Viaţa în Wuhan la un an de la apariţia noului coronavirus: comercianţi ambulanţi, magazine deschise, oameni pe străzi şi la piaţă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wuhan la un an de la apariţia noului coronavirus FOTO EPA-EFE
Wuhan la un an de la apariţia noului coronavirus FOTO EPA-EFE

Sute de clienţi se înghesuiau marţi la tarabe cu legume şi animale vii - peşti, broaşte şi broaşte ţestoase - în piaţa din oraşul Wuhan în care autorităţile semnalau, în urmă cu an an, primele cazuri de COVID-19, relatează Reuters.

GALERIE FOTO

În timp ce multe alte ţări sunt în continuare paralizate de pandemie, viaţa la Wuhan a revenit aproape la nornal.

„Nu-mi este frică. De ce să-mi fie frică?”, declară o vânzătoare de peşte şi legume, Nie Guangzhen, în piaţa de animale vii din oraş.

Au rămas puţine urme ale rolului Wuhanului în răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, care a infectat peste 67 de milioane de persoane din lumea întreagă şi a ucis aproape 1,5 milioane dintre cei contaminaţi.

La 31 decembrie 2019, China alerta Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu privire la 27 de cazuri de „pneumonie virală” la Wuhan, un oraş cu 11 milioane de locuitori.

A doua zi, autorităţile chineze decideau să închidă piaţa de animale vii din Wuhan, după ce a descoperit că unii dintre pacienţi erau comercianţi sau neguţători.

Din cauza unei creşteri rapide a numărului cazurilor, autorităţile implementau apoi o carantină strictă, pe o perioadă de 76 de zile, închizând întreprinderile şi obligând locuitorii din acest oraş situat în centrul Chinei să rămână acasă.

Aceste măsuri au dat rezultate, iar Wuhanul, care şi-a redeschis magazinele şi restaurantele, nu a mai înregistrat niciun caz nou de covid-19 pe plan local de mai multe luni de zile.

„Să ies la cumpărături şi să mănânc împreună cu prietenii mei, aceste momente amuzante şi incitamte mi-au lipsit cu adevărat”, declara Hu Hang, în vârstă de 27 de ani, care se plimba luni în piaţa de noapte din oraş.

Pe străzi aglomerate, comercianţi ambulanţi vând flori şi baloane, iar artişti stradali dau spectacole, în timp ce în magazine din cartier se aude muzică.

Wuhanul arată cu totul altfel decât oraşe mari din ţări dezvoltate, în apropierea sărbătorilor de la sfârşitul anului.

Europa şi Statele Unite sunt afectate de al doilea val al pandemiei de COVID-19, care a determinat autorităţile să reimpună restricţii.

În vederea evitării unui scenariu asemănător, China a testat milioane de locuitori în focare de epidemie localizate.

În faţa porţilor complexelor rezidenţiale, personalul verifică statutul sănătăţii locuitorilor cu ajutorul smartphone-urilor acestora. Într-un parc public, afişe îndeamnă populaţia să rămână atentă.

Purtatea măştii nu este obligatorie, însă mulţi chinzi poartă o mască de protecţie în public.

„Nu sunt îngrijorată, pentru că mă protejez bine”, declară vânzătoarea Nie în piaţa din Wuhan, care îşi dezinfectează hainele pentru a nu se contamina. „Voi continua să o fac chiar dacă va exista un al doilea val”, dă ea asigurări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite