VIDEO O grupare jihadistă din Filipine a postat un video cu patru turişti luaţi ostatici luna trecută

VIDEO O grupare jihadistă
din Filipine a postat un video cu patru turişti luaţi ostatici luna
trecută

De la stânga la dreapta: Robert Hall, John Risdel şi Kjartan Sekkinstad FOTO Captură video Reuters

O grupare islamistă neidentificată din Filipine a postat o filmare pe internet cu patru turişti străini luaţi ostatici luna trecută, în care îi obligă pe aceştia să ceară ajutor guvernelor respective, relatează presa internaţională.

Filmuleţul îi prezintă pe cei patru turişti – doi canadieni, un norvegian şi un filipinez - înconjuraţi de militanţi islamişti mascaţi, înarmaţi cu mitraliere. Ostaticii vorbesc pe rând, adresând cerinţele grupării guvernelor respective, iar la sfârşit unul dintre militanţi spune că vor discuta eliberarea turiştilor doar după ce le vor fi îndeplinite cererile.
 
Trei dintre turişti se prezintă: canadienii  John Risdel şi Robert Hall cer rudelor şi cunoştinţelor să facă apel la autorităţile canadiene şi filipineze pentru încetarea activităţilor militare sau de orice natură ce vizează regiunea Mindanao, din sudul ţării. Al treilea ostatic, identificat de presa norvegiană drept Kjartan Sekkinstad, un patron al unui resort turistic de pe Insula Samal, adaugă că ei se află sub pericol de a fi ucişi de militanţi. Al patrulea ostatic este o femeie, care nu vorbeşte în filmare, însă a fost identificată drept iubita lui Hall, Marites Flor, de naţionalitate filipineză.
 
CNN relatează că autorităţile filipineze analizează filmuleţul pentru a determina afilierea militanţilor, precizând că steagurile afişate de aceştia din urmă sunt asemănătoare cu cele folosite de Statul Islamic. Reuters anunţă însă că jihadiştii ar putea fi membrii ai unei ramuri Al-Qaeda din regiune.
 
Departamentul de Afaceri Externe al Canadei a declarat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că lucrează cu autorităţile filipineze pentru soluţionarea situaţiei, însă a adăugat că nu va oferi informaţii ce ar putea în pericol viaţa ostaticilor. Un ofiţer de presă al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia a declarat că guvernul norvegian a fost informat despre existenţa filmării, însă nu a comentat situaţia, precizând doar că oficialii scandinavi au contactat autorităţile filipineze în privinţa situaţiei.
 
Un purtător de cuvânt al armatei filipineze a precizat că, deşi se încearcă rezolvarea paşnică a situaţie, şansele pentru acceptarea cererilor jihadiştilor sunt destul de scăzute, accentuând politica statului filipinez de a nu negocia în astfel de cazuri. 
 
VIDEO Filmarea editată şi comentată de Reuters (via liveleak.com)
 
Insurgenţa musulmană din regiunea Mindanao, din sudul Filipinelor durează de peste 4 decenii, începând în 1969 cu revolta musulmanilor Moro. De-a lungul timpului, o serie de grupări fundamentaliste s-au desprins de grupările Moro şi au creat o treia facţiune în cadrul conflictului, ele fiind sprijinite în prezent fie de al-Qaeda, fie de Statul Islamic. În Filipine se află peste 11 milioane de musulmani, reprezentând aproximativ 10% din populaţie, însă regiunea Mindanao este majoritar musulmană şi are din 1989 statutul de regiune autonomă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările