VIDEO În timpul vizitei lui Kim în Rusia, Phenianul ameninţă Seulul cu represalii. Ce au spus liderul nord-coreean şi Putin după primul lor summit bilateral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un şi Vladimir Putin (stânga), înainte de prima lor discuţie FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un şi Vladimir Putin (stânga), înainte de prima lor discuţie FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin şi Kim Jong-un s-au întâlnit joi pentru primul lor summit bilateral cu obiectivul declarat al consolidării „legăturilor istorice“ dintre Moscova şi Phenian în plin impas diplomatic în jurul procesului de denuclearizării a peninsulei Coreea. Cu puţin timp înainte de această întâlnire mult aşteptată de ambele părţi, Phenianul a acuzat Seulul de „perfidie“ şi a ameninţat cu represalii.

La două luni de la eşecul celei de-a doua întâlniri cu preşedintele american Donald Trump, desfăşurată la Hanoi, în Vietnam, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un s-a deplasat miercuri la Vladivostok pentru primul său summit bilateral cu Vladimir Putin.

Preşedintele rus l-a primit a doua zi cu un lungă strângere de mână pe insula Russki, situată în faţa portului din Vladivostok.

„Cred că această întâlnire va fi foarte utilă pentru dezvoltarea legăturilor istorice dintre cele două ţări, care sunt prieteni vechi şi au parte de o relaţie tot mai stabilă şi tot mai solidă“, a declarat Kim în cursul întrevederii, adăugând că se aşteaptă la „un dialog semnificativ“ în legătură cu situaţia din peninsula Coreea.

Pe de altă parte, el l-a felicitat pe liderul de la Kremlin pentru „construirea unei Rusii puternice“ şi a descris vizita în Rusia drept „o mare bucurie“.

„Sunt sigur că vizita dumneavoastră în Rusia ne va ajuta să înţelegem mai bine prin ce mijloace putem soluţiona situaţia din peninsula Coreea şi ce anume poate face Rusia pentru susţinerea tendinţelor pozitive care au loc în prezent“, a subliniat preşedintele rus.

„Pe plan bilateral, avem multe de făcut pentru dezvoltarea relaţiilor noastre economice“, a continuat el.

Summit intre Vladimir Putin si Kim Jong-un la Vladivostok FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Discuţia dintre Putin şi Kim a durat circa două ore, cu toate că era programată doar pentru 50 de minute, relevă presa rusă.

Cei doi nu au prevăzut să difuzeze un comunicat comun şi nici să semneze acorduri.

Este prima întâlnire la acest nivel între Rusia şi Coreea de Nord de la întâlnirea din 2011 dintre Dmitri Medvedev şi Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un.

După summit, Putin a declarat că a avut „o discuţie amănunţită“ cu Kim.

Vorbind în faţa delegaţiilor celor două părţi, preşedintele rus a spus că discuţia s-a axat pe istorie, prezent şi despre perspectivele dezvoltării relaţiilor bilaterale.

„Am discutat despre situaţia din peninsula Coreea. Am schimbat opinii cu privire la ce şi cum trebuie de făcut pentru ca situaţia să poată fi îmbunătăţită“, a precizat el.

La rândul său, Kim a menţionat că a avut un dialog „substanţial“ cu Putin şi i-a mulţumit pentru „un moment foarte bun“.

Phenianul ameninţă cu represalii

Cu puţin timp înainte de summitul Putin-Kim, regimul de la Phenian a ameninţat că va da un „răspuns corespunzător“ Coreei de Sud şi Statelor Unite pentru desfăşurarea unor exerciţii militare comune.

„Actele de perfidie“ ale Seulului „ne-au dezamăgit foarte mult“ şi reprezintă o „provocare militară“, a declarat un purtător de cuvânt al comitetului de reunificare al Coreei de Nord citat de agenţia de presă de stat KCNA, preluată de DPA şi Agerpres în pagina electronică.

Această reacţie vine la trei zile de la lansarea unor exerciţii aeriene comune americano-sud-coreene.

Prevăzute să dureze două săptămâni, aceste exerciţii sunt o alternativă la scară redusă a manevrelor de mare amploare Max Thunder, organizate anual de Statele Unite şi Coreea de Sud din 2009 încoace.

Pe fondul deschiderii negocierilor de pace cu Phenianul, cele două ţări au suspendat mai multe exerciţii militare comune, inclusiv Foal Eagle şi Key Resolve.

Coreea de Nord consideră aceste manevre miltare drept o provocare şi o pregătire pentru invadarea teritoriului său.

În pofida a două întâlniri bilaterale, Donald Trump şi Kim Jong-un nu au ajuns la un acord de pace.

Cadoul oferit de Kim lui Putin

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite