Vicepreşedintele american Mike Pence, în Coreea de Sud, de unde i-a transmis un avertisment liderului nord-coreean VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american a declarat luni că „toate opţiunile sunt pe masă” în vederea soluţionării dosarului nord-coreean, într-o vizită simbolică în zona demilitarizată, la o zi după eşecul unui tir de rachetă nord-coreean.

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a sosit luni în elicopter la baza americană din Coreea de sud, în apropierea zonei de frontieră fortificată cu Coreea de Nord, la o zi după tentativa eşuată a Phenianului de lansare a unei alte rachete.

Pence a sosit duminică în Coreea de Sud, în timp ce mulţi experţi se tem că ar putea avea loc al şaselea test nuclear nord-coreean şi la o zi după o defilare militară uriaşă, la Phenian, în cursul căreia regimul nord-coreean au fost prezentate rachete intercontinentale. Această vizită are loc într-un context foarte tensionat în peninsulă, către care Statele Unite au hotărât să trimită un grup aeronaval.

 Washingtonul vrea să ajungă la securitate ”cu mijloace paşnice, mulţumită negocierilor”, a dat asigurări Pence în prima sa vizită în Coreea de Sud. ”Însă toate opţiunile sunt pe masă, iar noi rămânem alături de sud-coreeni”, a declarat el în satul de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul în 1953.

”Era răbdării strategice este depăşită”, a adăugat Pence, referindu-se la doctrina administraţiei Obama, care consta în a refuza orice dialog cu Nordul şi în înăsprirea sancţiunilor, cu scopul ca Phenianul să facă gesturi tangibile către dezarmarea dezarmarea sa nucleară, în speranţa ca tensiunile interne din această ţară izolată să provoace o schimbare. 

Tensiunile au crescut în ultimele luni, iar testele balistice nord-coreene, interzise de către comunitatea internaţională, au antrenat avertismente tot mai ameninţătoare din partea Washingtonului, care au inflamat, la rândul lor şi mai mult retorica nord-coreeană.

Pence a început în Coreea de Sud un turneu diplomatic ce îl va conduce în patru state sud-asiatice, cu scopul declarat de a le demonstra că Statele Unite rămân interesate în stabilitatea dintr-o zonă pe zi ce trece mai volatilă.

Zona demilitarizată este un teritoriu minat de circa 3 km, despărţit între cele două state coreene cu sârmă ghimpată, de ambele părţi aflându-se militari ce se supraveghează permanent reciproc. Vicepreşedintele american, al cărui tată şi-a făcut serviciul militar în cursul Războiului corean din anii 1950-1953, a declarat că Statele Unite îşi menţin alianţa „de oţel” cu Coreea de Sud şi doreşte pacea. 

„Pe masa de negocieri se află toate opţiunile pentru a atinge aceste obiective şi de a asigura stabilitatea poporului din această ţară”, le-a declarat astăzi Pence reporterilor. Vicepreşedintele a adăugat că liderul american Donald Trump a făcut clar că nu va discuta despre tactici concrete militare. „Există o perioadă de răbdare strategică, dar era răbdării strategice s-a încheiat”, a spus Pence.

Pence, care a apărut alături de preşedintele în exerciţiu sud-coreean, Hwang Kyo-ahn, a avertizat, pe de altă parte, regimul nord-coreean, spunînd: „În ultimele două săptămîni, lumea a asistat la forţa şi decizia noului nostru preşedinte în acţiuni desfăşurate în Siria şi Afganistan. Coreea de Nord nu ar trebui să-i pună la încercare decizia şi forţa sa în ce priveşte forţele armate ale Statelor Unite în această regiune.”

Tensiunea este însă departe de a fi aplanată, agenţia oficială nord-coreeană KCNA, preluată de Reuters, publicînd o scrisoare a preşedintelui Kim Jong Un adresată omologului său sirian Bashar al-Assad, cu prilejul aniversării a 70 de ani de independenţă a Siriei. „Îmi exprim din nou - se scrie în mesajul liderului nord-coreean - sprijinul puternic şi alianţa cu guvernul sirian şi poporul său pentru acţiunea sa în justiţie, condamnînd actul recent de invadare agresivă a ţării Dvoastră”.

Coreea de Nord a avertizat că lumea este la un pas de „război termo-nuclear" pe măsură ce cresc temerile privind un atac preventiv din partea Statelor Unite în timpul noului test nuclear pe care autorităţile comuniste îl pregătesc.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA au escaladat vineri după ce vice-ministrul de Externe al Coreei de Nord a dat vina pe Donald Trump şi a anunţat că războiul poate începe în orice moment. 

Vice-ministrul Han Song Ryol a avertizat SUA că începe războiul. „Vom merge la război, în cazul în care ei aleg. În cazul în care SUA efectuează manevre militare nechibzuite, atunci ne vom confrunta cu un atac preventiv. Deţinem un factor puternic de descurajare nucleară şi cu siguranţă nu vom sta cu braţele încrucişate în faţa SUA", a declarat Han.

Vineri, Washingtonul a anunţat că este gata de un atac preventiv, în timp ce China a cerut tuturor părţilor să se retragă din „stadiul ireversibil şi greu de gestionat" în care s-a ajuns.

Shinzo Abe, prim-ministrul japonez, şi-a exprimat îngrijorarea. Potrivit premierului japonez, Coreea de Nord ar putea avea deja capacitatea de lansare a rachetelor spre Japonia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite