VIDEO Cum arată noul „lansator de rachete multiplu de mari dimensiuni“ al lui Kim Jong-un, ce poate păcăli scutul antirachetă american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Phenianul a anunţat că a testat cu succes pe 24 august un nou „lansator de rachete multiplu de mari dimensiuni“. Potrivit agenţiei de presă oficială din Coreea de Nord, KCNA, liderul nord-coreean a supervizat testul. Ministrul japonez al Apărării, Takeshi Iwaya, a declarat că noile rachete testate de nord-coreeni sunt menite să penetreze scutul antirachetă ce protejează Japonia.

”Testul a arătat că toate specificaţiile tactice şi tehnologice ale sistemului au atins corect normele care au fost fixate”, a precizat agenţia.

După testare, Kim Jong-un a declarat că acest sistem ”nou dezvoltat” este ”o armă mare” şi şi-a exprimat ”marea sa recunoştinţă” faţă de oamenii de ştiinţă care au conceput-o şi construit-o, a mai spus KCNA.

Fotografiile luate în timpul testărilor au fost publicate pe site-ul agenţiei de presă oficiale nord-coreene.

Statul major interarme din Coreea de Sud a descris sâmbătă aceste încercări nord-coreene ca fiind tirul a două rachete balistice cu rază scurtă.

”Armata a detectat două proiectile non-identifcate bănuite a fi rachete balistice cu rază scurtă”, a anunţat sâmbătă într-un comunicat statul major interarme sud-coreean.

Rachetele au parcurs aprozimativ 380 de kilometri şi au atins o altitudine de 97 de km la o viteză maximală de Mach 6,5, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, cunoscută în Coreea sub numele de Marea de Est.

Imagine indisponibilă

Ministrul japonez al Apărării a declarat că Phenianul pare să dezvolte arme balistice menite să penetreze scutul antirachetă ce protejează Japonia.

Takeshi Iwaya a declarat că Japonia crede că rachetele sunt unele cu rază scurtă de tip nou, arătând că acestea au traiectorii neregulate, lucru ce, teoretic, le-ar permite să păcălească sistemele defensive actuale.

Declaraţia vine după ce recentele teste realizate de Phenian au alarmat în Japonia vecină, chiar dacă preşedintele american Donald Trump a spus că lansările nu au mare importanţă.

Japonia şi SUA ţin în Marea Japoniei distrugătoare Aegis înarmate cu rachete interceptoare menite să distrugă arme balistice. De asemenea, Japonia intenţionează să construiască două baterii Aegis pe uscat, cum sunt cele de la Deveselu, pentru a-şi întări scutul defensiv.

Aceste sisteme defensive, totuşi, sunt menite să contracareze proiectile cu traiectorii regulate, predictibile, iar orice variaţie a zborului ar putea face interceptare mai dificilă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite