VIDEO „Arhipelagul torturii”- Atrocitățile la care sunt supuși cei 25.000 de deținuți ai regimului sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Time | În rândurile victimelor torturii se numără şi copii cu vârste cuprinse între 12-14 ani
Time | În rândurile victimelor torturii se numără şi copii cu vârste cuprinse între 12-14 ani

Organizaţia Human Rights Watch a realizat un raport intitulat  „Arhipelagul Torturii” prin care compară închisorile siriene cu binecunoscutele gulaguri siberiene descrise în romanul disidentului rus Alexandr Soljeniţîn, „Arhipelagul Gulag”.

„Miezul crizei din Siria este violarea drepturilor omului,” spune Ole Solvang, cercetător al Human Rights Watch care a călătorit în Siria pentru a aduna dovezi și mărturii pentru raportul „Arhipelagul Torturii”. „Aceste umilințe sunt ceea ce alimentează criza și ce îi face pe oameni să pună mâna pe arme”, adaugă Solvang.

„Basat al reeh”, „Dulab”, „Falaqa” sunt numele arabe care descriu tehnicile de tortură ce dau fiori sirienilor, în special celor câteva zeci de mii de reținuți de forțele de securitate în timpul revoltei din ultimele 16 luni.

Profesionalism în tortură

„Mereu am îndurat torturi”, spune Tariq, un activist al opoziției din orașul portuar Latakia, care a fost încarcerat timp de 40 de zile, în primăvara anului 2011. Tariq a povestit pentru CNN că a îndurat „dulab”, metodă care presupune îndesarea capului și a picioarelor prizonierului într-un cauciuc de mașină. Imobilizat astfel a fost bătut crunt de ofițerii sirieni. Ulterior, a fost supus și torturii „basat al reeh”, tehnică prin care prizonierul este legat de o placă și bătut.

„Au aruncat apă rece pe corpurile noastre și au urinat pe noi... sunt foarte buni în ceea ce fac”, povestește Tariq care acum este în Turcia ajutând la mobilizarea oamenilor pentru a se revolta în Siria.

Școli și spitale, transformate în centre de detenție

Conform unui raport publicat la sfârșitul lunii iunie de către organizația de protejare a drepturilor omului din New York, Human Rights Watch (HRW), guvernul sirian a condus o „politică de stat bazată pe tortură” ca parte a unui efort de a strivi disidenții.

HRW a identificat 27 de centre de detenție pe teritoriul Siriei unde tortura a fost folosită sistematic asupra prizonierilor, conform mărturiilor a peste 200 de foști prizonieri și ofițeri de securitate care au dezertat.

„Există o rețea de camere de tortură pe care autoritățile o folosesc să intimideze și să-i pedepsească pe cei care îndrăznesc să se opună guvernului”, a precizat Solvang. „Nimeni nu știe câți oameni sunt reținuți, câți sunt torturați, totuși un grup local a reușit să identifice 25.000 de oameni aflați în detenție. Este îngrozitor”, adaugă reprezentantul HRW.

Arhipelagul torturii în Siria


FOTO: HRW

Potrivit raportului sistemul este condus de cel puțin patru agenții  denumite „mukhabarat” sau poliție secretă. Acestea ar fi: Departamentul Serviciilor Secrete Militare, Directoratul Securității Politice, Directoratul General al Serviciilor Secrete și Directoratul Serviciilor Secrete al Forțelor Aeriene.

„Autoritățile au stabilit numeroase centre de detenție temporare în stadioane, baze militare, școli și spitale unde au reținut persoane în timpul raidurilor, înainte de a-i transporta la filialele agențiilor secrete, raportează HRW.

Guvernul sirian neagă în mod constant acuzațiile privind aceste abuzuri. Recent, ambasadorul sirian la Organizația Națiunilor Unite a ieșit dintr-o ședință a Consiliului Drepturilor Omului, în semn de protest la acuzațiile aduse regimului președintelui Bashar al-Assad referitoare la crimele împotriva umanității.

Dar declarațiile martorilor oculari adunate de HRW ca de altfel și cele strânse de CNN de-a lungul celor 16 luni de război civil sunt copleșitoare.

Deși multe dintre victimele torturii din raportul HRW erau bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, organizația a intervievat și femei, bătrâni și copii care au povestit despre torturile îndurate.

Nici copiii nu sunt „iertați”

„M-au electrocutat în stomac cu un ac. Am leșinat”, a spus Hossam, un băiat în vârstă de 13 ani reținut în orașul Tal Kalakh în mai 2011. „Când m-au interogat a doua oară, m-au bătut și m-au electrocutat din nou. A treia oară aveau niște clești și mi-au smuls unghiile de la picioare. Îmi spuneau: «Ține minte vorba asta! Luăm și copii și adulți și îi omorâm pe toți». Am început să plâng și m-au dus înapoi în celulă”, adaugă Hossam.

CNN a intervievat peste 12 sirieni ce au descris bătăile primite, electrocutarea și condițiile oribile în înghesuială pe care le-au îndurat în celulele închisorii.

Torturat pentru că a întins o mână de ajutor

Un dentist care a fost arestat pentru că a oferit servicii medicale în secret participanților la demonstrații a spus că a îndurat bătăi, înecări în găleți pline cu apă scoasă din toaletă și șocuri electrice la organele genitale. Toate acestea s-au petrecut în cele 45 de zile petrecute într-o celulă construită pentru 60 de persoane, dar care avea 130 de prizonieri, relatează CNN. „Au început să mă bată și mă întrebau: «Pe cine ai ajutat?», Le-am răspuns că am ajutat o bătrână. Și au început să mă bată și mai tare”, își amintește dentistul.

Dezvăluirile unui ofițer care „s-a lepădat” de regim

Relatările despre brutalitățile îndurate se confirmă cu cele împărtășite de un fost ofițer Mukhabarat care a recunoscut că i s-a ordonat, în repetate rânduri, să tortureze prizonierii. Însă, anul trecut, a dezertat și a fugit în Turcia împreună cu familia sa.

„Orice vroiam să mărturisească prizonierul, el mărturisea. Dar ce îi ordonam noi, nu ce voia el să spună”, mărturisește fostul ofițer reporterilor CNN. „Le scoteam unghiile cu cleștii și îi puneam să le mănânce. Îi forțam să-și lingă propriul sânge de pe podea.”

Descrierile sale despre unitățile de detenție din Damasc, capitala siriană, se potrivesc cu mărturiile unui fost prizonier care a petrecut luni de zile încarcerat în aceeași clădire. Degetul acestui prizonier a fost ciopârțit după ce fusese zdrobit în timpul unei sesiuni de tortură.

Ofițerul descrie umorul macabru al gardienilor din timpul interogatoriilor: „Aduceam prizonierul și îl puneam în poziția «basat al reeh» sau «dulab» și începeam să-l batem. Țipa «pentru numele lui Dumnezeu», și noi îi spuneam «Bine, aduceți bâta cu numele lui Dumnezeu.»  Mai urla «în numele mamei mele, vă rog» sau «pentru Mohamed» și noi aduceam bâta mamei sau bâta lui Mohamed. Fiecare bâtă avea un nume”.

Raportul întocmit de HRW include hărți prin satelit ce arată poziționarea exactă a centrelor de detenție.

HRW îndeamnă Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să aducă oficialii sirieni înaintea Curții  Penale Internaționale pentru crime împotriva umanității.

„Cei care comit abuzurile o fac cu o siguranță extraordinară, gândindu-se că nu vor răspunde niciodată pentru faptele lor”, spune Ole Solvang, oficial HRW. „Prin publicarea acestor nume vom atrage cu adevărat atenția asupra lor, anunțându-i că vor răspunde pentru aceste încălcări ale drepturilor omului.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite