VIDEO Explozie în Riad: Arabia Saudită a interceptat o rachetă lansată din Yemen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie puternică s-a auzit sâmbătă seara în apropierea aeroportului din Riad, capitala Arabiei Saudite. Atacul a fost revendicat de rebelii şiiţi Houthi din Yemen, care au anunţat că au lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, care a parcurs mai mult de 500 de kilometri, peste graniţa cu Arabia Saudită.

Un purtător de cuvânt al grupului rebelilor a declarat pentru Al Jazeera că o rachetă Burkan 2-H, care poate parcurge 800 de kilometri, a fost lansată către Riad sâmbătă seară.

„Capitalele ţărilor care ne bombardează continuu, vizând civili nevinovaţi, nu vor fi scutiţi de rachetele noastre“, a spus un purtător de cuvânt al rebelilor, pentru Al Jazeera. 

Racheta a ţintit aeroportul internaţional King Khalid, a confirmat mass-media de stat din Arabia Saudită.

Racheta a fost interceptată în partea de nord-est a Riadului şi distrusă, a declarat Ministerul Apărării din Arabia Saudită, adăugând că atacul „a zguduit capitala saudită“, dar că operaţiunea a avut succes.

Pasagerii de pe aeroport spun că au auzit o explozie şi au văzut fum negru în depărtare.

Într-un interviu acordat Al Jazeera la începutul acestei luni, Mohammed Abdul Salam, purtător de cuvânt al rebelilor Houthi, a promis că operaţiunile de la graniţa dintre Yemen şi Arabia Saudită vor escalada.

 „Arabia Saudită a început războiul. Răspunsul nostru se va intensifica, indiferent că vorbim despre lovituri în inima Arabiei Saudite, care să vizeze poziţii militare din care decolează avioanele cu reacţie, fie bazele de pe teritoriul yemenit. Orice ţară care vizează Yemen va fi lovită de rachetele noastre“, a avertizat Abdul Salam. 

Războiul din Yemen, cea mai săracă ţară din regiunea arabă, a început în 2014, după ce luptătorii Houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa şi au început să avanseze spre sud, spre cel de-al treilea cel mai mare oraş al ţării, Aden.

Preocupate de ascensiunea rebelilor Houthi, care ar fi susţinuţi de rivalul din regiune Iran, Arabia Saudită şi o coaliţie de state arabe sunnite au lansat o intervenţie în 2015 sub forma unei campanii aeriene masive, menite să reinstaleze guvernul preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi.

De atunci, peste 10.000 de persoane au fost ucise şi cel puţin 40.000 rănite, cei mai mulţi în urma loviturilor aeriene conduse de Arabia Saudită.

Te-ar putea interesa şi:

Arabia Saudită: 11 prinţi arestaţi, inclusiv miliardarul Waleed bin Talal

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite