade. Multe transporturi publice erau perturbate, iar şcolile – închise, manifestanţii ocupând universităţi, în timp ce mitinguri aveau loc în cartierul de afaceri, ceea ce a determinat poliţia să ceară întăriri.

Preşedintele Xi Jinping, într-unul din rarele sale comentarii cu privire la situaţia din Hong Kong, a declarat joi că ‘activităţile ilegale violente’ în metropola de 7,5 milioane de locuitori ‘pune sub semnul întrebării în mod grav principiul ‘O ţară, două sisteme” pe care se bazează autonomia acestui teritoriu.

„A pune capăt violenţelor şi haosului şi restabilirea ordinii reprezintă sarcina cea mai urgentă de îndeplinit”, a adăugat el, conform afirmaţiilor făcute în marja summitului din Brazilia reproduse de People’s Daily, organul oficial de presă al Partidului Comunist Chinez.

Ziarul a îndemnat joi la măsuri în forţă pentru a pune capăt violenţei: „Dacă aşteptaţi în faţa unui incendiu, acesta va arde totul. Cel mai bun mijloc este de a-l stinge înainte ca focul să se propage”.

Mulţi locuitori ai Hong Kongului se tem de o desfăşurare a armatei chineze.

Tabloidul de limbă engleză Global Times, apropiat puterii chineze, a indicat că guvernul din Hong Kong urmează să „anunţe” restricţii de circulaţie pentru weekend. Dar această postare pe Twitter a fost ştearsă jumătate de oră mai târziu de către ziar.

Guvernul din Hong Kong a declarat că zvonul este „total lipsit de fundament”.

Deja tensionată de la decesul vineri al unui student de 22 de ani într-o parcare, situaţia s-a deteriorat şi mai mult luni dimineaţă când un poliţist a rănit cu un foc de armă un manifestant neînarmat, care se află în prezent în stare critică. Din iunie, acesta este al treilea caz confirmat de manifestant lovit de tiruri cu muniţie reală trase de poliţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite